Συζήτηση:Γιουβέτσι

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


"Το γιουβέτσι (τουρκ. güveç) είναι φαγητό της ελληνικής κουζίνας"

Αν ήταν μόνο της ελληνικής κουζίνας, τότε ποιος ο λόγος για την τουρκική ονομασία; Προφανώς επειδή είναι και της τουρκικής ή ακόμη και να είναι κυρίως της τουρκικής; Στο Κριθαράκι#Μαγειρική αναφέρεται ότι το γιουβέτσι είναι "φαγητό δημοφιλές και στην κυπριακή και αιγυπτιακή κουζίνα". Μέχρι τώρα έχουμε άλλες τρεις κουζίνες εκτός από την ελληνική. Ας γίνει μια έρευνα για το ποιας κουζίνας είναι τελικά αυτό το φαγητό.

-geraki talk 17:29, 15 Μαΐου 2012 (UTC)[απάντηση]

Τούρκικο Güveç

Πιθανά είναι ελληνική κουζίνα ενώ το güveç είναι πιθανότατα το όνομα του πήλινου σκεύους. Φαίνεται να υπάρχει και τούρκικο μαγειρευτό güveç, με κύβους κρέας αρνιού, κρεμμύδια, φέτες ντομάτας κλπ χωρίς κριθάρι.--85.74.183.25 17:59, 15 Μαΐου 2012 (UTC)[απάντηση]


Πράγματι, η λέγη περιγράφει και ή πρώτιστα το πήλινο σκεύος (εξού και γιουβετσάκια) Για να δούμε: Το άρθρο έχει δυο παραπομπές: η μια για απλώς μια συνταγή και η άλλη παραπέμπει προς ένα βιβλίο που αναφέρεται στο τούρκικο γιουβέτσι. Κρατάω ένα: δεν πρέπει να διάβασες την παραπομπή, αφού αναφέρει πράγματα που προφανώς διαφωνούν κάθετα με το ίδιο το λήμμα. Γράφει λοιπόν η παραπομπή:

"[...] μπορεί να αναφέρεται τόσο ένα συγκεκριμένο Μαροκινό σκεύος μαγειρέματος όσο και στο είδος των τροφίμων που παρασκευάζονται σε αυτό, ώστε η τουρκική λέξη guvec περιγράφει ένα σκεύος και επίσης ένα πιάτο [φαγητό]. Το διάσημο δοχείο guvec της Τουρκίας έχει δεκάδες διαφορετικά ονόματα στις βαλκανικές χώρες, αλλά όπως και αν το αποκαλούν, μιλάνε για το ίδιο βασικό δοχείο μαγειρέματος."

Συνεπώς από πουθενά δεν προκύπτει - τουλάχιστον σύμφωνα με αυτές τις παραπομπές ότι το γιουβέτσι είναι απλά "φαγητό της ελληνικής κουζίνας". Το αντίθετο: σύμφωνα με τις πηγές του άρθρου είναι κάθε είδους φαγητού που παρασκευάζεται σε ένα σκεύος με το ίδιο όνομα. Ένα γιουβέτσι που περιλαμβάνει κριθαράκι δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο γιουβέτσι από αυτό που δεν περιλαμβάνει κριθαράκι ή περιλαμβάνει περισσότερα από κριθαράκι και κρέας ή φτιάχνεται σε κάποια άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας. --geraki talk 08:35, 16 Μαΐου 2012 (UTC)[απάντηση]

Η εγκυκλοπαιδικότητα είναι δεδομένη, ας διορθωθούν οι ανακρίβειες. Οι πηγές τεκμηριώνουν ορισμένα σημεία ([1]) και το λήμμα χρειάζεται διορθώσεις, επιμέλεια, επέκταση. Στην πρώτη πηγή απλώς μια συνταγή αναφέρεται μεσογειακή.-10:09, 16 Μαΐου 2012 (UTC)
Όχι, η εγκυκλοπαιδικότητα δεν είναι δεδομένη όταν τίτλος, περιεχόμενο και πηγές δεν αντιστοιχούν καθόλου μεταξύ τους. Αυτή την στιγμή το περιεχόμενο του άρθρου αφορά μόνο μια συνταγή γκιουβετσιού (ανάμεσα σε όλες τις πιθανές) - που δεν είναι απαραίτητα εγκυκλοπαιδική χρησιμοποιώντας κατά κατάχρηση το όνομα του ευρύτερου είδους φαγητού (πιθανώς εγκυκλοπαιδικού). --geraki talk 10:21, 16 Μαΐου 2012 (UTC)[απάντηση]
Επιμένω ως προς την εγκυκλοπαιδικότητα αμφότερων (βλ. λεξικό για γιουβέτσι και γκιουβέτσι), μπορείς αν θέλεις να θέσεις θέμα διαγραφής. Το λήμμα υστερεί σε πηγές, αλλά μπορούν να προστεθούν (οι συντάκτες δικαιούνται ειδοποίηση).-12:01, 16 Μαΐου 2012 (UTC)

Γεμίζεται με τα υλικά και ψήνεται στον φούρνο. Το υποκείμενο λείπει και μάλλον δεν είναι κοινό για τις δύο προτάσεις.-12:45, 16 Μαΐου 2012 (UTC)