Συζήτηση:Υψόμετρο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το λήμμα έχει ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ παραδείγματα από άποψη έκφρασης! Το υψόμετρο είναι ΑΡΙΘΜΟΣ και δεν προσδιορίζεται από μονάδα μέτρησης. Αποτελεί δηλαδή ΠΛΕΟΝΑΣΜΟ να αναφέρεται η μονάδα μέτρησης από δίπλα, διότι αυτή εμπεριέχεται μέσα στην ίδια τη λέξη. Αναφέρω κάποια παραδείγματα -από προσωπική πείρα- για να γίνει κατανοητό:

  • Δύο ορειβάτες ανεβαίνουν προς την κορυφή ενός βουνού. Κάποια στιγμή, ο ένας ρωτάει τον άλλο: «Σε τί ΥΨΟΣ, είμαστε;» . Ο άλλος συμβουλεύεται την ειδική συσκευή που έχει μαζί του, το ΑΛΤΙΜΕΤΡΟ, και απαντάει: «Είμαστε στα 2.850 ΜΕΤΡΑ» ή, εάν στη χώρα τους έχουν άλλη μονάδα μέτρησης: «Είμαστε στα 9.348 ΠΟΔΙΑ!» Εάν ο πρώτος ορειβάτης ρωτήσει: «Tί ΥΨΟΜΕΤΡΟ έχουμε;» ή «Σε τί ΥΨΟΜΕΤΡΟ, είμαστε;», ο δεύτερος απαντάει: «2.850! ή 9.348!», χωρίς να προσθέσει δίπλα ΜΕΤΡΑ ή ΠΟΔΙΑ. Κάθε άλλη απάντηση είναι λανθασμένη εκφραστικά!
  • «Η πόλη έχει υψόμετρο 450 μέτρα!» Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΚΟΗΧΟ! (δοκιμάστε να το πείτε!) είναι σαν να λέμε: «Η ηλικία μου είναι 40 ετών!», ενώ το σωστό είναι: «Η πόλη βρίσκεται/είναι κτισμένη στα 450 μέτρα ή έχει υψόμετρο 450» ή «Είμαι 40 ετών» ή απλά «Είμαι 40»
  • Σωστές εκφράσεις: «Το Έβερεστ έχει ΥΨΟΣ 8.850 μέτρα/Η κορυφή του Έβερεστ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στα 29.029 πόδια»
  • Λανθασμένες εκφράσεις: «Το Έβερεστ έχει ΥΨΟΜΕΤΡΟ 8.850 μέτρα/Η κορυφή του Έβερεστ βρίσκεται στα 29.029!» (τι; πόδια ή μέτρα;)
  • Οι σοβαρές εγκυκλοπαίδειες, όταν αναφέρονται σε πόλεις ή χωριά ή οικισμούς αναφέρουν: «Υψόμετρο 45» ή «Επί υψομέτρου 45 (ενν. βρίσκεται)».

Πρέπει να τονίσω ότι το πρόβλημα ξεκινάει -αλλά και λύνεται- από την ίδια την «υφή» της λέξης: ΥΨΟΜΕΤΡΟ=ΥΨΟΣ ΣΕ ΜΕΤΡΑ. Ενώ, οι Άγγλοι λένε ALTITUDE, χρησιμοποιούν μια λέξη, δηλαδή, που δεν εμπεριέχει τη μονάδα μέτρησης. Επομένως μπορούν άνετα να βάλουν όποια μονάδα μέτρησης θέλουν, συνήθως ΠΟΔΙΑ, χωρίς εκφραστικό λάθος. Αντίθετα, στην ελληνική γλώσσα, ΔΕΝ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη ΥΨΟΜΕΤΡΟ σε συνδυασμό με τη μονάδα μέτρησης ΠΟΔΙΑ, διότι έρχονται σε λεκτική αντίφαση. Δηλαδή ΥΨΟΜΕΤΡΟ σε ΠΟΔΙΑ δεν υφίσταται!!

Σε αυτή την περίπτωση είτε λέμε Υψόμετρο και κάνουμε μετατροπή σε Μέτρα, είτε αν πρέπει να βάλουμε Πόδια μιλάμε περιφραστικά, όπως στο πρώτο παράδειγμα. Επομένως, τα πρότυπα πόλεων της (ελληνικής) Βικιπαίδειας είναι συνταγμένα ΕΞ ΑΡΧΗΣ λανθασμένα! Δίπλα στη λέξη ΥΨΟΜΕΤΡΟ, δεν πρέπει να υπάρχει η μονάδα μέτρησης, αλλά ένας απλός απόλυτος αριθμός.

Δυστυχώς, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, ακόμη και μία (1) εγκυκλοπαίδεια (δεν την αναφέρω, για ευνόητους λόγους), γράφουν το υψόμετρο με μονάδα μέτρησης δίπλα και, βέβαια, όλα τα sites. Οπότε αν η πλειοψηφία κερδίζει....

Με εκτίμηση

Nederland (συζήτηση) 21:32, 8 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

(αναρριχητής/ορειβάτης)

Θεωρείς δεδομένο δηλαδή ότι θα κατανοήσει κανείς τον αριθμό με βάση το ελληνικό μετρητικό σύστημα;--The Elder (συζήτηση) 21:37, 8 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ για την ευγενική ανταπόκριση και ευτυχώς που (κατ)ενόησες!! Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ και δυστυχώς, αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο, διότι οι περισσότεροι χρήστες της Βικιπαίδειας, δεν θα καταλάβουν καν τι εννοώ. Πάντως, κρίνοντας από κάποιες παρεμβάσεις σου σε τονισμούς λέξεων στη Βικιπαίδεια, ελπίζω να βοηθήσεις, να λυθεί αυτό το πρόβλημα που χρόνια τώρα, το βλέπω μπροστά μου. Ευχαριστώ και πάλι

Nederland (συζήτηση) 21:57, 8 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Παραθέτω κάποιες σκέψεις που ήρθαν στο μυαλό μου όταν το διάβασα. Γιατί στο υψόμετρο το μέτρο να είναι η μονάδα μετρήσεις και όχι να μη βγαίνει από το ρήμα μετρώ; Ο όρος υψόμετρο δεν υπήρχε πριν την καθιέρωση του μέτρου σαν μονάδα μέτρησης; Γενικά, υπάρχουν πηγές για αυτά που αναφέρετε (εννοώ ότι είναι λάθος, πλεονασμός κτλ); Πηγή ότι υψόμετρο σε σημαίνει η απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας σε μέτρα; --C Messier 08:25, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]


Αρχικά συμφωνώ με τον C messier. Παραθέτω επίσης την ακόλουθη σκέψη: αν το υψόμετρο περιέχει ήδη την μονάδα μέτρησης και δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται το μέτρο, η ερώτηση «Ποιο είναι σε πόδια το ύψος του κτιριού Χ;» θα ήταν εξαιρετικά αμφίσημη. —geraki (συζήτηση) 08:54, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ήμουν βέβαιος ότι δεν θα γίνω κατανοητός! Σας παρακαλώ, να ξαναδιαβάσετε τα παραδείγματα. Το ΥΨΟΣ ενός κτηρίου, ενός βουνού ή οτιδήποτε άλλο, ΒΕΒΑΙΩΣ και θα πάρει μονάδα μέτρησης. ΟΧΙ το ΥΨΟΜΕΤΡΟ!! Η λέξη είναι ελληνική εφεύρεση και βγήκε ακριβώς για να ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ την μονάδα μέτρησης, επομένως δεν χρειάζεται να την αναφέρουμε. Πού είναι η δυσκολία στην κατανόηση;;;;Αλλά ακόμη κι αν κάνω λάθος -που δεν κάνω, πιστέψτε με-, γιατί στις ΣΟΒΑΡΕΣ εγκυκλοπαίδειες, το υψόμετρο αναφέρεται ως απλός αριθμός; Σκεφτείτε το.

Όσο για τα λήμματά μου, δεν πρόκειται να αλλάξω κάτι. Δεν απεμπολώ τις γνώσεις μου!!

Nederland (συζήτηση) 09:13, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]


  1. Αυτό που εννοείς είναι
    1. ότι το altitude και το υψόμετρο δεν είναι συνώνυμα (αφού το μεν είναι αδιάφορο προς τη μονάδα μεγέθους ενώ το δεύτερο εννοείς ότι μετριέται μόνο σε μέτρα).
    2. ότι το altitude (πρέπει να) μεταφράζεται ως ύψος
    3. ότι το υψόμετρο δεν μπορεί να μεταφραστεί ως altitude αλλά μόνο σε "altitude in metres".
  2. Δεν κατάλαβες ότι κάθε φορά που θα αναφέρεσαι στο ύψος του κτιρίου θα πρέπει να διευκρινίζεις σε τι αναφέρεσαι: σε ύψος/height ή σε ύψος/altitude.
geraki (συζήτηση) 11:31, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ζήτησα πηγές γιατί αυτή την άποψη δεν τι έχω ξαναδεί και θα μπορούσε να είναι πρωτότυπη έρευνα. Επίσης, οι εγκυκλοπαίδειες αντιφάσκουν:

  • Η Λαρούς Μπριττάνικα λέει ότι το υψόμετρο μετριέται σε μέτρα (τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο)
  • Η Λαρούς Μπιρττάνικα και η ΔΟΜΗ λένε «υψόμετρο Χ.»
  • Η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια λέει διά του τίτλου «υψόμετρον τόσων μέτρων»

Τα λεξικά τι λένε για το υψόμετρο και το τρόπο με τον οποίο συντάσσεται; --C Messier 13:04, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Βεβαίως και ΕΙΝΑΙ πρωτότυπη έρευνα! Επειδή, λοιπόν, έρχομαι σε αντίθεση με τους κανόνες της Βικιπαίδειας -μιλάω για τον εαυτό μου και μόνον-, δηλώνω mea culpa που άνοιξα τη συζήτηση και αποχωρώ!

Nederland (συζήτηση) 13:42, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]