Συζήτηση:Εργατικό Κόμμα (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Πρώτα Χρόνια 1900 - 1916[επεξεργασία κώδικα]

Το Εργατικό κόμμα του Ηνωμένου Βασίλειου ιδρύθηκε επίσημα το 1900 με τη αρχική ονομασία ‘ Συνέδριο εργατικής αντιπροσώπευσης’. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου έβγαλε δυο βουλευτές, ο Κιέρ Χάρντι και Ριτσαρντ Μπελ.

Στις 1903, ο γραμματέας του συνέδριου, Ο Ράμσεϋ ΜακΝτόναλντ συμφώνησε με το φιλελεύθερο κόμμα ότι οι εργατικοί θα τους υποστηρίξουνε εάν οι φιλελεύθεροι δεν βάλουν υποψήφιοι σε μερικούς εκλογικούς τομείς.

Το σχέδιου δούλεψε με 29 εργατικοί βουλευτές το 1906, 40 μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου 1910 και 42 μετά από εκλογές του ίδιου χρόνου τον Δεκέμβριο.

Η άνοδος της υποστήριξης 1916 – 1923 Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του το Εργατικό κόμμα, δεν απειλούσαν τους Φιλελεύθερους που κυβερνούσαν με μεγάλη πλειονοψηφία. Στις 1916 όμως η κατάσταση άλλαξε.

Οι φιλελεύθεροι διαχώρισαν και οι εργατικοί έλαβαν μέρος στον συνασπισμό που κυβερνούσε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Τους έδωσε τη ευκαιρία να αποκτήσουν κυβερνητική εμπειρία και να δείξουν στο κοινό ότι δεν είναι μόνο κόμμα αντιπολίτευσης. Τελικά ο νέος νόμος του 1918 έδωσε το δικαίωμα ψηφοφορίας σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Πολλοί από αυτοί ήταν της εργατικής τάξης.

Στις 1918 πήρανε 57 έδρες, το 1922, 142 και τον επόμενο χρόνο 191.

Ο Ράμσεϋ ΜακΝτόναλντ έγινε πρωθυπουργός το 1923. Ήταν κυβέρνηση μειονοψηφίας όμως και χρειάστηκε τη βοήθεια των Φιλελεύθερων. Διαρκούσε για μόνο δέκα μήνες από αδικαιολόγητες φήμες ότι ο ΜακΝτόναλντ ήταν κομουνιστής.

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση!

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [1]. --Gerakibot 19:09, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)[απάντηση]