Συζήτηση:Σχίνος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Είδη στα ελληνικά[επεξεργασία κώδικα]

Η μετάφραση Σχίνος η Μόλλειος είναι λάθος για δύο λόγους: Πρώτον διότι ο σχίνος είναι αρσενικού γένους ουσιαστικό και δεύτερον, διότι η λέξη molle προέρχεται από τα Κέτσουα {Quechua} και σημαίνει δένδρο. Αν δεν φέρει κανείς αντίρρηση θα το αφαιρέσω διότι είναι γραμματικά και ετυμολογικά λανθασμένο. --Kupirijo 23:11, 27 Ιουλίου 2009 (UTC)[απάντηση]


Γένος ή είδος; Ποιό;[επεξεργασία κώδικα]

«Ο σχίνος είναι αειθαλής θάμνος με πολύ μεγάλη εξάπλωση στον Μεσογειακό χώρο. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus) και συγγενεύει με τη φιστικιά (Pistacia vera) και την τριμιθιά (Pistacia terebinthus).»

«Μία ποικιλία του σχίνου, η Πιστακία η λεντίσκος η Χία (Pistacia lentiscus var. Chia), που είναι ενδημικό φυτό της Χίου είναι το δέντρο που παράγει την χιώτικη μαστίχα και αναφέρεται συχνά και ως μαστιχόδενδρο.»

Κουτί πληροφοριών:
«Γένος: Πιστακία (Pistacia)
Διωνυμικό όνομα: Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus)»

  • Το άρθρο φαίνεται στην πρώτη φράση να αφορά αποκλειστικά το είδος Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus) υπό το κοινό όνομα σχίνος. Στην τελευταία σειρά, φαίνεται να εννοείται ότι η Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus) είναι απλώς μια ποικιλία του σχίνου (άρα ο σχίνος είναι το γένος pistacia και η pistacia lentiscus είναι το μαστιχόδεντρο).
  • Για να ολοκληρωθεί το μπέρδεμα, το interwiki οδηγεί στο γένος en:Schinus στο οποίο αντιστοιχεί το άρθρο Αμερικάνικος σχίνος με το ίδιο interwiki.

--Geraki Talk 19:34, 14 Μαρτίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Ο σχίνος δεν είναι ταυτόσημο με το γένος Pistacia (Πιστακία). Αυτό πρέπει να αλλάξει στο άρθρο. Σχίνος είναι το είδος Πιστακία η λεντίσκος (Pistacia lentiscus) συμπεριλαμβανομένου και του μαστιχόδεντρου Pistacia lentiscus var. Chia. --Kupirijo (συζήτηση) 10:00, 3 Ιουλίου 2020 (UTC)[απάντηση]