Συνθήκη του Ριμπεμόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τη συνθήκη που διαμοίρασε το Δουκάτο της Λωρραίνης δείτε: Συνθήκη του Ριμπεμόν (1179)
Τα σύνορα μετά τη συνθήκη του Ριμπεμόν.

Η Συνθήκη του Ριμπεμόν το 880 ήταν η τελευταία συνθήκη που διαμοίρασε την Φραγκική Αυτοκρατορία. Υπογράφηκε από τον Γερμανό βασιλιά Λουδοβίκο τον νεότερο και τους βασιλιάδες της Δυτικής Φραγκίας Λουδοβίκος Γ΄ και Καρλομάν Β΄.

Μετά το θάνατο του Καρόλου του Φαλακρού, ο Λουδοβίκος ο Νεότερος εδραίωσε την φιλία του με τον Λουδοβίκο τον Τραυλό με τη Συνθήκη του Fourons το Νοέμβριο του 878. Οι δύο ανιψιοί δεσμεύτηκαν να αποδεχτούν τη διαδοχή τους από τους γιους τους. Η συνθήκη δοκιμάστηκε όταν ο Λουδοβίκος ο Τραυλός πέθανε τον Απρίλιο του 879. Μια δυτική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Ζοσελέν (Joscelin), τον επίσκοπο του Παρισιού και αργότερα προστάτη της πόλης από της επιδρομές των Βίκινγκ, προσκάλεσε τον Λουδοβίκο τον νεότερο να πάρει στον έλεγχό του την Δυτική Φραγκία. Καθώς η γυναίκα του τελευταίου Λιουτγκάρδη συμφωνούσε με την ιδέα, ο Λουδοβίκος εισέβαλε στη Δυτική Φραγκία. Έφτασε μέχρι το Βερντέν, αλλά υποχώρησε όταν οι ανιψιοί του, οι βασιλιάδες Λουδοβίκος Γ΄ και Καρλομάν Β΄ παραχώρησαν το μερίδιό τους της Λοθαριγγίας σε εκείνον.

Στο μεταξύ, ο Μπόζο της Προβηγκίας, έναν ευγενής με καταγωγή από τους Καρολίδες, ανακήρυξε τον εαυτό του βασιλιά της Προβηγκίας. Επίσης, οι Βίκινγκ είχαν ξαναρχίσει τις επιθέσεις τους. Για να αντιμετωπίσουνε αυτές τις απειλές οι βασιλείς της Δυναστείας των Καρολιδών αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον αυτών των απειλών. Συναντήθηκαν στο Ριμπεμόν, τη σημερινή Έιν. Σε αντάλλαγμα για την ουδετερότητα του Λουδοβίκου του νεότερου, οι βασιλείς της Γαλλίας επιβεβαίωσαν την κατοχή του εδαφών της Λοθαριγγίας που του είχαν δοθεί από τη Συνθήκη του Μέρσεν. Αυτό του άφησε την ελευθερία να ασχοληθεί με τον Μπόζο.

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρέμειναν σχεδόν τα ίδια μέχρι τον Ύστερο Μεσαίωνα.

Προηγούμενοι διαμοιρασμοί του Φραγκικού Βασιλείου ήταν:

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Treaty of Ribemont της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).