Συζήτηση:Ιερά Εξέταση

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.
Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει περισσότερο το ύφος άποψης παρά παράθεσης τεκμηριωμένων ιστορικών γεγονότων. Επιπλέον υπάρχει μια υποβόσκουσα διάθεση να επηρεάσει τον αναγνώστη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί λιγότερο αρνητική ή ακόμη και θετική εντύπωση για την ιερά εξέταση. Παράδειγμα τέτοιου σημείου αποτελεί η αναφορά πως από τους 7.000 καταδικασθέντες *μόνο* 2% βασανίστηκε. Η λέξη "μόνο" στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί απόπειρα για χειραγώγηση του αναγνώστη. Δεν είναι δυνατόν να υπονοείται πως 2% είναι μια μικρή ποσότητα σε ένα άρθρο το οποίο αφορά αποκλειστικά την μεταφορά πληροφορίας. Επιπλέον από ανθρωπιστικής πλευράς δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό να γίνεται αναφορά σε βασανισμό ανθρώπων και να υπονοείται πως αυτό ήταν κάτι ασήμαντο (καθώς ήταν "μόνο" 2%). Αναφορά: 2A02:587:8E24:4F00:450D:ABE3:E110:AD9E 09:19, 4 Ιουνίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Όταν αναφερόμαστε σε ιστορικά γεγονότα δεν τα κρίνουμε με την ηθική του σήμερα. Το "μόνο 2%" το λέει ο καθηγητής Stephen Haliczer στο 16:40 λεπτό του ντοκυμανταίρ του BBC. Για την εποχή του είναι "μόνο".