Συζήτηση χρήστη:Orphiwn

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεια σου Orphiwn, καλώς ήρθες στη Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Χαιρόμαστε να σε έχουμε στην παρέα μας και ελπίζουμε να βρεις ευχάριστο το χρόνο που περνάς εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι εξαιρετικά εύκολη και τα κύρια προσόντα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να γράψει είναι η αγάπη για τη γνώση, το πνεύμα συνεργασίας και το μεράκι. Εξέφρασε τη διάθεσή σου για τη διάδοση της γνώσης με θάρρος και κέφι. Ακολουθούν λίγες χρήσιμες συμβουλές.

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

(de) Willkommen
(en) Welcome
(es) Bienvenido
(fr) Bienvenue
(ru) Добро пожаловать

Καθολικός Λογαριασμός
Single User Login

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε συζήτηση για Διαγραφή.

Μετά από αυτή την εισαγωγή σου εύχομαι καλές συνεισφορές! Φιλικά, Atlantia talk 13:45, 23 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Σήμανση αρχείου[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα,
Θα μπορούσες σε παρακαλώ στο Αρχείο:5pointed-pear.jpg να προσθέσεις μια από τις Πινακίδες πνευματικών δικαιωμάτων; Ευχαριστώ πολύ, Atlantia talk 07:46, 15 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Ιστορία και γεωμετρία[επεξεργασία κώδικα]

ΟΚ, η σημασία της έννοιας ιστορία μπορεί να είναι πιο σύνθετη, δεν είμαι ειδικός σε αυτό. Αλλά, δε μπορούμε να πούμε στον αναγνώστη ότι η γεωμετρία λεγόταν στην αρχαία ελλάδα ιστορία, γιατί η λέξη έχει τελείως διαφορετική σημασία στα νέα ελληνικά. --Πeriερgοs 10:36, 1 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

γιατί έχει άλλη έννοια σήμερα η ιστορία; απλά δεν σκέφτεται ο πολύς κόσμος τις σημασίες των εννοιών. άλλωστε δεν είπαμε ότι στην αρχαία Ελλάδα την λένε ιστορία, αλλά ότι ο Πυθαγόρας την έλεγε έτσι. αυτό μπορεί να βάλει κάποιον να σκεφτεί και να προσπαθήσει να κατανοήσει.
δεν έχεις άδικο πάντως ότι ακούγεται κάπως αλλά το είχα αφήσει εκτεθειμένο κάτω από το όνομα του Πυθαγόρα όπως έκανε και ο Ιάμβλιχος. όσοι έχουν κατανοήσει κάτι από την ελληνική φιλοσοφία, προσπαθούν να αφήνουν όσο πιο ανέπαφο ότι έχει πει ο Πυθαγόρας για να μην το θολώσουν. όλα αυτά στα λέω γιατί δεν θα ήθελα να έλθουμε σε διαφωνία αν στο μέλλον αφαιρέσω την παραπομπή στην ετυμολογία της λέξης αφού δεν είναι ούτε τώρα πλήρης. θα προσπαθήσω ίσως να καλυτερέψω την αντίστοιχη εγγραφή στο Βικιλεξικό και βάλω ένα σύνδεσμο προς τα εκεί. ακόμα και εκεί δεν είναι καλά διατυπωμένη η ερμηνεία της λέξης ιστορία. να είσαι πάντα καλά
 Ορφίωνσυζήτηση 14:14, 1 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]
ΟΚ, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την εννοιολογική ανάλυση σαν αναφορά εκτός της πρότασης. Το λήμμα το διαβάζουν μεταξύ άλλων φιλόσοφοι, μαθηματικοί και παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Οι προτάσεις μέσα στο λήμμα πρέπει να είναι εννοιολογικά άρτιες, το λήμμα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και κατανοητό από τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως αν ξέρει αρχαία ελληνικά ή φιλοσοφία. Οπότε μεταφέρω την αναφορά μέσα στην πρόταση. --Πeriερgοs 14:28, 1 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]
εντάξει, και εγώ ετοιμαζόμουνα να το φτιάξω. άλλωστε δεν έχω τελειώσει με αυτά που θέλω να προσθέσω στο λήμμα. αν θες άστο να το φτιάξω.
 Ορφίων14:42, 1 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]
το κατανοητό πάντως είναι κάτι σχετικό. δεν κάνουμε σεμινάρια εδώ για να κάνουμε κάτι κατανοητό. θέτουμε απόψεις εγκυκλοπαιδικά σωστές. δεν πρέπει να προσπαθούμε να ερμηνεύουμε γιατί λέμε πράγματα που εμείς με το περιορισμένο της προσωπικής μας αντίληψης κατανοούμε.
 Ορφίων 14:45, 1 Απριλίου 2013 (UTC)[απάντηση]
τώρα δηλ. που δίνεις την εντύπωση ότι ερμήνευσες το γιατί της λέξης κάνεις το λάθος ότι εκφράζεις κατά βάθος προσωπική άποψη. ότι η χρήση της λέξης ιστορία έχει αιτία την ετυμολογία της μόνο. κάτι που δεν έχει επιχειρήσει παγκοσμίως κανένας επίσημα. το κατανοείς αυτό;
 Ορφίων 14:50, 1 Απριλίου 2013 (UTC
επίσης έχουμε και ετυμολογικό πρόβλημα γιατί είναι ελλιπέστατη η αναφορά αυτή για να σταθεί μόνη της. είναι αποπροσανατολιστική.
 Ορφίων 14:59, 1 Απριλίου 2013 (UTC