Συζήτηση:Ναυπηγική

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αγαπητέ templar,

στην μεταβολή του άρθρου σου, αφαίρεσα τα παρακάτω:

"Οι αρχαίοι Έλληνες κατ΄ εξοχήν ναυτικός λαός συνέβαλε ιδιαίτερα στην εξέλιξη της ναυπηγικής. Επινόησε πλείστες κατασκευαστικές μεθόδους στη ναυπηγική τέχνη που διατηρούνται ακόμα μέχρι και σήμερα. Η αναφορά του Ομήρου στη κατασκευή πλοίου από τον Οδυσσέα δεν διαφέρει σε τίποτα από το σημερινό τρόπο κατασκευής των ξύλινων σκαφών! Αλλά και η πρό του Τρωϊκού πολέμου, η Αργοναυτική εκστρατεία καταμαρτυρά σπουδαίες γνώσεις ναυπηγικής και πλεύσης και να καταστεί έτσι πολύ μεγάλη στην εποχή της ναυτική επιχείρηση"

Η πρόταση αυτή είναι εν μέρει σωστή: η μέθοδος ανέγερσης πολεμικών και εμπορικών σκφών στην αρχαιότητα ορίζεται ως "shell first", δηλαδή πρώτα ανεγείρεται το πέτσωμα και μετά υποστηρίζεται με στραβόξυλα. Αυτό άλλαξε τελείως και ανετράπη με την πάροδο των αιώνων. Από την πλευρά της συμπεριφοράς της γάστρας αυτό σημαίνει τελείως διαφορετικές βασικές αρχές λειτουργίας: στη μεν πρώτη περίπτωση, η γάστρα φέρει κατά κύριο λόγο διατμητικές τάσεις, στη μεν δεύτερη κατά κύριο λόγο καμπτικές. Έτσι, η αρχαία μέθοδος ανέγερσης πλοίων ούτε διατηρείται ούτε έχει καμία σχέση με τη μεταγενέστερη μέθοδο ανέγερσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα με ευχαριστήσει πολύ να συζητήσουμε και να αναμορφώσουμε αυτήν την παράγραφο. Αν εννοείς κάτι άλλο, ίσως πρέπει να το εκφράσεις διαφορετικά.

dps

Αναφέρομαι στην ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα στη Οδύσσεια στη περιγραφή ναυπήγησης σκάφους από τον Οδυσσέα όπου χρησιμοποιούνται εργαλεία ταυτόσημα με τα σημερινά, για τη ναυπήγηση ξύλινου σκάφους. Νομίζω ο τρόπος στο οποίο αναφέρεσαι πρέπει να ήταν των Βίκιγκς. Τόσο το ναυάγιο της Δοκού όσο και εκείνο της Κύπρου που σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα, και που θεωρούνται τα αρχαιότερα, αποδεικνύουν την ύπαρξη νομέων από πλώρης μέχρι πρύμης.--Templar52 23:30, 22 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ templar

τα εργαλεία μπορεί να είναι τα ίδια, όμως ο τρόπος ναυπήγησης είναι shell first. Αυτό πέρα του ότι θα το βρείς σε όλες τις έγκυρες πηγές (μπορώ να σε παραπέμψω σε έντυπα αλλά δες και το http://www.cineek.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=180), μπορείς να το διαπιστώσεις και ιδίοις όμασι αν μελετήσεις την ανακατασκευασμένη τριήρη (την έχω επιθεωρήσει οπότε είμαι απόλυτος). Οι νομείς στα αρχαία ελληνικά πλοία είχαν τελείως διαφορετική χρήση. Όλη η φιλοσοφία της κατασκευής στηρίζεται στην προένταση ενός κελύφους που φέρει διάτμηση. Τα στραβόξυλα είναι δευτερεύοντα.

dps