Συζήτηση:Μαίρη Μεταξά

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι περισσότερες (σύγχρονες και ιντερνετικές) πηγές λανθασμένα αναφέρουν ότι απεβίωσε το 1991. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό έγινε το 1987. Άρα η παράθεση των αυτούσιων πηγών βοηθά το άρθρο και εν τέλει τη μνήμη της ηθοποιού κατά τη γνώμη μου. Για να μη δημιουργείται πρόβλημα, μεταφέρω τις πηγές σε αυτήν τη σελίδα. ----Lemur12 να΄στε καλά 01:09, 20 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Δημοσιεύματα για το θάνατό της[επεξεργασία κώδικα]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

Ο ΒΟΥΤΣΑΣ ΕΚΛΑΨΕ ΤΗΝ "ΜΑΜΑ-ΜΑΙΡΗ"[επεξεργασία κώδικα]

Ίσως κάποιοι από τους συναδέλφους της να συνοδέψουν στο τελευταίο της ταξίδι της την παλαίμαχη ηθοποιό Μαίρη Μέταξα,που η κηδεία της θα γίνει στις 4 το απόγευμα απο το Νεκροταφείο Ζωγράφου. Και λέμε ίσως,γιατί η τηλεοπτική "κυρία Τουμπού" που τόσο γέλιο χάρισε για πολλά χρόνια με την πληθωρική παρουσία της και την χαρακτηριστική Πολίτικη προφορά της, πέθανε σε ηλικία 77 ετών, ολομόναχη, ακολουθώντας την μοίρα που είχαν και άλλες μεγάλες καρατερίστες του ελληνικού θέατρου.

Η Μαίρη Μεταξά νοσηλεύτηκε τις τελευταίες μέρες στην Πνευμονολογική Κλινική του Σισμανόγλειου με χρόνια αποφρακτική ανεπάρκεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες τις μέρες που νοσηλευόταν μέχρι και τη στιγμή που πέθανε δεν την επισκέφτηκε κανείς.

Η Μαίρη Μεταξά γεννήθηκε το 1910 ή 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία. Κόρη αστικής οικογένειας, πήρε μεγάλη μόρφωση και ξεκίνησε ως μπαλαρίνα. Έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, στην Οπερέτα του Παρασκευόπουλου. Εκεί που την θυμόμαστε όμως είναι ως κινηματογραφική "μαμά" του Κώστα Βουτσά. Έπαιξαν μαζί σε 7 ταινίες και σε πολλά θεατρικά έργα. Ο Βουτσάς με συγκίνηση έμαθε την είδηση του θανάτου της, που έμαθε από τις εφημερίδες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 12-1-1987

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΜΕΤΑΞΑ[επεξεργασία κώδικα]

Στον πιο απομακρυσμένο τάφο, δίπλα στη μάντρα του Νεκροταφείου Ζωγράφου έκλεισε η μοναχική πορεία της ηθοποιού Μαίρης Μεταξά, που κηδεύτηκε χθες το απόγευμα.

Γύρω στα 50 άτομα-ίσως και λιγότερα-άτομα συνόδεψαν τη σορό της ηθοποιού. 4 στεφάνια (2 του ΣΕΗ, ένα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου και ένα του Κώστα Βουτσά). Ριγμένα μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας, ήταν οι μόνες ΄΄αποδείξεις΄΄ ότι κάποιοι θυμήθηκαν την πολύχρονη παρουσία της Μεταξά στο θέατρο και την τηλεόραση.

Παρόντες ήταν:Ο Υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος (η Μεταξά ήταν πελάτης του, όταν αυτός ασκούσε την δικηγορία), ο Αρτέμης Μάτσας, ο Δημήτρης Ιβάνωφ, ο Γιάννης Βογιατζής, η Νινή Ζαχά, η Άννα Μαντζουράνη, ο Δημήτρης Παπαγιάννης, ο Γιώργος Μεσσάλας, ο Κώστας Βενετσάνος, ο Σταύρος Κλέωπας, ο Κώστας Ντίνος και η Νίνα Παπαζαφειροπούλου.

΄΄Δεν είχε ανάγκη από λόγια, η ίδια με τη σεμνότητα, το ήθος της και το ταλέντο της έδωσε τη διάσταση εκείνη που τιμάει το χώρο μας΄΄, είπε ο Δημητρης Παπαγιάννης στον επικήδειο του. Και λίγο μετά ο Αρτέμης Μάτσας πρόσθεσε με κάποια-δίκαιη-σκλήροτητα ΄΄Έφυγες τυλιγμένη στη μοναξιά. Αλλά ο θανατός στην εποχή μας θέλει δημόσιες σχέσεις΄΄.

Ένα γεγονός που λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαίωσε τα λόγια του: ΄΄Δεν προσφέρθηκε καφές στο κυλικείο του κοιμητηρίου, γιατί δεν υπήρχε κανείς συγγενής για συλληπητήρια΄΄. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 13-1-1987

ΕΣΒΗΣΕ Η ΜΑΙΡΗ ΜΕΤΑΞΑ[επεξεργασία κώδικα]

Το Σάββατο το πρωί πέθανε στο Σισμανόγλειο όπου είχε εισαχθεί για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, η κωμική ηθοποιός Μαίρη Μεταξά. Η κηδεία της έγινε χθες απο το Νεκροταφείο Ζωγράφου, με έξοδα του ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΣΕΗ, το οποίο είχε αναλάβει και τα έξοδα της νοσηλείας της. Ο θανατός της προήλθε από οξεία αναπνευστική κρίση.

Η Μεταξά ήταν από τις ελάχιστες ηθοποιούς ΄΄καρατερίστες΄΄ που έγινε δημοφιλέστατη στην επιθεώρηση και την ελληνική κωμωδία. Συνέχιζε που είχε να δείξει μια Μαρίκα Νέζερ, μία Γεωργία Βασιλειάδου και μια Σαπφώ Νοταρά. Και μέσα στα 40 περίπου χρόνια της καριέρας της (είχε ξεκινήσει το 1928 ως μπαλαρίνα) είχε σημειώσει πολλές μεγάλες επιτυχίες που την έκαναν δημοφιλέστατη και περιζήτητη από τους θιάσους.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, λόγω προβλήματος υγείας. Η ηθοποιός δεν είχε κανέναν συγγενή στο κόσμο και στην ασθένειά της τής συμπαραστάθηκαν φίλοι και συνάδελφοι της.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ 13-1-1987