Συζήτηση:Ηρώδης ο Αττικός

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Σημαντική πτυχή της ζωής του Ηρώδη ήταν το επεισόδιο όπου έπεσε στη δυσμένεια του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου. Εκεί παραλίγο να χάσει και τη ζωή του ακόμη. Το περιστατικό εξιστορείται με τη συνήθη ενδελέχεια που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα, από τον Anthony Birley στη σχετική βιογραφία του Αυρηλίου, εκδόσεις Routledge.
  • Επισης υπάρχει το γνωστό μαυσωλείο του στην Κηφισιά στην Πλατεία Πλατάνων, τα νεότερα ευρήματα από την έπαυλή του στην Κυνουρία και στο Μαραθώνα και, όπως πιθανολογείται, το ηρώο στο Χαλάνδρι (σήμερα, παρεκκλήσι Παναγίας Μαρμαριώτισσας).
  • Τέλος, δεν αναφέρεται η υιοθεσία (;) εφήβων (Πολυδευκίων, Αχιλλεύς και Μέμνων κα), ίσως με πρότυπο την ερωτική σχέση Αδριανού-Αντίνοου, καθώς και οι φημολογίες της εποχής του περί δολοφονιών μελών της οικογένειάς του κλπ

Σίγουρα άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που αξίζει να αναλυθεί περισσότερο από όσο στη σεμνότυφη και ξεπερασμένη πια εκδοχή του Νεώτεροου Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού Ηλίου. Αυτά ας τα έχει υπόψει όποιος ασχοληθεί στο μέλλον. Για αρχή, υπάρχει σχετικό επώνυμο άρθρο στο Βήμα.

--Dipa1965 21:09, 13 Ιουλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Ένα λάθος στο όνομα[επεξεργασία κώδικα]

  • Το όνομα του Ηρώδη στον τίτλο πρέπει να είναι Ηρώδης Αττικού ή Ηρώδης του Αττικού. Ηρώδης ο Αττικός είναι λάθος όνομα μιας και το Αττικός αναφέρεται στον πατέρα του και όχι στον τόπο Αττική.

Δημήτρης Θεοδοσόπουλος


Όχι αν πρόκειται για οικογενειακό όνομα. Σε κάθε περίπτωση, η ΒΠ ακολουθεί τη διαδεδομένη και όχι τη "σωστή" ονομασία, ιδιαίτερα δε αν η "σωστή" δεν απαντάται στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Ο Ηρώδης αναφέρεται ως Αττικός από πολύ παλιά. Μερικά παραδειγματα σύγχρονων αναφορών σε Ηρώδη Αττικό (και όχι Αττικού) είναι οι εξής:

--Dipa1965 (συζήτηση) 10:01, 8 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 21-8-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Να ξεκαθαριστεί το έτος θανάτου γιατί ο καθένας λέει το δικό του Αναφορά: 94.65.11.253 21:32, 20 Αυγούστου 2015 (UTC)[απάντηση]

Διορθώθηκε.--Dipa1965 (συζήτηση) 10:12, 8 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Σοβαρός λάθος στα wikidata[επεξεργασία κώδικα]

Ο ανώνυμος που σπεύδει να ενεργοποιήσει τα infoboxes με περιεχόμενο από wikidata προφανώς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει το αποτέλεσμα της βιασύνης του στο εδω λήμμα. Έτσι ο Ηρώδης αναφέρεται ως κάτοχος των εξής παρασήμων και αξιωμάτων:

  • Μεγάλος Σταυρός της Λεγεώνας της Τιμής,
  • Στρατάρχης της Αυτοκρατορίας (19 Μαΐου 1804),
  • Ταξιάρχης του Βασιλικού και Στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Λουδοβίκου,
  • Στρατάρχης της Γαλλίας,
  • Ονόματα χαραγμένα στην Αψίδα του Θριάμβου και Τάγμα του Μαύρου Αετού

Και εις ανώτερα. --Dipa1965 (συζήτηση) 18:27, 5 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Ήταν μία αλλαγή στο πρότυπο για τις πληροφορίες προσώπου που κακώς έγινε. Νομίζω ότι τώρα είναι εντάξει. --cubic[*]star 18:33, 5 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ. Δεν είναι από τα λάθη που θα μπορούσε να διορθώσει οποιοσδήποτε.--Dipa1965 (συζήτηση) 18:58, 5 Δεκεμβρίου 2015 (UTC)[απάντηση]