Συζήτηση:Μάχη του Καντές

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Ανακρίβειες και σύγχυση[επεξεργασία κώδικα]

Από πού προκύπτει ότι "Ήταν επίσης η πρώτη μάχη της ιστορίας που υπήρξε τόσο καλά τεκμηριωμένη, ώστε να είναι δυνατή η ανασύνθεση κάθε σταδίου της"; Ούτε καν ποιός ήταν πράγματι ο νικητής (αν υπήρξε...) δεν είμαστε σίγουροι.--Dipa1965 17:06, 20 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Επίσης: "Η μάχη κατέληξε σε τακτική νίκη των Αιγυπτίων, με βαριές απώλειες, αλλά ουσιαστικά σε στρατηγική ήττα τους, αφού (...) Η προέλαση των Χετταίων, προς το νότο και τις κτήσεις της Αιγύπτου, όμως ανακόπηκε."

Πού να μην ήταν και στρατηγική ήττα δηλαδή.--Dipa1965 17:10, 20 Φεβρουαρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Δεν είναι ανακριβής ο χαρακτηρισμός «πρώτη μάχη της ιστορίας που υπήρξε τόσο καλά τεκμηριωμένη, ώστε να είναι δυνατή η ανασύνθεση κάθε σταδίου της». Σε αυτό συμφωνεί όλη η βιβλιογραφία. Άλλο πράγμα το αν είχε ξεκάθαρη έκβαση. Η κάθε πλευρά φυσικότατα διεκδίκησε τη νίκη και τη δόξα, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να κριθούν στο γενικότερο πλαίσιο. Απ' όσο είμαστε σε θέση σήμερα να καταλάβουμε, η γενικότερη αναμέτρηση των δύο μεγάλων δυνάμεων (εννοώ όχι μόνο στη μάχη) κατέληξε σε ισοπαλία.--Mimis Amimitos (συζήτηση) 11:45, 10 Νοεμβρίου 2013 (UTC)[απάντηση]