Συζήτηση:Μάχη της Πρέβεζας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Το Ιστορικό άρθρο Η Μάχη της Πρέβεζας[επεξεργασία κώδικα]

To άρθρο αυτό περιέχει αυτούσιο το κεφάλαιο "Η Μάχη της Πρέβεζας" του βιβλίου "Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας" του Χαράλαμπου Γκούβα. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει το έτος 2009, έχει επίσημο αριθμό ISBN και σχεδόν όλη η έκδοση εξαντλήθηκε. Ολα τα στοιχεία που εμπεριέχει το σχετικό κεφάλαιο αποτελούν κείμενα βιβλίων, απομνημονευμάτων, εφημερίδων, και πολλών συνεντεύξεων από αυτόπτες μάρτυρες, από αμφότερες τις τότε πολιτικές παρατάξεις, εκ των οποίων άλλοι μάρτυρες ζούν και άλλοι όχι. Η ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ και η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κεφαλαίου, είναι ευρέως ΑΠΟΔΕΚΤΑ στην Πρέβεζα, και ο συγγραφέας χαίρει εκτιμήσεως αμφοτεροπλεύρως από ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ. Κάθε παράγραφος του άρθρου αυτού είναι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ 100% Harrygouvas 17:36, 4 Μαρτίου 2011 (UTC)

Αγενείς και "Ευγενείς"[επεξεργασία κώδικα]

Σας έχω κατ' επανάληψη συστήσει να είστε περισσότερο ευγενικός, κάτι που φαίνεται από τα γραφόμενά σας, πως αγνοείτε τι σημαίνει. Αυτό είναι δικό σας θέμα και εσείς εκτίθεστε, όχι εγώ. Σας ειδοποιώ όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτώ σε σελίδα της Βικιπαίδειας φράσεις όπως "(έτσι έλεγαν και οι λογοκριτές της Χούντας: "εφαρμόζουμε την Πολιτική της Επανάστασης")". Απάντηση σε αυτό έχω, αλλά δε θα σας κάνω τη χάρη να τη γράψω. Απλά σας προειδοποιώ ότι την επόμενη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο θα σας παραπέμψω στην Κοινότητα των χρηστών και από εκεί και ύστερα ας αποφασίσει η κοινότητα τι μέλλει γενέσθαι. Όσο για Μάθημα "Ιστορία του τόπου μου" στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι δική σας επινόηση και όχι του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Τα περί "λογοκρισίας", "επισήμων εντεταλμένων" και λοιπά "γαλλικά" να τα πείτε στους υφισταμένους σας και στους φίλους σας αλλά όχι εδώ παρακαλώ. --Ttzavarasσυζήτηση 10:24, 5 Μαρτίου 2011 (UTC)[απάντηση]

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ευγένεια κύριε Τζαβάρα όπως την εννοείτε είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Τα Ιστορικά γεγονότα και οι ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ δεν επιδέχονται Υποκρισία. Οσο γιά το πόστο που ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΛΑΒΑΤΕ (το δικαίωμα λογοκρισίας, και ΦΡΑΓΗΣ) αποφεύγω να σας σχολιάσω γιατί .....θα μου επιβάλλετε τη ΓΝΩΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ "ΦΡΑΓΗΣ" και "θα κλαίω 10 ημερόνυχτα". ΔΕΝ ξέρω σε τί αποσκοπείτε "εκεί μέσα στή Βικιπαίδεια" κύριε Τζαβάρα, αλλά εγώ ΑΠΛΩΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΥΣ που μου έλεγαν "Δώσε μου το τάδε άρθρο , εκτύπωσέ μου τό τάδε άρθρο σου". Ετσι τώρα τους ξεφορτώθηκα και λέω ΠΑΡΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.Harrygouvas 10:52, 5 Μαρτίου 2011 (UTC). Ομως Υπάρχει και η LivePedia Κύριε Τζαβάρα ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ και μάλιστα με δυνατότητα ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΡΘΡΟΥ , οπότε δεν μπορείτε να με κατηγορείτε ότι δήθεν ΑΥΤΟΠΡΟΒΑΛΛΟΜΑΙ. Αν ήθελα να το κάνω θα το έκανα στή LivePedia. Πάντως συλλέγω κείμενά σας και προσπαθώ να σας Αναλύσω. Οταν τελειώσω θα σας κοινοποιήσω το πόρισμα. Harrygouvas 10:52, 5 Μαρτίου 2011 (UTC)

Πολύ φασαρία γιά το τίποτα[επεξεργασία κώδικα]

Όταν θα χρειασθώ ψυχαναλυτή θα προσφύγω σε ψυχαναλυτή ασφαλώς και όχι σε ορθοπεδικό. Κατά συνέπεια τις αναλύσεις σας κρατήστε τις για τον εαυτό σας. Απάντηση ωστόσο στα ερωτήματά μου δεν έλαβα. Υπάρχει μάθημα στο αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίων "Ιστορία του τόπου μου"; Και είναι υποκρισία να θεωρείτε όλους τους συνεργάτες της Βικιπαίδεια ίσους μεταξύ τους; Συνεχίστε να γράφετε τέτοια, σας επαναλαμβάνω πως εσείς εκτίθεστε. Όσο για τη "Δημοκρατική ποινή της φραγής": (α) Δεν είναι επινόηση κανενός μας, αλλά του δημιουργού της Βικιπαίδειας Jimbo. (β) Τη δυνατότητα επιβολής της δεν την πήραμε μόνοι μας ή με το "έτσι θέλω", όπως φαίνεται να έχετε εσείς συνηθίσει, αλλά ύστερα από πρόταση και ψηφοφορία των χρηστών της ελληνικής κοινότητας που μας την εμπιστεύτηκαν. Το πώς τη θεωρείτε εσείς είναι δικό σας θέμα και πρόβλημα. (γ) Η Βικιπαίδεια έχει, ως συλλογικό εγχείρημα, μια πολιτική, την οποία επιμένετε να μη λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας. Και πάλι δικαίωμά σας, αλλά δικό μου δικαίωμα - και υποχρέωση, ύστερα από την εμπιστοσύνη της κοινότητας - είναι να φροντίζω η πολιτική αυτή να τηρείται. Για τα περί αυτοπροβολής... "συ είπας". --Ttzavarasσυζήτηση 11:14, 5 Μαρτίου 2011 (UTC)[απάντηση]

IΣΟΤΗΤΑ ΜΕΛΩΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ? Ισότητα? Δεν νομίζω! Ισοτιμία Ναί το δέχομαι. Από πού και ως πού είναι ίσος (σε ικανότητες και προσφορά) ένα μέλος 18 ετών (Γ Λυκείου) με ένας 55χρονο με διδακτορικό και 19 βιβλία εκδοθέντα? Επίσης κάτι που ο Ιδρυτής της Wikipedia το ξέχασε. H βαθμίδα αξιοκρατίας στην εγκυκλοπαίδεια θα πρέπει να μετράται με τα άρρθα που έχεις επιφορτώσει. Πόσο ΙΣΟΣ είναι ένας με ένα άρθρο επιφορτωθέν, με έναν με 30 άρθρα? Harrygouvas 10:35, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)

Σχόλια Focal Point[επεξεργασία κώδικα]

Κε Harrygouvas, κανένας δεν έχει πρόβλημα με τα ιστορικά γεγονότα, ούτε τις γνώσεις σας. Υπάρχουν όμως δυο σημαντικά ζητήματα:

1. Της επαληθευσιμότητας. Θεωρείτε ότι στηρίξατε το κείμενό σας με πληθώρα αναφορών, το οποίο κείμενο επιπλέον είναι δημοσιευμένο σε βιβλίο. Κάποιος χρήστης το αμφισβητεί. Αφήστε να εξετάσει κανείς άλλος το ζήτημα. Ξέρετε καλά, ότι όταν καταθέτετε τα κείμενά στη Βικιπαίδεια, θα τεθούν σε κριτική, αλλαγές, περικοπές και επεκτάσεις. Αν θέλετε να μένουν αυτούσια, χωρίς μετατροπές, χωρίς κριτική, βάλτε τα σε ένα site δικό σας ή σε οποιοδήποτε χώρο θεωρείτε κατάλληλο.

2. Το ζήτημα της ευπρέπειας και της προσωπικής επίθεσης. Είναι μικρής σημασίας για το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας, αλλά μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξή της και η επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά δεν είναι δυνατό να ενθαρρύνεται με την απάθειά μας. Ο χρήστης Ttavaras εδώ δεν μίλησε ούτε για αυτοπροβολή, ούτε σας πρόσβαλε. Παρακαλώ αφαιρέστε προσωπικές επιθέσεις (αλλά και λέξεις που θεωρούνται προσβλητικές, έστω και αν δεν αναφέρεστε σε κάποιον προσωπικά) από το παραπάνω κείμενό σας, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε λύσεις μειωμένης αποτελεσματικότητας όπως η φραγή, που μόνο συμβολικά μπορεί να ενεργήσει, θέτοντας όρια στη συμπεριφορά που θεωρούμε αποδεκτή. Σε αναμονή των ενεργειών σας, --Focal Point 11:30, 5 Μαρτίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Τελικές απαντήσεις - Δραστικές λύσεις[επεξεργασία κώδικα]

  • 1. Κύριοι, θέλω να σας δηλώσω ότι είναι εμφανέστατο πώς με αντιμετωπίζει (καλοπροαίρετα) ο συνεργάτης Focal Point και πώς με αντιμετωπίζει (με εμπάθεια και αρνητισμό) ο συνεργάτης Tzavaras (και άλλες φορές ο Markellos). Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  • 2. Επειδή πιστεύω ότι "τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους" θα ήθελα τη γνώμη σας με ειλικρίνεια: Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα συγγραφική μου συμμετοχή στήν εγκυκλοπαίδεια? Είμαι χρήσιμος ή πρέπει να τα μαζεύω και να αποχωρώ? Εχω κι άλλες δουλειές να κάνω. Απαντήστε ελεύθερα.Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  • 3. Ακόμα και στά δικαστήρια ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει εξαίρεση του Εισαγγελέως ή και μελών του Δικαστηρίου. Ε λοιπόν και εγώ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Tzavaras ΚΑΙ Markelos. Από το πρωί μέχρι το βράδυ τους έχω πάνω από το κεφάλι μου σαν εντεταλμένους ΕΛΕΓΚΤΕΣ. Δεν τους θέλω σαν κριτές του έργου μου. Ας με κρίνουν και με ελέγχουν οι άλλοι 10.000 ελεγκτές admins της Βικιπαίδειας. Πάλι θα έχουμε αμεροληψία. ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ. Ακόμα και λανθασμένο άρθρο να επιφορτώσω, ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ θα τοι διορθώσει κάποια στιγμή. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ είναι η ύπαρξη ΠΑΡΑΠΟΜΠΏΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ. Και το κυριότερο ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ σε θέματα Γεωλογικά να με ελέγχει Ιστορικός, δεν γουστάρω σε θέματα ιστορικά, να με ελέγχει οφθαλμίατρος, δεν γουστάρω σε θέματα Ορθοπεδικής να με ελέγχει χημικός μηχανικός. ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΣΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ. Εντάξει υποχωρώ στό Ψευδώνυμο, δεν επιθυμείτε την επωνυμία, ίσως φοβάστε, το κατανοώ, αλλά η ειδικότητα είναι απαραίτητη.Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  • 4. ΠΡΌΣΦΑΤΑ Το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας έστειλε Ομάδα μαθητριών στό ιατρείο μου να "μου πάρουν συνέντευξη" και να πάρουν την άδεια χρήσης υλικού από το βιβλίο μου Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας, Κεφάλαιο "Η εμφύλια Μάχη της Πρέβεζας",ώστε να κάνουν εργασία και να την παρουσιάσουν στούς συμμαθητές τους. Επίσης χθές 06-03-2011, ο Αθηναίος Δικηγόρος Γεωργίου Παν. παρουσίασε το Ιστορικό Βιβλίο του "Φιλιππιάς και τα πέριξ" στό Δημαρχείο Φιλιππιάδας. Στό τέλος προτάθηκε από όλους τους ομιλητές "το βιβλίο να αποτελέσει την κύρια ύλη στό μάθημα Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ". Τέλος στη Βόνιτσα (περιέχει το Άκτιο) οι μαθητές έχουν κάνει δύο φορές εργασία και δημόσια Παρουσίαση με Projector με θέμα "Ναυμαχία του Ακτίου, τα πιθανά λάθη του Πλούταρχου" στα πλαίσια του Μαθηματος Η Ιστορία του Τόπου μου. Συνεπώς ΦΑΙΝΕΤΑΙ στά σχολεία κάνουν μάθημα γιά ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ της κάθε σχολικής μονάδας.Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  • 5. Μιά τελευταία ερώτηση: Οσο καιρό είμαι στή Βικιπαίδεια, έχω επιφορτώσει τουλάχιστον 200 άρθρα και τουλάχιστον 300 φωτογραφίες. ΔΕΝ ενόχλησα κανέναν, δεν πείραξα κανέναν. Γιατί ασχολείσθε μαζί μου? Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  • Εάν βλέπετε λάθη στό άρθρο μου ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΝΔΑΛΙΖΕΤΕ. Γράψτε δίπλα τη σωστή άποψη και την βιβλιογραφική τεκμηρίωση και να είστε σίγουροι ότι η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ. Ενα παράδειγμα: "Την δεκαετία του 1970 ο Ελβετός Erich Von Deningen δημοσίεσε καταιγίδα βιβλίων όπου αποδείκνυε την ύπαρξη UFO"[1]. Ο χρόνος μάλλον διέψευσε τον Deningen και φάνηκε ότι ψευδολογούσε εν γνώσει του, όπως φαίνεται από την σύγχρονη βιβλιογραφία και τα δεδομένα του Τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ευγενιδείου Πλανηταρίου όπως και από έκθεση της ΝΑΣΑ. Σε συνέντευξη που έδωσαν το έτος 2007 οι αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δανέζης Γ και Δ. Σιμόπουλος (Πλανητάριο Ευγενίδειο), οι περισσότερες περιπτώσεις καταγραφής UFO ήταν:
  • Δοκιμές UFO (πτητική μηχανή καθέτου απογειώσεως) της Nasa (βρίσκεται σε Μουσείο)
  • Δοκιμές UFO ΑVRO του Καναδά (Mουσείο)
  • Μετεωρολογικά φαινόμενα
  • Σφαιρικός κεραυνός (Sprite)
  • Σχηματισμοί νεφών
  • Μυστικές πτήσεις αεροσκαφών Stealth
  • Μετεωρολογικά μπαλόνια
  • Φάρσες
  • Ψυχοπαθείς, ομαδική υστερία, Κλπ[2].
  • Συνεπώς τα περί ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και περί ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ και περί ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ και περί παραπομπής στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (=πρωϊνή αναφορά Τάγματος) άς τα αφήσουμε. Υπάρχουν άπειρα άρθρα ΗΜΙΤΕΛΗ να επιμεληθείτε. ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΓΚΟΥΒΑ. Σας ευχαριστώ Harrygouvas 10:18, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)
  1. Erich VonDeningen: UFO Exists, 1970, Zyrich, Ελληνική μετάφραση
  2. Γιώργος Χαρδαβέλλας: Εκπομπή Αθέατος Κόσμος, συνέντευξη από τον Δ.Δανέζη και τον Δ. Σ Σιμόπουλο, Καθηγητές Αστροφυσικής

Απάντηση FocalPoint[επεξεργασία κώδικα]

Με λύπη μου, παρατηρώ ότι λάβατε σημαντικό κόπο να γράψετε τόσα και τόσα χωρίς να προχωρήσετε σε αφαίρεση της βωμολοχίας την οποία σας υπέδειξα, αλλά και χωρίς να ανασκευάσετε ή να ζητήσετε συγγνώμη από ανθρώπους που θίξατε προσωπικά. Για το λόγο αυτό:

  1. Αφαιρώ ο ίδιος την βωμολοχία που θίγει την εικόνα της Βικιπαίδειας
  2. Προχωρώ σε φραγή σας. Η φραγή αυτή θα είναι μόνο για 3 ημέρες (και να είστε σίγουρος ότι θα κατηγορηθώ για ιδιαίτερη επιείκεια), παρά το γεγονός ότι είναι τρίτη φορά που προχωράτε σε παρενοχλητική και επιθετική συμπεριφορά. Αυτή τη φορά δεν είναι μεγαλύτερη, γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά να μην έχετε καμιά αμφιβολία, ότι αν χρειαστεί επόμενη, θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη, όπως προβλέπεται.
  3. Δεν προχωρώ σήμερα σε κανένα σχολιασμό όσων έχετε γράψει, αφού για τις επόμενες τρεις ημέρες δε θα μπορείτε να απαντήσετε, θα σας προέτρεπα όμως όσο θα περιμένετε να ξαναδιαβάσετε την Βικιπαίδεια:Πολιτική με την οποία θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε όλοι όσοι επιθυμούμε να συνεισφέρουμε. --Focal Point 11:04, 6 Μαρτίου 2011 (UTC)[απάντηση]

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ συνάδελφε κ. "Focal Point, Η βωμολοχία στήν οποία αναφέρεσθε (η λέξη "<edit>") αποτελεί επίσημη λέξη του Ελληνικού λεξιλογίου. Αν θέλετε με πιστεύετε, ούτε πήρα χαμπάρι ότι επίκειται τιμωρία φραγής γιά απόσυρση αυτής της λέξεως. Εν πάσει περιπτώσει όσες φραγές και άν υποστώ δεν θα αλλάξω τις απόψεις μου στά 55. Σείς πρέπει να αλλάξετε ίσως, <edit>. Ποιός σας είπε κύριε ότι η λέξις "<edit>" είναι βωμολοχία? Σήμερα, δεν σημαίνει <edit>, σημαίνει Βλάξ! Σας θυμίζω: "Φιλοτελούμεν μετ ευτελείας και Φιλοκαλούμεν άνευ ΜΑΛΑΚΙΑΣ" (Ευρυπίδης: Επιτάφιος τουτ Περικλέους, Ομιλία στον Κεραμεικό 500 πΧ. Επίσης: "Η λέξη με τα τρία Αλφα έκανε όλα τα παιδιά μας συνονόματα. Αισχρογραφείτε Ελληνιστί" (Σαράντος Καργάκος). Αλλο παράδειγμα: «Προσάραξε ένα Τουρκικό φορτηγό πλοίο στη βραχονησίδα Ίμια, και ο Τούρκος «πλοίαρχος» αρνούταν να τον ξεκολήσει Ελληνικό ρυμουλκό, αραδιάζοντας φαρσί όλες τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης. Μα επιτέλους, ουδείς <edit> Ελληνας υπεύθυνος αντελήφθη ότι είναι αδύνατον ένας απλός πλοίαρχος φορτηγού να ξέρει όλη τη συνθήκη της Λωζάνης απ’έξω; Ουδείς <edit> στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Κυβέρνηση αντελήφθη ότι ο άνθρωπος είναι εκπαιδευμένος πράκτορας της τουρκικής ΜΙΤ , και η υπόθεση ήταν προσχεδιασμένη; Μα τέτοιους <edit> ψηφίζουμε;». (άρθρο εφημερίδας Ελευθεροτυπία). Αγαπητέ συνάδελφε "Focal Point" σας ευχαριστώ θερμά γιά τα σχόλιά σας, έστω και αρνητικά, αλλά γιά πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ να μήν συνομιλώ πλέον μέσα από τις σελίδες της Βικιπαίδειας, και ιδίως με αγνώστους. Και φυσικά ούτε να αντιπαρατίθεμαι ασκόπως. Επειδή όμως εγώ εκτίθεμαι με πλήρες ονοματεπώνυμο και ιδιότητα, είμαι σε μειονεκτική θέση. Θα είναι χαρά μου να ανταλλάξουμε απόψεις ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΜΑΙΛ εφόσον παρουσιάσετε επώνυμα τα διεπιστευτήριά σας και καταγραφεί η IP σας. Με φιλικούς χαιρετισμούς Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας. Harrygouvas 18:48, 9 Μαρτίου 2011 (UTC) Tο mail μου είναι harrygouvas@gmail.com

Μερικές παρατηρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Προσπερνώ το ζήτημα της πρωτότυπης έρευνας

Ο επαγγελματίας στρατιωτικός της Σχολής Ευελπίδων Δημήτριος Γαλάνης, παραβίασε βάναυσα τη Συνθήκη της Γενεύης περί αιχμαλώτων, η οποία ισχύει και σε εμφύλιες συρράξεις. Όμως, δεν δικάσθηκε ποτέ για εγκλήματα πολέμου. Μεταπολεμικά δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Άρτα όπου είχε φορτηγά μεταφοράς οικοδομικών υλών. Μάλιστα το έτος 1978 προσέφερε δωρεάν χαλίκια για την τέλεση έργων στο στρατόπεδο της εθνικής Οδού Αρτας Πέτα. Τότε δήλωσε επακριβώς στον διοικητή του στρατοπέδου αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Κωστόπουλο του Μιλτιάδη «κύριε Κωστόπουλε, εγώ ήμουν εντελώς ξένος στην Πρέβεζα. Δεν ήξερα κανέναν. Διαταγές του ΕΔΕΣ εκτελούσα και των Βρετανών. Αναγνωρίζω πόσο τραγική είναι η εκτέλεση στην Παργινόσκαλα»

Ποιος λέει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει σε (όλες τις) εμφύλιες συρράξεις;

Ποιος λέει ότι η συγκεκριμένη μάχη, από νομική άποψη, είναι τμήμα του ελληνικού εμφυλίου;

Αν καταλαβαίνω καλά από τη διατύπωση της παραπομπής, κατά τον Χ. Γκούβα η χήρα Κωστόπουλου λέει πως ο Κωστόπουλος της είπε πως ο Γαλάνης του είπε τη συγκεκριμένη φράση επακριβώς. Θεωρείται αυτό μαρτυρία;

Νομίζω πως το άρθρο θέλει γράψιμο από την αρχή P.a.a 15:21, 29 Οκτωβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]


Διδακτορικό[επεξεργασία κώδικα]

έχει κανείς το απογορευμένο διδακτορικό του Φλιτούρη; http://www.iospress.gr/mikro2004/mikro20040605.htm Istoria1944 (συζήτηση) 08:43, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]


Χλωμό. Δεν υπάρχει καν στο αρχείο [1] -—geraki (συζήτηση) 09:09, 9 Απριλίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Η εν λόγω διδακτορική υπάρχει (αρχείο "Δ.Δ. ΦΛΙΤΟΥΡΗΣ.pdf") εδώ: http://olympias.lib.uoi.gr/jspui/bitstream/123456789/7055/1/%ce%94.%ce%94.%20%ce%a6%ce%9b%ce%99%ce%a4%ce%9f%ce%a5%ce%a1%ce%97%ce%a3.pdf, ΙΙΑΤ, 2018/07/22

Το λήμμα είναι πρωτογενής έρευνα[επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογη έρευνα, αλλά πρωτογενής έρευνα. Καμία σχέση με την λογική της Wikipedia. Οι μισές πηγές είναι συνεντεύξεις (μάλλον αδημοσίευτες)--Istoria1944 (συζήτηση) 18:18, 11 Απριλίου 2015 (UTC)[απάντηση]


[τα ακόλουθα είναι μεταφορά από τη σελ. συζήτησής μου, για το ίδιο θέμα ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 17:42, 6 Νοεμβρίου 2016 (UTC)][απάντηση]

<@ Chalk19>

  • Κώστας Προβατάς, Μαχητής ΕΛΑΝ: «Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Γκούβα», 1992
  • Ιωάννης Βούρβαχης Μαχητής ΕΔΕΣ: «Συνέντευξη στον Χαρ. Γκούβα», 1998
  • Συνέσιος Λάζαρος, αυτόπτης μάρτυρας: «Αναμνήσεις και σημειώσεις, Συνομιλία με Χαράλαμπο Γκούβα», 2009
  • Σοφία Κωστοπούλου, χήρα συν/χη Κωστόπουλου: «Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Γκούβα», 2009

... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 12:19, 3 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Αυτό κοιτάω τώρα, χρήση πρωτογενών, αδημοσίευτων πηγών. 1000% πρωτότυπη έρευνα του Χ. Γκούβα, που πιθανόν την πασάρει ως δημοσίευσή του, διότι αυτό κάνει όπως μπορείς να δεις π.χ. εδώ πέρα. Σκέφτομαι να βγάλω όλες τις αναφορές στις "συνεντεύξεις" -τί θα μείνει μετά και είναι και κόπος η προσεκτική αφαίρεση, μαζί με το κείμενο που "τεκμηριώνουν"- ή νά πάει για διαγραφή κανονικά; Εσύ τί λες; Πάντως, απίστευτα πράγματα! ——Chalk19 (συζήτηση) 12:32, 3 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Άμα μια παραπομπή τεκμηρίωσης αφαιρείται ως ακατάλληλη, τότε το κείμενο που την ακολουθεί καλό θα είναι να αφαιρείται ΕΙΔΙΚΑ όταν όλη του η ύπαρξη στηρίζεται σε παραπομπή η οποία και αποτελεί προϊόν πρωτότυπης έρευνας... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 12:50, 3 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Δεν έχει νόημα τελικά να ασχοληθούμε με το τί είναι ή τί μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτό που μετράει είναι η επαληθευσιμότητα, όχι η αλήθεια. Το κείμενο είναι καθαρά πρωτότυπη έρευνα του Χ. Γούβα. Κάνει χρήση των συνομιλιών του με πρόσωπα εμπλεκόμενα στα γεγονότα, και το υπόλοιπο υλικό του κειμένου προέρχεται από πρωτογενείς πηγές: τις δημοσιευμένες μαρτυρίες των Μαλτέζου, Παππά, Ντούσια, την εφημερίδα του ΕΑΜ Ηπείρου Λαοκρατία. Το λήμμα δεν έχει ούτε μισή αναφορά σε αξιόπιστη δευτερογενή ιστοριογραφία, δηλ. σε μελέτες γνωστών επαγγελματιών ιστορικών που έχουν δημοσιεύσει άρθρα ή βιβλία, με βάση τη συγκριτική επεξεργασία των διαθέσιμων πρωτογενών πηγών (προφορικές μαρτυρίες, δημοσιευμένες αναμνήσεις, τύπος της εποχής, αρχεία νοσοκομείων και ληξιαρχίων, αστυνομικές αναφορές κ.άλ.) Οπότε, το λήμμα πρέπει να πάει για διαγραφή, σαν προϊόν ξεκάθαρης και αδιαμφισβήτητης πρωτότυπης έρευνας. Δεν ξέρω αν μπορεί να σωθεί με ριζική αναμόρφωση (ουσιαστικά σβήσιμο και ξαναγράψιμο) και τεκμηρίωση από κατάλληλες πηγές. Aκόμη και ο τίτλος μπορεί να είναι αδόκιμος, αν δεν τεκμηριώνεται από τη σύγχρονη ιστορική έρευνα, αλλά μόνον από πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα αναφορές (ενδ. "Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Πρέβεζας", 902.gr). Ίσως ο χρήστης Istoria1944 μπορεί να μας διαφωτίσει. ——Chalk19 (συζήτηση) 08:36, 6 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

[εδώ τελειώνει η μεταφορά ——Chalk19]


Θα το κοιτάξω, αλλά δεν έχω πολλά, και τώρα δεν έχω και πολύ χρόνο.--Istoria1944 (συζήτηση) 19:07, 6 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι στο συλλογικό «Οι άλλοι καπετάνιοι» και στο διδακτορικό του Τζούκα για τους οπλαρχηγούς του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο. --Pavlos1988 (συζήτηση) 20:44, 6 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Το δεύτερο το έχω, οπότε θα το τσεκάρω το βράδυ.--Diu (συζήτηση) 11:51, 7 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]


O Τζούκας στη διατριβή του (ενν. την ανέκδοτη μορφή) γράφει:

  • Η πόλη πάντως που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης ήταν αναμφίβολα η Πρέβεζα. Δυνάμεις του ΕΑΑΣ είχαν προωθηθεί στο χώρο αυτό στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η παράλληλη είσοδος εδεσίτικων τμημάτων προοιώνιζε διαμάχη. Η ένοπλη σύγκρουση που ξέσπασε στα τέλη του ίδιου μήνα υπήρξε πολυαίμακτη και επισφραγίσθηκε με μαζικές εκτελέσεις μελών του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ από το εδεσίτικο τμήμα του Δ. Γαλάνη. Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε μετά την αποχώρηση των ελασίτικων τμημάτων. (σ. 39)
  • Εκτός από το αιματηρό ένοπλο επεισόδιο της Πρέβεζας στον υπόλοιπο χώρο της Ηπείρου επικρατούσε ηρεμία. (σσ. 39-40).

Ο Χ.Φρ. Μάγερ στο Αιματοβαμένο Εντελβάις, που βέβαια δεν είναι το θέμα του ο ΕΔΕΣ ή ο ΕΛΑΣ, αλλά θίγει διάφορα σχετικά ζητήματα, κάνει λόγο εν παρόδω

  • για "συμπλοκές με απώλειες και για τις δυο πλευρές" (τόμ. Β΄, σ. 259).

Κοίταξα και σε αρκετούς συλλ. τόμους που έχω σχετικά με Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιο, αλλά δεν εντόπισα κάτι. Σίγουρα θα υπάρχουν σύντομες αναφορές σε βιβλία ή άρθρα ιστορικών, αλλά κάτι ειδικότερο μάλλον όχι. Η μόνη πιθανή περίπτωση θα ήταν άρθρο πολύ πρόσφατο, σε επιστημονικό/ιστορικό περιοδικό. Ακόμα κι έτσι, όμως, θα μιλάγαμε για μόνο για μια τρίτη και αξιόπιστη πηγή, δηλαδή προβληματική κατάσταση. Αυτό που πρέπει να προσεχτεί κατά τη γνώμη μου είναι ότι στις παραπάνω αναφορές του Τζούκα δε χρησιμοποείται ο όρος "μάχη" που, όπως έχω υποθέσει σε προγενέστερο σχολιασμό, πρέπει να έχει πολιτική-ιδεολογική χρήση, εκτός ιστοριογραφίας. Είναι έκφραση που χρησιμοποιείται στο δημόσιο λόγο τουλάχιστον από το 2009-10 από τον ΕΑΜικό χώρο των αντιστασιακών (ΠΕΑΕΑ) και το ΚΚΕ και πιθανόν από εκεί τον "αποτύπωσε" Χ. Γκούβας με τη "μελέτη" του. Είναι γεγονός ότι μέσω του Γκούβα-ΒΠ ο όρος "Μάχη της Πρέβεζας" έχει αναφορές σε μπλογκ, όχι όμως σε σοβαρά κείμενα (έως τώρα τουλάχιστον).
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι απίθανο το λήμμα να μπορεί να "αναμορφωθεί" και να "σωθεί", ακόμα και με άλλο τίτλο. Μπορεί να πάει άμεσα σε πρόταση διαγραφής και αν στο μεταξύ υπάρξουν ευρήματα από τη δευτερογενή βιβλιογραφία, βλέπουμε. ——Chalk19 (συζήτηση) 14:31, 7 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο του Chalk19.--Diu (συζήτηση) 15:33, 7 Νοεμβρίου 2016 (UTC)[απάντηση]