Συζήτηση:Υδροχλώριο

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
  1. Βιολογική και περιβαντολλογική σημασία: 1 (Επικίνδυνο).
  2. Σημασία άμεσων εφαρμογών και παραγώγων του: 3 (Ύψιστη).
  3. Αριθμός άμεσων παραγώγων: 1 (υδραλογόνο).
  4. Δημοφιλία: 3 (Πασίγνωστο).

M.O.: 8/4 → Υψηλή σπουδαιότητα. --Vchorozopoulos (συζήτηση) 00:27, 22 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Βλέπουμε ότι στον ομοιοπολικό δεσμό του υδροχλωρίου το δ+ αποδίδεται στο υδρογόνο και το δ- στο χλώριο , όπως σε όλα τα υδραλογόνα: τι σημαίνει αυτό και πού το βλέπουμε? ----Lemur12 να΄στε καλά 18:39, 2 Απριλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

  • Μια απλοποιημένη εξήγηση είναι η ακόλουθη: Όταν σχηματίζεται ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ ατόμων στοιχείων με διαφορετική ηλεκτραρνητικότητα, δηλαδή σχετική ικανότητα έλξης ηλεκτρονίων, το άτομο του ηλεκτραρνητικότερου στοιχείου έλκει ισχυρότερα τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων, με αποτέλεσμα σ' αυτά να εμφανίζεται (στατιστικά) ένα κλασματικό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο (το ηλεκτρικό φορτίο στη χημεία μετριέται με μονάδα μέτρησης το απόλυτο ηλεκτρικό φορτίο του ηλεκτρονίου), το οποίο αναπαριστάται με το δ- (το δ εδώ δηλώνει μη ακέραιο φορτίο), στο άτομο του ηλεκτραρνητικότερου στοιχείου. Φυσικά, αντίστοιχα, το άτομο του λιγότερο ηλεκτραρνητικού στοιχείου φορτίζεται με θετικά με (ίσου μέτρου) κλασματικό φορτίο, που παριστάνεται με δ+. Το υδρογόνο είναι λιγότερο ηλεκτραρνητικό απ' όλα τα αλογόνα (εκτός του αστατίου) και γι' αυτό αποδίδεται σ' αυτό το δ+ στα υδραλογόνα, ενώ αντίστοιχα τα αλογόνα, που είναι πιο ηλεκτραρνητικά (εκτός του αστατίου, πάντα) από το υδρογόνο, τους αποδίδεται το δ-.

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 00:21, 22 Νοεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]