Συμφωνία του Κεμπέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμφωνία του Κεμπέκ: Μακένζι Κινγκ, Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ - 1943

Η Συμφωνία του Κεμπέκ (Quebec Agreement) ήταν μια ιστορική συμμαχική διμερής συμφωνία που αφορούσε την πρώτη συντονισμένη διακρατική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Η Συμφωνία του Κεμπέκ συνομολογήθηκε από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο Κεμπέκ του Καναδά στις 19 Αυγούστου του 1943, (εξ ου και η ονομασία της), λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία αυτή περιελάμβανε πέντε όρους με τέσσερις βασικές ρυθμίσεις επί του τελευταίου που αφορούσαν δημιουργία ειδικής επιτροπής, ανταλλαγή πολιτικών και επιστημονικών απόψεων καθώς και ανταλλαγή γνώσεων στο συντονισμό έρευνας και ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας και της τεχνολογίας στη παραγωγή ατομικής βόμβας.

Την συμφωνία συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστων Τσώρτσιλ κατόπιν προτροπής του δεύτερου λόγω μονομερούς οικονομικής αδυναμίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μακένζι Κινγκ. Την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ φερόταν η ιδανικότερη χώρα στο τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας με τεράστιο δυναμικό τεχνολόγων και οικονομικών πόρων που θα μπορούσε ν΄αναλάβει τον εν λόγω συντονισμό έρευνας και παραγωγής πυρηνικών όπλων. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ είχε ήδη συσταθεί από το 1938 ειδική "Συμβουλευτική επιτροπή επί του ουρανίου". Ο πρωθυπουργός Τσώρτσιλ πιεζόμενος και από τους Βρετανούς επιστήμονες για το εφικτό της παραγωγής ατομικής βόμβας αλλά μόνο με την αμερικανική οικονομική κάλυψη αποφάσισε σε μια αμερικανο-αγγλική συνεργασία συμπαραγωγής.

Έτσι τον Ιούλιο του 1943, Αμερικανοί επιτετραμμένοι φθάνοντας στο Λονδίνο, αφού μελέτησαν και συζήτησαν σχετικά θέματα τάχθηκαν θετικά σε μια τέτοια σύμπραξη όπου και ακολούθησε η συνάντηση και η συνομολόγηση της συμφωνίας με χαρακτηριστική ονομασία Συμφωνία Συνεργασίας ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου επί κραμάτων Τιούμπ". Μετά την υπογραφή τα δύο κράτη αντάλλαξαν τις επιμέρους εκθέσεις τους και τις σχετικές προόδους που είχαν γίνει εκατέρωθεν. Η συμφωνία αυτή εντάχθηκε αμέσως στο Πρόγραμμα Μανχάταν το οποίο είχε ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ιστορία του 20ού αιώνα" τομ. 5ος, (Ιστορία 20ού αιώνα) "Η Βόμβα" σελ. 2030, Έκδοση Χρυσός Τύπος - Αθήνα 1974.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]