Συζήτηση Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο διαχειριστών/Αρχείο 2013/2

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πλαισίωση συμπεριφοράς[επεξεργασία κώδικα]

  • Στο Σημειωματάριο Διαχειριστών ο Geraki κάνει την πρόταση και την θέτει σε ισχύ, όταν ξεκινά κάποια ενότητα με το όνομα κάποιου χρήστη, να θεωρείται επιθετική η συμπεριφορά, τουλάχιστο στο σημειωματάριο διαχειριστών. Συμφωνώ σε πρώτη εκτίμηση, γιατί αυτή η τακτική είχε γίνει τόσο συνήθεια που με παρέσυρε τον ίδιο και έβαλα με όμοιο τρόπο τίτλο στην Αγορά πρόσφατα. Θα μπορούσαμε να γίνει κάτι τέτοιο γενικότερη οδηγία για το εγχείρημα; Θα έπρεπε να ακολουθηθεί και σε περιπτώσεις που κάποιος εγκωμιάζεται;
  • Οι τίτλοι, καθώς και ο τρόπος που γενικά «σερβίρεται» ένα θέμα, γίνεται (εκτός από το να βαρύνει ισχυρά προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση το περιεχόμενο στα λήμματα) στις συζητήσεις μέρος επιθετικών και προ-επιθετικών (ερειστικών δηλαδή) πρακτικών. Υπάρχει κάποιο πρακτικό μέτρο (όπως το παραπάνω) σύμφωνα με το οποίο και πέρα μια τέτοια κατάχρηση θεωρείται άμεσα τιμωρούμενη επιθετική συμπεριφορά;
  • Γενικά δεν είμαι υπέρ των μέτρων επιβεβλημένης συστολής. Για τον λόγο αυτό και για να μην γίνομαι ο ίδιος αφορμή να «σφίγγουν» τα πράγματα, τραβώ ο ίδιος το φυτίλι (όχι τη γόμωση όμως) στα θέματα τα οποία ανάβω ώστε να μην φλεγόμαστε και χάνουμε εν τέλει ελευθερίες.
  • Επειδή οι διαχειριστές καλούνται να αναλάβουν ρόλο και ευθύνες είτε σε παράπονα είτε «αυτεπάγγελτα», το συζητώ για να έχουμε πιο συνειδητά το πλαίσιο ομαλής λειτουργίας, που φάνηκε πως είχε ανάγκη να τροποποιηθεί πρόσφατα από τον Γεράκη.   ManosHacker 21:03, 12 Μαΐου 2013 (UTC)[απάντηση]
  1. Σε συζήτηση επί της πολιτικής του εγχειρήματος, τη στιγμή που υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, το χιούμορ ισούται με χλεύη και είναι άμεση επίθεση σε πρόσωπο.
  2. Το τράβηγμα της προσοχής μέσα σε ένα θέμα συζήτησης, από την επιχειρηματολογία, με αντί για απάντηση σε ερώτημα/επιχείρημα (το οποίο και αφήνεται αναπάντητο), σε αντ' αυτού αναμόχλευση θεμάτων μεμονωμένης συμπεριφοράς που ψέγει αυτόν με την αντίθετη άποψη θεωρείται άμεση επίθεση σε πρόσωπο.
    • Η απομάκρυνση της προσοχής από το θέμα γίνεται πολλές φορές και με την επίκληση πολιτικής (σύμφωνα με τάδε μπλα μπλα). Η αρρωστημένη μομφή με οπωσδήποτε κατάταξη σε κάποια κατηγορία που ελέγχει η πολιτική είναι μορφή προσωπικής επίθεσης. Αν η επίκληση αποδειχτεί αναιτιολόγητη, είναι εν δυνάμει (συνεκτιμάται ως) λόγος φραγής.
    • Αν το θέμα της συμπεριφοράς που καταγγέλλεται εν μέσω του άλλου ζητήματος δεν είναι μεμονωμένο αλλά εμφανίζει συστηματικότητα, και αφορά ως επιχείρημα το ζήτημα που εξετάζει η συζήτηση, αν τίθεται ως ξεχωριστό επιχείρημα και έχουν δοθεί οι απαντήσεις στις ερωτήσεις στα υπόλοιπα επιχειρήματα (δεν επιχειρείται δηλαδή να παραγκωνιστούν οι απαντήσεις), τότε δεν υφίσταται προσωπική επίθεση.
  3. Η αλεξιπτωτιστική δράση διαχειριστών που δεν έχουν συνεισφορά στη ΒΠ και εμφανίζονται ξαφνικά από το πουθενά και χάνονται και πάλι, είναι μεμπτή και εν δυνάμει άμεσα αναστρέψιμη, καθώς δεν έχουν την οφειλόμενη επαφή με τα τεκταινόμενα στην κοινότητα.
  4. Οφείλει κανείς να παρουσιάζει και να αναπτύσσει ένα θέμα με τακτ. Τίτλοι ή εισαγωγική φρασεολογία που προκαλούν έντονα οφείλουν να αποφεύγονται. Έτσι κι αλλιώς το θέμα, αν είναι σοβαρό, είναι από μόνο του αναφλέξιμο. Για παράδειγμα είναι απευκτέα η χρήση ονομάτων των χρηστών σε τίτλους, οι εισαγωγές του τύπου που ξεκινούν «Πάλι ο τάδε..» κλπ.
  5. Στα λήμματα και τις συζητήσεις δεν σβήνονται όσα είναι στο ιστορικό αν δεν είναι υβριστικά ή δεν αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα. Οτιδήποτε παραμένει στο ιστορικό θεωρείται πως δεν εκθέτει άμεσα καθώς ισχύει η τρέχουσα μορφή σε ένα λήμμα ή μια συζήτηση. Η αναμόχλευση του ιστορικού οφείλει να περιορίζεται εντός της ΒΠ ώστε αυτή να προστατεύεται. Όταν κάποιος χρήστης δρα εξάγοντας περιεχόμενο, εκτός της ΒΠ, από το ιστορικό της, που προσβάλλει τη ΒΠ ή το παραθέτει με τρόπο που τη φέρνει σε δύσκολη θέση, η πράξη του είναι άμεσα μεμπτή και χρήζει τιμωρίας. Το περιεχόμενο θεωρείται ήδη κρυμμένο· αν είναι εμφανές και το θεωρεί προσβλητικό, οφείλει ο ίδιος να το αποκρύψει.
  6. Η αποσπασματική παράθεση γραφομένων που αλλοιώνει τα νοήματα είναι απευκτέα καθώς δημιουργεί περιβάλλον κακής πίστης. Αν αυτό επισημαίνεται και δεν διορθώνεται από αυτόν που παραθέτει αποσπασματικά αλλοιωμένο περιεχόμενο, πρέπει αυτό να συνεκτιμάται στην υπόλοιπη συμπεριφορά του από τους διαχειριστές.
  7. Οτιδήποτε συνεχίζει ως χαρακτηρισμός πέραν του «είσαι..» και είναι σε αρνητικό τόνο είναι αίτιο άμεσης φραγής.
  8. Σε εκατέρωθεν συνεχιζόμενες επαναφορές, όταν αυτές στο ιστορικό είναι διαφοροποιημένες (με διαφορετικό μέγεθος επεξεργασίας), αν γίνεται η επόμενη επαναφορά μη λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπλέον προσθήκες που βρίσκονται εκτός του κυρίως ζητήματος της επεξεργασίας και μπορεί να αποδοθεί αυτό σε πονηρή διάθεση, αυτή να συνεκτιμάται στην κρίση των διαχειριστών.

   ManosHacker 09:00, 13 Μαΐου 2013 (UTC)[απάντηση]