Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας
National Security Council
Έμβλημα του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ και των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου.
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση18 Σεπτεμβρίου 1947
ΔικαιοδοσίαΚυβέρνηση των ΗΠΑ
ΈδραΟυάσινγκτον
ΠρόεδροςΤζο Μπάιντεν
ΕπικεφαλήςΤζέικ Σάλιβαν
ΥπαγωγήΕκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ιστότοποςhttps://www.whitehouse.gov/nsc/

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (αγγλικά: National Security Council - NSC) των ΗΠΑ, ή και Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Προέδρου των ΗΠΑ, είναι το ανώτατο διοικητικό συμβουλευτικό όργανο του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής. Συγκροτείται ως ιδιαίτερο γραφείο ειδικών συμβούλων και αποτελεί μέρος του εκτελεστικού γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο, όπου και συνέρχεται σε ειδική επί τούτου «αίθουσα καταστάσεων», εξοπλισμένη με ανάλογα εποπτικά μέσα.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύσκεψη του NSC στην αίθουσα καταστάσεων υπό την προεδρία του Barack Obama και τη συμμετοχή, από αριστερά, της υπ. εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, υπ. Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, αντιπροέδρου των τριών όπλων στρατηγού Τζέιμς Καρτράιτ, DNI Ντένις Μπλερ, του διευθυντή του Λευκού Οίκου Γκρεγκ Κρεγκ, του διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα, του αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον, του γενικού Συμβούλου του NSC, Τζέιμς («Τζιμ») Τζόουνς και του διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου Emanuel Rahm

Το ΕΣΑ/ΗΠΑ συγκροτήθηκε επί προεδρίας του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ Χάρρυ Τρούμαν, με ιδιαίτερο νόμο εθνικής ασφαλείας του 1947, (με τον ίδιο νόμο που θεσπίστηκε η ίδρυση της CIA, τότε ως CIG, και την κατάργηση του υφιστάμενου μέχρι τότε OSS), όπως αυτός διαμορφώθηκε το 1949 και συνεχίζει με κάποιες τροποποιήσεις να ισχύει σήμερα, με σκοπό την εξέταση των διαφόρων θεμάτων καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών αρμοδίων φορέων επί των εκάστοτε αποφάσεων που λαμβάνει.
Πρόκειται για αντίστοιχη υπηρεσία με τα Συμβούλια Στέμματος, ή Συμβούλια Εθνικής Ασφάλειας άλλων χωρών με τα οποία οι ομόλογοι αυτών φέρονται επίσημα τουλάχιστον να συνεργάζονται.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ είναι τετραμελές και συγκροτείται από τους εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, που προεδρεύει αυτού, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Επικουρικά συμμετέχουν αυτού εκπρόσωπος και των τριών όπλων (επιτελείων), ο εκάστοτε διευθυντής της CIA και κάποια άλλα ακόμη διοικητικά πρόσωπα του Λευκού Οίκου.
Υπό την εποπτεία του ΕΣΑ φέρονται επιμέρους επιτροπές ειδικότερων συμβούλων που απαρτίζουν τις λεγόμενες ομάδες επισκόπησης, ανάλογα του εκάστοτε προς εξέταση θέματος, είτε κατά γεωγραφικό χώρο, (π.χ. θεμάτων Ασίας, Αφρικής κλπ.), είτε κατ΄ αντικείμενο (π.χ. στρατηγικές μελέτες, τρομοκρατία, λαθρεμπόριο κ.λπ.). Στις Ομάδες Επισκόπησης συμμετέχουν σύμβουλοι ανώτατοι υπάλληλοι ως διευθυντές αυτών βοηθούμενοι με ανάλογο προσωπικό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]