Συζήτηση:Ονοματολογία οργανικών ενώσεων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
  • Η σελίδα είναι πολύ ημιτελής όπως είναι και σίγουρα καλύπτεται από το άρθρο αλκάνια. Ωστόσο αν αναπτυχθεί πλήρως μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστό άρθρο. Θα είναι αρκετά μεγάλο και χρήσιμο. Προτείνω όμως το όνομα "Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων" με παραπομπή από το κύριο άρθρο "Οργανικές Ενώσεις".
  • Η άλλη λύση είναι να μεταφερθεί αρχικά στο "Οργανικές Ενώσεις" ως ξεχωριστή ενότητα και όταν αναπτυχθεί αρκετά να μεταφερθεί εκ νέου στο νέο άρθρο "Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων" σε συνδυασμό και με παραπομπές από τις σχετικές νεότητες των ομολόγων σειρών (αλκανίων κ.τ.λ.).

--Vchorozopoulos 15:49, 19 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

H πρώτη λύση μου ακούγεται καλή*Αλέξανδρος 16:14, 19 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Ναι και επίσης θα μπορούσε να πάει στο "ονοματολογία κατά IUPAC" ή κάτι τέτοιο. Αν γίνει πλήρες/σαφές άρθρο, θα αποτελέσει και σπουδαίο βοήθημα για πολλούς μαθητές - Badseed απάντηση 18:11, 19 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

  • Καλύτερα να μην περιοριστεί απλύτως στην κατά IUPAC ονομασία. Εννοώ ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κι έναν πίνακα με ενώσεις που διατηρούν επίσημα την εμπειρική ή ημιεμπιρική τοτς ονομασία και την ειδική ονοματολογία των ετεροκυκλικών ενώσεων, αν και η τελευταία ίσως θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο άρθρο. Η τελευταία δεν είναι επίσημα αποδεκτή από την IUPAC αλλά χρησιμοποιείται έυρύτατα και είναι πολύ σσυτηματική και εύχρηστη για όσους την ξέρουν. Όλα τα παραπάνω θα ήταν χρήσιμα για πολλούς μαθητές και φοιτητές σχετικών σχολών.
  • Δεν μπορώ να το φτιάξω μόνος μου διά μιας. Έχετε λίγο υπομονή ή βοηθήστε.

--Vchorozopoulos 21:38, 25 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

πρόθεμα ή πρόθημα[επεξεργασία κώδικα]

Στην γλωσσολογία χρησιμοποιείται ο όρος «πρόθημα» (νομίζω είναι πιο δόκιμος από το «πρόθεμα»). --Kupirijo (συζήτηση) 10:21, 31 Αυγούστου 2021 (UTC)[απάντηση]

Πρόθημα για εννέα άνθρακες[επεξεργασία κώδικα]

Ποιο είναι το πρόθημα για εννέα άνθρακες; Μπορεί κάποιος να το προσθέσει στον πίνακα; Επίσης ήθελα να ρωτήσω πως ονομάζεται ο ακόρεστος υδρογονάνθρακας με 1 διπλό δεσμό και 9 άνθρακες σε ευθεία αλυσίδα στα ελληνικά (αγγλ. nonene). --Kupirijo (συζήτηση) 10:25, 31 Αυγούστου 2021 (UTC)[απάντηση]