Σωτήριος Δαμιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωτήριος Δαμιάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Μπίτολα
Θάνατος19ος αιώνας
Μπίτολα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
επαναστάτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Σωτήριος Δαμιάνοβιτς (βουλγαρικά: Сотир Дамянович) ήταν βουλγαρικής καταγωγής[1] οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από το Μοναστήρι Μακεδονίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σωτήριος Δαμιάνοβιτς γεννήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στο Μοναστήρι Μακεδονίας. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, συγκρότησε ένοπλο σώμα από Μοναστηριώτες κατήλθε στον Όλυμπο, όπου συνεργάστηκε με τον οπλαρχηγό Διαμαντή Νικολάου. Το 1822 συμμετείχε στις μάχες με τον Οθωμανικό στρατό στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής και το ίδιο έτος μετέβη στην πολιορκημένη Νάουσα, προκειμένου να συνδράμει στην υπεράσπισή της. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στη Μακεδονία και την καταστροφή της Νάουσας, κατήλθε στη Νότια Ελλάδα και με το σώμα του συμμετείχε σε πολλές μάχες στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Με τον ερχομό του Ιωάννη Καποδίστρια και τη συγκρότηση του τακτικού στρατού, κατατάχθηκε στην ΣΤ΄ τάξη αξιωματικών. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Μοναστήρι, όπως και πολλοί συμπατριώτες του, που ως ετερόχθονες δεν έτυχαν ευμενούς αντιμετώπισης από την πολιτεία. [2][3]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το παμβαλκανικό 1821
  2. Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νόμπελ, Β΄ Έκδοσις 1974, Τόμος τρίτος, Εκδοτικός Οίκος Χρήστου Γιοβάνη
  3. «Οι εις τα μητρώα των αγωνιστών του 1821, αναγραφόμενοι Μακεδόνες, Γεώργιος Χ. Χιονίδης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 17 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011.