Σχέση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σαν σχέση ( Αγγλικά: relation, relationship) ορίζεται η ύπαρξη κοινών στοιχείων, που συνδέουν δυο καταστάσεις, φαινόμενα ή πράγματα. Είναι , επίσης, η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων (οικογενειακή/φιλική/ ερωτική) ή και ομάδων (κρατών/ οργανισμών). Δημόσιες σχέσεις είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία και τη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων, υπηρεσιών, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Απαραίτητο συστατικό των σχέσεων, όλων των ειδών, είναι η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με στόχο την επίτευξη του σκοπού που έχει τεθεί στην ανάλογη σχέση. Για παράδειγμα, μια φιλική σχέση δε μπορεί να διατηρηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν κάποιο από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν είναι διατεθειμένο να δουλέψει για αυτήν.

Βασικοί συμμετέχοντες μιας σχέσης είναι οι άνθρωποι, παρόλο που όπως αναφέρθηκε, σχέσεις διακρίνονται ανάμεσα και σε άλλες οντότητες. Σε κάθε είδους σχέση, από οικογενειακή μέχρι εργασιακή, το άτομο μαθαίνει να αλληλεπιδρά, να συμβιβάζεται, να μαθαίνει και να δημιουργεί με τη βοήθεια ή την υπόδειξη των εμπλεκομένων.

Τοξικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι εύλογο να θεωρηθεί ότι δε μπορεί κάθε σχέση να είναι εποικοδομητική και ωφέλιμη. Αυτό εξαρτάται τόσο από το χαρακτήρα των συμμετεχόντων όσο και από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται μια σχέση. Στον ερωτικό, για παράδειγμα, τομέα δεν είναι λίγες οι φορές που μια σχέση χαρακτηρίστηκε τοξική. Σε ένα τέτοιο χαρακτηρισμό μπορεί να είναι η βία, η απουσία σεβασμού και κατανόησης, όπως και παραμέληση είτε του ερωτικού συντρόφου είτε ολόκληρης της οικογένειας, εφόσον αυτή υπάρχει.

Από την άλλη, σε μια επιχείρηση, τοξική μπορεί να είναι μια σχέση που δεν αποφέρει κέρδη, ενώ στον εργασιακό τομέα μπορεί να είναι η σχέση εργοδότη και εργαζομένου, που δεν είναι καρποφόρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

apodiopompes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]