Συζήτηση:Μουσική

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

Η δουλειά σε αυτό το άρθρο είναι πράγματικη πολύ αξιόλογη. Ίσως όμως τα περί συμφωνικής ορχήστρας και μουσικών οργάνων θα έπρεπε να είναι σε ξεχωριστό λήμμα και εδώ να επικεντρωθούμε περισσότερο σε θέματα της μουσικής. --Δνόφος 03:04, 6 Mar 2005 (UTC)

Αχέμ. Εγώ είχα γράψει την αμέσως προηγούμενη μορφή του άρθρου. Διευκρινίζω από την αρχή ότι δεν προσπαθώ να υποερασπιτώ το άρθρο μου, ούτε θα αρχίσω κάποιον edit war εδώ. Ωστόσο, έχω να παρατηρήσω κάποια πράγματα πάνω στη νέα μορφή του άρθρου, και θα προτείνω να ξαναγραφτεί. --Δνόφος 19:32, 21 Μαρτ. 2005 (UTC)

Αγαπητέ "Δνόφος"[επεξεργασία κώδικα]

Συμπάθαμε. Είμαι νέος αυτο-μαθητεύομενος στο wikipedia. Ανακαλύπτω τις δυνατότητές του σιγά σιγά. Όπως τώρα με το link "συζήτηση"... Πιθανόν να φάνηκα αγενής, αλλάζοντας το κείμενο δίχως να επιδιώξω, αρχικά, κάποια συνεννόηση μαζί σου. Δεν είχα την πρόθεση να σε προσβάλω, ούτε και να μειώσω τη συνεισφορά σου. Επιπλέον, θα ήμουν ανόητος, αν έβλεπα ανταγωνιστικά τη σχέση μου, με όσους συμμετέχουν σε αυτό το ενδιαφέρον εγχείρημα, μιας ανοιχτής διαδυκτιακής εγκυκλοπαίδειας. Μοναδική μου επιδίωξη, ήταν, να αποδώσω, με όση πληρότητα μπορούσα, το λήμμα "Μουσική". Τοποθετώντας μέσα στο κείμενο νέες σχετικές συνδέσεις -που φυσικά πρέπει να επεξηγηθούν με τη σειρά τους- που, και αυτές, θα παραπέμπουν σε επόμενες συνδέσεις, ώστε, να δημιουργηθεί μία γνωστική βάση δεδομένων, που θα καλύπτει τον όρο "εγκυκλοπαίδεια". Πιθανό να μην το κατάφερα. Ίσως, πάλι, να το παραέκανα. Ήδη αφαίρεσα ορισμένα.

Περιμένω τις παρατηρήσεις σου.


ΥΣ. Όταν επιλέγω την "Αποθήκευση της Σελίδας", μου βγάζει το λάδι... μέχρι να αποθηκευτούν οι αλλαγές, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κείμενο ή μία λέξη. Κάνω κάτι λάθος; Αν είναι να μου παίρνει ώρες, με συνεχείς επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, να αποθηκεύσω κάθε επεξεργασία κειμένου... βράσε ρίγανη... Αν μπορείς να βοηθήσεις σχετικά, θα το εκτιμούσα!!! --Γιώργος TdR 13:34, 22 Μαρτ. 2005 (UTC)

Σφέστατα και δε με προσβάλλεις επεξεργαζόμενος το άρθρο, αφού δεν υπάρχει ιδιοκτησία στις σελίδες. Ο καθένας γράφει ό,τι μπορεί και είναι ευπρόσδεκτος.

Είδα τις διορθώσεις σου. Τα "προβλήματα" που είχα εντοπίσει εγώ όμως ήταν αλλού. Δεν ήταν θέμα links ή κάτι τέτοιο. Προτάσεις όπως :

  • "Μουσική: Η Απολλώνια Τέχνη. Εκείνη, που οι εννέα Μούσες, μαγεμένες από την ομορφιά της, επέλεξαν να φέρει το όνομά τους."

ή

  • "Μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση τής Μουσικής Τέχνης, γίνεται αντιληπτό, πως τίποτε στον "μαγικό της κόσμο" δεν στέκει αυθαίρετο."

μου φαίνεται ότι ξεφεύγουν από το αντικειμενικό πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας και ανήκουν περισσότερο σε άρθρα περιοδικών, σε βιβλία, σε συζητήσεις, παρά εδώ. Το άρθρο σου, γενικά, έχει έναν ενθουσιασμό και μια ψυσική έπαρση που δεν ταιριάζει εδώ, και αυτή είναι η μόνη μου παρατήρηση.

Το συγκεκριμένο άρθρο με ενδιαφέρει και εμένα και θα ήθελα να το δω ολοκληρωμένο.

Όσον αφορά στο πρόβλημά σου με την Αποθήκευση, τόση ώρα είναι τελείως αδικαιολόγητη, ακόμα και PSTN να έχεις, εκτός αν το bandwidth σου χρησιμοποιείται αλλού, για παράδειγμα έχεις κάποιο p2p ανοιχτό και κατεβάζεις κάτι ταυτόχρονα. Ωστόσο, αν θες, μπορείς να μου στείλεις ό,τι θέλεις να προσθέσεις στη 'μουσική' και να το βάζω εγώ, με απόδοση δημιουργίας και ίσως και με κάποιες αλλαγές. Το email μου είναι improabable@earthling.net.

Επίσης ένα μικρό θέμα που μαστίζει τη Βικιπαίδεια: όταν βάζεις ένα link, πρόσεξε αν η λέξη που βάζεις σε διπλές αγκύλες είναι το ακριβές όνομα του άρθρου στο οποίο θελεις να δείχνει. Για παράδειγμα, έχεις κάνει link τη λέξη Χορό, η οποία προφανώς δε στέλνει το χρήστη στο άρθρο για το Χορό, αφού το όνομα αυτού θα είναι Χορός. Μπορείς να το φτιάξεις αν βάλεις [[Χορός|Χορό]], το οποίο θα δείξει ό,τι υπάρχει μετά την κάθετο αλλάθα πάει το χρήστη στο άρθρο με το όνομα που υπάρχει πριν την κάθετο. --Δνόφος 20:29, 22 Μαρτ. 2005 (UTC)


Να'μαστε πάλι εδώ, μετά κόπων και βασάνων...

Έχεις δίκιο για τον "ενθουσιασμό"... το πρόσεξα κι εγώ, με την πρώτη ανάγνωση. Περισσότερο, όμως, στην τελευταία παράγραφο -στον "μικρό Θούριο" με τα: "πανανθρώπινα", τα "παγκόσμια" και τα "διαχρονικά"... με παρέσυρε το ρέμα... μπαρδόν.

Τα περί "Απολλώνιας Τέχνης" κλπ, είναι κάτι σαν εισαγωγή -κάπως έπρεπε να ξεκινήσω το κείμενο. Μα και πληροφορία ταυτόχρονα. Θα μπορούσε, βέβαια, να αναφερθούν παρακάτω, στο "Η Μουσική κατά την Αρχαιότητα", που έτσι κι αλλιώς θέλει δουλίτσα.

Η 2η παράγραφος θα μπορούσε να τελειώσει με την πρόταση "... να βάλει τους ήχους σε μία τάξη". Επέμεινα περισσότερο, λόγω της γενικότερης αντίληψης που βλέπει τη Μουσική σαν κάτι το αφηρημένο. Θα το σουλουπώσω πάντως. Στα υπ'όψιν.

Η 3η παράγραφος θέλει, με τη σειρά της, λίγο μάζεμα. Κάτι θα σκεφτώ.

Σχετικά με την τελευταία πράγραφο: αν δεν κατεβάσει η κούτρα μου κάτι καλύτερο, θα την πετάξω, με το κείμενο να κλείνει "... και οι λαοί με τα παραδοσιακά τους τραγούδια".

Είναι και δυο τρία επιμέρους, ακόμη, που έχω να αλλάξω, να προσθέσω ή να αφαιρέσω.

Ευχαριστώ για την βοήθεια με το e-mail σου. Στην ανάγκη... θα σε επιβαρύνω.


ΥΣ. Αναζήτησα το "Συμφωνική Ορχήστρα" μα δεν μου βγήκε τίποτα. Γράφεις ότι το' χεις μεταφέρει, γι αυτό σε ρωτάω. Μήπως θα ήταν πιο πρακτικό, στο λήμμα "Ορχήστρα", να εντάξουμε κάθε είδος ξεχωριστά; Καθώς και τα της "Λαϊκής Ορχήστρας", που στέκει έρημη και μόνη παρακάτω...; --Γιώργος TdR 10:00, 28 Μαρτ. 2005 (UTC)


Δεν το βρήκες γιατί έβαλες το 'ο' της δεύτερης λέξης κεφαλαίο. Γενικά τα ονόματα σελίδων έχουν μόνο το πρώτο γράμμα της πρώτης λέξης κεφαλαίο, εκτός κι αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος κεφαλαιοποίησης του πρώτου γράμματος κάποιας άλλη λέξης (πχ σε ένα ονοματεπώνυμο). Δες εδώ. Όσο για το άρθρο θα δουλέψω κι εγώ κάποια πράγματα και θα ξαναμιλήσουμε. Δνόφος

Μουσική ή Δυτική Μουσική;[επεξεργασία κώδικα]

Είμαι νέος χρήστης και προσπαθώ ακόμα να καταλάβω πως λειτουργεί το όλο σύστημα... Διαβάζοντας το λήμμα έχω να παρατηρήσω ότι τα όσα αναφέρονται αποτελούν μια δυτικοκεντρική κατά βάση παρουσίαση της μουσικής ως όρου, και αυτή με πολλές ανακρίβειες (π.χ. για τη σημειογραφία στο Μεσαίωνα). Αυτό συμβαίνει κατά την προσωπική μου άποψη και σε κάποια άλλα λήμματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική (κυρίως την ιστορία της), τα οποία παρακολουθώ λόγω ειδικού ενδιαφέροντος. Για αυτό δεν ευθύνονται οι συντάκτες τους, αλλά κατά τη γνώμη μου η τρομακτική έλλειψη ελληνικών επιστημονικών συγγραμάτων - αλλά και μεταφρασμένης βιβλιογραφίας - σε σχέση με τη μουσική, καθώς και οι κατεστημένες ωδειακής προέλευσης σχετικές αντιλήψεις, οι οποίες αναπαράγουν εδώ και έναν αιώνα τις αγκυλώσεις, τα προβλήματα και τους συμπλεγματισμούς της ίδιας της ελληνικής μουσικής εκπαίδευσης (αυτά τα λέω λόγω προσωπικής εμπειρίας).

Για τους λόγους αυτούς, και για να μην αρκεστούμε απλώς σε μεταφράσεις από τα αγγλικά, σκέφτηκα ότι ίσως μπορώ να συνεισφέρω κι εγώ κάνοντας κάποιες μικρές αρχικά παρεμβάσεις, αρχίζοντας από αυτό το λήμμα και στοχεύοντας σε ένα πιο "ακαδημαϊκό" και πληρέστερο αποτέλεσμα που πιστεύω ότι ταιριάζει και περισσότερο με το ύφος της εγκυκλοπαίδειας. Ζητώ συγνώμη από τους συντάκτες για τυχόν διαγραφές και ελπίζω στη βοήθειά τους (μιας και είμαι άσχετος ακόμα με τον τρόπο λειτουργίας της wiki). Ελπίζω να συμμερίζονται και οι ενδιαφερόμενοι/-ες τις απόψεις μου για μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την μουσική, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τα ωδειακά στεγανά. Skalk 19:31, 19 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

To "humanly organized sound" του John Blacking θα το μετέφραζα "ήχος οργανωμένος από τον άνθρωπο" και όχι "ήχος οργανωμένος με ανθρώπινο τρόπο". Το "ανθρώπινος" μου ακούγεται πιο πολύ σαν ηθικό χαρακτηριστικό. --Philologus 20:26, 19 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Επειδή το βιβλίο υπάρχει μετεφρασμένο από τον Μιχάλη Γρηγορίου, προτίμησα τη δική του απόδοση, την οποία θεωρώ επαρκή γιατί μπορεί κατά τη γνώμη μου να αφορά και μεθόδους σύνθεσης που δεν επενεργεί ο άνθρωπος απευθείας στον ήχο, αλλά με έναν έμμεσο τρόπο, π.χ. μέσω computer ή με μια μέθοδο που εξασφαλίζει απροσδιοριστία από τους εκτελεστές κ.τ.λ. Έτσι κι αλλιώς, μικρή η διαφορά μου φαίνεται, ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση! Γιατί λες ότι "η γνώση όσων αρχαίων συστημάτων σημειογραφίας υπήρχαν χάθηκε"; Απ'ό,τι θυμάμαι, και αν δεν κάνω λάθος, ο Βοήθιος είχε υπ'όψιν του την αρχαιοελληνική αλφαβητική σημειογραφία, απλώς την ερμήνευε με τα δικά του δεδομένα στο δικό του σύστημα αλφαβητικής σημειογραφίας. Εικάζεται μάλιστα ότι αποτέλεσμα αυτής της παρεξήγησης είναι και η σημερινή αγγλοσαξωνική ονομασία των φθόγγων A-B-(H)-C-D-E-F-G. Skalk 20:37, 19 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Το τελευταίο θέμα δεν τον γνωρίζω ακριβώς, όμως ναι, τουλάχιστον η ύπαρξη (αν όχι και η πραγματική σημασία) των αρχαίων ελληνικών μουσικών συμβόλων ήταν γνωστή στο Μεσαίωνα. Θα σας προέτρεπα πάντως να μην περιοριστείτε στο βιβλίο του Μιχάλη Γρηγορίου, αφού όπως λέτε πιο πάνω (και συμφωνώ απόλυτα), επιδιώκετε ένα πιο πλήρες και τεκμηριωμένο αποτέλεσμα. Με χαρά θα έβλεπα επίσης μια πιο εθνομουσικολογική ματιά στο άρθρο, την οποία επίσης αναφέρετε πιο πάνω. Στη σελίδα μου Philologus και σε άλλους χρήστες θα δείτε επίσης κάποια άλλα άρθρα σχετικά με μουσική, στα οποία θα ήταν χρήσιμες οι παρατηρήσεις και οι βελτιώσεις σας. Καλή συνέχεια --Philologus 21:03, 19 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Με το spamming τι γίνεται ρε παιδιά?[επεξεργασία κώδικα]

Την έχει καταβρεί ο καθένας και περνάει τη σελίδα του σα να είναι εδώ κανένα top 100, link exchange, κτλ.?

Κάπως έτσι είναι, η επιμέλεια των εξωτερικών συνδέσμων είναι κάτι δύσκολο και που πρόσφατα άρχισε στην ελληνική ΒΠ... - Badseed απάντηση 17:34, 26 Μαρτίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αφαίρεση όλου του θέματος: Πρόσωπα[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω να αφαιρεθούν όλα από το 5 και μετά και να γίνουν σύνδεσμοι στο: Δείτε Επίσης. π.χ. για το Έλληνες διευθυντές συμφωνικής ορχήστρας έχω κάνει το λήμμα: Κατάλογος Ελλήνων Μαέστρων. Υπόψιν ότι άλλο ο διευθυντής ορχήστρας και άλλο ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Νομίζω ότι αυτό είναι καλύτερο από αυτό το μακρινάρι που έχει και ατυχείς τίτλους όπως π.χ. Ερμηνευτές ελληνικής και ξένης μουσικής. Με αυτόν τον τίτλο θα ήταν επαρκές το Ερμηνευτές Μουσικής.

Τέλος πάντων. Γεμίζει η σελίδα χωρίς λόγο για πράγματα που θα ήταν καλύτερο να μπουν σε ξεχωριστούς καταλόγους.

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

--Gerakibot 12:54, 11 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]

Γεια χαρά, το παρόν άρθρο εκφράζεται από ένα πολύ έντονο POV.

Όταν μιλάμε για μουσική, _δεν_ μπορούμε να αναφερόμαστε μόνο στην αρχαιότητα και μόνο στην Δυτική κλασσική μουσική. Η μουσική είναι μια οικουμενική πραγματικότητα που εμφανίζεται σε όλους τους λαούς της γης, ζώντες και μη.

Με εκτίμηση, ΣΤ 19:04, 31 Ιουλίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Ετυμολογία ;[επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογία εδώ θα ήταν ενδιαφέρουσα, αν όχι απαραίτητη, όπως άλλες λέξεις είναι συσχετιζόμενες : Μούσα, μουσείο... Βασικό στοιχείο για τίς μεταφράσεις...--Gnomon (συζήτηση) 15:56, 16 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Και τι σε εμποδίζει να την προσθέσεις; --Ttzavarasσυζήτηση 17:55, 16 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

H Μούσα έχει πάμπολλες πιθανές ετυμολογήσεις.

wikt:en:Μοῦσα

Wikipedia: twelfth root of two


ή ταυτοσήμως