Συζήτηση:Λουκιανός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νόμος του Μέρφυ: Η μία και μοναδική φορά που θα ξεχάσεις να συνδεθείς στη Βικιπαίδεια είναι η φορά που ξεκινάς ένα σημαντικό άρθρο ;-))

(Ναι, εγώ το ξεκίνησα το άρθρο...) --Diderot 01:20, 17 Ιουν. 2005 (UTC)

Και στην βαρεία ακριβής; Ποιος είναι ο μαιτρ τώρα; :):) Άψογος φίλτατε, άψογος--Kalogeropoulos 12:04, 18 Ιουν. 2005 (UTC)

Ας είναι καλά ο Πολυτονιστής της Magenta, γιατί αν βασιστώ σε ό,τι θυμάμαι από το Λύκειο... ;-) --Diderot 12:08, 18 Ιουν. 2005 (UTC)


Στα έργα αναφέρεται η Δίκη φωνηέντων. Δεν είναι Δίκη συμφώνων? (έτσι το έβαλα στη βικιθήκη...) --Dada 14:26, 29 Οκτωβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Μάλλον έχεις δίκιο! Πήρα τον κατάλογο από τις εκδόσεις "Κάκτος", και μάλλον έχει γίνει λάθος γιατί το βλέπω και αλλού ως Δίκη συμφώνων. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν δύο έργα; --Diderot 14:54, 29 Οκτωβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]


Εδώ υπάρχει ένα παράξενο θέμα. Το έργο είναι μάλλον ένα αλλά:

  • Στην ΠΑΠΥΡΟΣ-LAROUS-BRITANNICA, ΤΟΜΟΣ 39, λήμμα "Λουκιανός ο Σαμοσατεύς" γράφει:

"Στη "Δίκη φωνηέντων" τα επτά φωνήεντα αποτελούν ένα δικαστήριο και το σίγμα κατηγορεί το ταυ ότι τού άρπαξε πολλά από τα υπάρχοντα του. γιατί το τελευταίο πήρε τη θέση τού πρώτου σε πολλές λέξεις."


  • Στο βιβλίο "Lucian, Satirist and Artist", Francis Greenleaf Allinson, Marshall Jones Company, 1926 γράφει:

"Suit (=αγωγή) of Sigma against Tau. This amusing little piece carries us out of the sorry milieu of human polemics into the miniature cock-pit of the letters of the alphabet. The Privy Council of the Vowels [...]"


  • Επίσης στο "The Works of Lucian of Samosata", F. G. Fowler, H. W. Fowler, Clarendon Press, 1905 γράφει στα περιεχόμενα:

"TRIAL IN THE COURT OF VOWELS"


  • Στην βιβλιοθήκη TLG αναφέρει το έργο ως: "Judicium Vocalium" το οποίο ξεκινά ως εξής:

"ΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΤΟΥ ΣΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΥ ΥΠΟ ΤΟΙΣ ΕΠΤΑ ΦΩΝΗΕΣΙΝ"


Προσωπικά σκέφτομαι μήπως η ονομασία του έργου είναι όντως "Δίκη Φωνηέντων" (Judicium Vocalium) αλλά λόγω της αρχής που λέει "Δίκη ανάμεσα στα σύμφωνα Ταυ και Σίγμα..." πολλοί το αναφέρουν με δύο τρόπους.

--Papyrus 19:21, 29 Οκτωβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Μάλλον αυτό συμβαίνει. Δεν είναι ασυνήθιστο ένα έργο να καταλήξει να γίνει γνωστό με πολλαπλές ονομασίες. (Καμιά φορά το παθαίνουν αυτό και χώρες ;-)
Οπότε, μάλλον βάζουμε και τις δύο ονομασίες στο άρθρο; --Diderot 21:30, 29 Οκτωβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]




Τι να πει κανείς. Αν βάλεις μαζί τα:

  • TRIAL IN THE COURT OF VOWELS
  • Judicium Vocalium
  • την ΠΑΠΥΡΟΣ-LAROUS-BRITANNICA που το αναφέρει ως "Δίκη Φωνηέντων",


άντε βγάλε άκρη...


Οπότε, θα μπορούσες ίσως να βάλεις και τις δύο και αν βρεθεί κανένας ...Λουκιανολόγος, μας διαφωτίζει.

--Papyrus 22:41, 29 Οκτωβρίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Παραβολή για την αλήθεια[επεξεργασία κώδικα]

Μου είχαν κάποτε διηγηθεί ένας καταπληκτικό μύθο του Λουκιανού τον οποίο έκτοτε αναζητώ: Ο μύθος για την αλήθεια. Σύμφωνα με αυτόν η αλήθεια αρχικά ήταν ένας τεράστιος καθρέφτης που έπεσε στη γη και έσπασε σε άπειρα θρύψαλλα. Καθένας από μας έρχεται στη γή, βρίσκει ένα θραύσμα, καθρεφτίζεται και βλέπει την εικόνα του, αλλά νομίζει ότι έχει όλον τον καθρέφτη. Εάν γνωρίζει κανείς κάτι, θα ήθελα να το πληροφορηθώ αλλά και ενδεχομένως να μπει στο λήμμα. Ευχαριστώ -- Ευγενία 10:54, 28 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Δίκη σημαίνει και δικαία κρίση, δικαιοσύνη (λεξικό Αντωνίου Γιάνναρη 1888). Άρα Κρίση φωνηέντων και δίκη συμφώνων μεταγενέστερα με την σημερινή έννοια ως ενάγοντες.[1][2] dgolitsis--' 00:23, 15 Νοεμβρίου 2010 (UTC)[απάντηση]