Συζήτηση:Ελισαίος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπάρχει μία μεγάλη ασάφεια (προσωπικά τη θεωρώ ανακρίβεια) στο εν λόγο κείμενο. Αναφέρεται λοιπόν ότι:

"Ο Ελισσαίος...φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να διαβάλει πρόσωπα και να καταστεί ο ίδιος ηθικός αυτουργός εγκλημάτων όπως του Βασιλέως των Σύρων Άδερ από τον Αζαήλ".

Αν πρόκειται για το κείμενο αυτό, διότι δε νομίζω ότι αναφέρεται σε άλλο, παραθέτω την απόδοση του κειμένου από Η Αγία Γραφή, Μετάφραση από τα Πρωτότυπα Κείμενα


"7 Μιαν άλλη φορά ο Ελισαίος είχε πάει στη Δαμασκό και συνέβη ο βασιλιάς της Συρίας Βεν-Αδάδ να είναι άρρωστος. Τον πληροφόρησαν, λοιπόν, ότι είχε πάει εκεί ο άνθρωπος του θεού.

8 Τότε ο βασιλιάς είπε στον Αζαήλ: «Πάρε μαζί σου ένα δώρο και πήγαινε να συναντήσεις τον άνθρωπο του θεού και ζήτησε του να ρωτήσει τον Κύριο αν θα γίνω καλά απ' αυτήν την αρρώστια».

9 Έτσι ο Αζαήλ, πήγε να συναντήσει τον Ελισαίο, φέρνοντας μαζί του σαράντα φορτώματα καμήλων, από τα καλύτερα προϊόντα της Δαμασκού. Πήγε και παρουσιάστηκε μπροστά του και του είπε: «Ο δούλος σου ο Βεν-Αδάδ, βασιλιάς των Συρίων, με έστειλε σ' εσένα να σε ρωτήσω αν θα γίνει καλά απ' την αρρώστια του».

10 Ο Ελισαίος του είπε: «Ο Κύριος μου φανέρωσε ότι το δίχως άλλο θα πεθάνει εσύ όμως πήγαινε και πες του ότι σίγουρα θα γίνει καλά».

11 Μετά κάρφωσε το βλέμμα του πάνω στον Αζαήλ, και τον κοίταζε συνέχεια, ώσπου αυτός κοκκίνισε από ντροπή· κι ο άνθρωπος του θεού άρχισε να κλαίει.

12 «Γιατί κλαις, κύριε μου;» τον ρώτησε ο Αζαήλ. Κι ο Ελισαίος απάντησε: «Γιατί ξέρω πόσο κακό θα κάνεις εσύ στους Ισραηλίτες, θα κατακάψεις τα οχυρά τους, θα κατασφάξεις τα παλικάρια τους, θα εξοντώσεις τα παιδιά τους και θα ξεκοιλιάσεις τις έγκυες γυναίκες τους».

13 Αλλά ο Αζαήλ είπε: «Και ποιος είμαι εγώ, ο τιποτένιος δούλος σου, για να κάνω τόσο μεγάλα πράγματα;» Τότε ο Ελισαίος του αποκρίθηκε: «Ο Κύριος μου φανέρωσε ότι εσύ θα γίνεις βασιλιάς των Συρίων».

14 Ο Αζαήλ έφυγε από τον Ελισαίο και πήγε στον κύριο του. Εκείνος τον ρώτησε: «Τι σου είπε ο Ελισαίος;» Κι αυτός απάντησε: «Μου είπε ότι οπωσδήποτε θα γίνεις καλά».

15 Την επόμενη όμως μέρα πήρε τα σκεπάσματα του βασιλιά, τα βούτηξε στο νερό και τα άπλωσε στο πρόσωπο του· κι ο βασιλιάς πέθανε."

Και αφού παραθέτω το κείμενο, καλώ τον οποιοδήποτε να εκφράσει την άποψή του για το αν εξάγεται συμπέρασμα ότι ίδιος είναι ηθικός αυτουργός του εγκλήματος. --Θεόδωρος 14:20, 25 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Από τα συγκεκριμένα σαφώς και δεν εξάγεται τέτοιο συμπερασμα.--ΗΠΣΤΓ 14:42, 25 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Ok, ευχαριστώ.--Θεόδωρος 15:38, 25 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Το κείμενο μιλάει για σκεπάσματα και όχι για ένα μαντήλι. Βρεγμένα κι όλας σκεπάσματα σε πρόσωπο κατάκοιτου τι άλλο θα επιφέρουν εκτός από πνιγμό; Δεν είναι δολοφονία αυτή; Τα 40 όμως φορτώματα καμήλες τα κράτησε.--Templar52 21:01, 2 Ιανουαρίου 2009 (UTC)[απάντηση]