Συζήτηση:Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Έβαλα το πρότυπο:επέκταση καθώς:

  1. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πληροφορία για τις μάχες και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Κόκκινου Στρατού και Λευκού Στρατού. Εδώ η ρωσική ΒΠ αναφέρει μάχες στον Βορρά, στον Νότο και στην Ανατολή (μέχρι και στην Μογγολία είχαν γίνει μάχες!)
  2. Δεν αναφέρεται καθόλου ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Κολτσάκ, Διοικητής του Λευκού Στρατού, ενώ αποτελεί μια σημαντική φιγούρα στον πόλεμο!
  3. Δεν αναφέρονται οι δολοφονίες των Διοικητών και Αξιωματούχων του Ρωσικού Στρατού (!), δεν αναφέρεται ούτε καν ο θάνατος της τσαρικής οικογένειας (αυτό είναι δευτερεύον).
  4. Αν θυμάμαι καλά, πολλές χώρες έλαβαν μέρος, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδος (μάχη της Ουκρανίας). Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Στρατηγό Μορίς Ζανέν (Γάλλος αξιωματούχος) π.χ, ο οποίος αν και υποστήριξε τον Λευκό Στρατό, αργότερα πρόδοσε τον Κολτσάκ στο Ιρκούτσκ (όπου ο Ναύαρχος πήγαινε για να μεταφέρει εκεί την πρωτεύουσα του) και πήρε το μέρος των Κόκκινων.
  5. Δεν γίνεται καμία μα καμία αναφορά για το χρυσό της Ρωσίας, το οποίο (όπως είχα διαβάσει) μεταφέρθηκε με βαγόνια των Τσέχων και εξαφανίστηκε!
  6. Δεν αναφέρεται καθόλου η Προσωρινή Κυβέρνηση του Κιριένσκι, η οποία ανατράπηκε το 1918, ούτε το Κόκκινο Τερρόρ (δεν ξέρω πως είναι στα ελληνικά - Red Terror).
  7. Λείπει και η προπαγάνδα των δύο αντιπάλων (νομίζω είναι σημαντικό)!

Επίσης δεν υπάρχουν πηγές για τα:

  1. Στη σοβιετική ιστοριογραφία η περίοδος του Εμφυλίου Πολέμου καθορίζεται μεταξύ των ετών 1918-1921, οι αψιμαχίες όμως εκτείνονται στην πραγματικότητα από το 1917 έως το 1923. - αν είναι αλήθεια, νομίζω ότι η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια ή έστω κάποια άλλη θα το έχει.
  2. Ο Λέων Τρότσκι, αντιπρόσωπος των Μπολσεβίκων στις διαπραγματεύσεις, αρνήθηκε αρχικώς να υπογραφεί η συνθήκη ειρήνης με τους επαχθείς αυτούς όρους, ενώ συνέχιζε να επιτηρεί μια μονόπλευρη, ρωσική στην ουσία κατάπαυση πυρός, με το σύνθημα «Όχι πόλεμος, όχι ειρήνη»
  3. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ηγέτη των Μπολσεβίκων, Βλαντίμιρ Λένιν, τον κατηγόρησαν ότι πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της χορηγίας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών (χορηγία που τον βοήθησε να επιστρέψει μυστικά με τρένο στο Πέτρογκραντ από την Ελβετία όπου βρισκόταν κυνηγημένος από την τσαρική μυστική αστυνομία), για να αποσυρθεί η Ρωσία από τον Μεγάλο Πόλεμο και να κλείσει έτσι η Γερμανία το ανατολικό μέτωπο, ανακουφίζοντας το στρατό της από το διμέτωπο αγώνα στον οποίο είχε αποδυθεί - για αυτό υπάρχουν πολλές πηγές, νομίζω ότι έστω μια έπρεπε να μπει, καθώς πολλοί Ρώσοι ιστορικοί έχουν αναφερθεί στις σχέσεις της ΕΣΣΔ (Λένιν) και Γερμανίας.

Χρονολογίες[επεξεργασία κώδικα]

Στο άρθρο αναφέρεται από 1917 μέχρι 1923. Η Ρωσική ΒΠ (με πηγές) χώρισε τον πόλεμο σε 3 χρονολογικές περιόδους: Οκτώβρης 1917 (Οκτωβριανή Επανάσταση) - Νοέμβριος 1918, Νοέμβρης 1918-Μάρτιος 1920, Μάρτιος 1920-Οκτώβριος 1922 (όχι και τόσο σημαντική περίοδος, καθώς οι μάχες διεξάγονται μακρία από τα κέντρα των Μπολσεβικών).

Και άλλα[επεξεργασία κώδικα]

Η Ρωσική ΒΠ αναφέρει (με πηγές) τις απόψεις των Κόκκινων, των Λευκών, έχει άρθρα για την επιρροή των ξένων δυνάμεων στον πόλεμο, και αναφέρει τους λόγους νίκης του Κόκκινου Στρατού στον πόλεμο. Επίσης, στο ελληνικό άρθρο λείπουν οι επιπτώσεις του πολέμου, τα νέα όπλα και τακτικές, καθώς και η επιρροή του σήμερα (εννοώ ταινίες, βιβλία κτλ).

Το άρθρο θέλει σοβαρή επέκταση, με σοβαρές πηγές! Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 07:39, 20 Νοεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


αντισημιτισμός και Λευκός στρατός[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα δεν γράφει τίποτα για τον αντισημιτισμό του Λευκού στρατού. Οι αφίσες του λευκού στρατού δεν είναι οι γνωστές που παρουσιάζουν τους μπολσεβίκους ως Εβραίους δαίμονες. --Istoria1944 (συζήτηση) 11:59, 16 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

& όλες οι φωτογραφίες είναι από θύματα των Μπολσεβίκων, εκτός από μια που είναι νεκροί στρατιώτες μπολσεβίκοι. λολ. Αντιγραφή από αγγλική ΒΠ θα είναι λογικά ε; Γνωστή η Αγγλική ΒΠ για την "ουδετερότητα" της --Istoria1944 (συζήτηση) 12:12, 16 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]