Συζήτηση:Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γράμματα και λογοτεχνία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Γράμματα και λογοτεχνία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

εθνικοσοσιαλισμός[επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Πλήθων ήταν φίλος της αρχαιοελληνικής θρησκείας αλλά εισηγήθηκε δική του προσωπική εθνικιστική θρησκεία που περιείχε διάφορες προσμίξεις θρησκειών και δοξασιών. Συμμετείχε στη Σύνοδο της Φεράρας και έλαβε θέση ανθενωτική όπως ο "άσπονδος" φίλος του μετέπειτα Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος και όχι όπως ο μαθητής του Μητροπολίτης Βησσαρίων. Το άρθρο χρειάζεται ιστορικές διορθώσεις και λιγότερη εμπάθεια. Βέβαια ήταν μεγάλος λόγιος με καταλυτική επίδραση στην ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία όμως υπήρξε και προάγγελος εθνικοσοσιαλιστικών ιδεών.--Origenis 03:40, 30 Ιουλίου 2005 (UTC)[απάντηση]

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι Πλήθωνας υπήρξε προάγγελος, ή ένας από τους ηθικούς αυτουργούς των εθνικιστικών και εθνοκρατικών ιδεολογημάτων του 18ου αιώνα. Αντιθέτως, υπήρξε έντονος υπερασπιστής ανθρωπιστικών ιδεών, κάτι που καταφαίνεται στο "Περί Νόμων" σύγγραμμά του. Iamos ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 212.54.218.195 (συζήτησησυνεισφορά) .

Πως και από που προκύπτει ο εθνικοσοσιαλισμός (=ναζισμός) στο έργο του Πλήθωνα; Ποια ήταν η εθνικιστική θρησκεία που εισήγαγε, ήταν μόνο από Έλληνες προς Έλληνες για Έλληνες; Ο ελληνισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους εθνικούς Έλληνες, και ο παγανισμός της αρχαιότητας δεν είναι το ίδιο με τον οργανωμένο νεοπαγανισμό ως εκκλησία (Ιουλιανού του Παραβάτη αρχικά, σύγχρονοι εθνικοί/νεοπαγανιστές σήμερα), ακολουθώντας την θεώρηση αυτή βαδίζουμε σε σκοτεινά και δύσβατα μονοπάτια. Gts-tg (συζήτηση) 13:48, 1 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]


Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον κατά περίπτωση.

--Gerakibot (συζήτηση) 07:04, 24 Αυγούστου 2019 (UTC)[απάντηση]

Πρόσθετα στοιχεία καί ένσταση[επεξεργασία κώδικα]

Χαίρετε φίλτατοι συνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες. Με το παρόν θέμα θέλω να σας θέσω κάποια βασικά θέματα, εξ αφορμής μίας δημοσιεύσεως. Αφορμή της παρούσης δημοσιεύσεώς μου, είναι το θέμα με τον τίτλον "Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων" στην παρούσα ιστοσελίδα σας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία παραθέτω είναι συνοπτικώς τα κατωτέρω.

(Α) Πρόσθετα στοιχεία

Περί του βίου καί του έργου του Γεωργίου Γεμιστού ή "Πλήθωνος", έγραψεν καί εξέδωσεν το 2.016μ.α.χ.χ., ο εκδότης Ιωάννης Θ. Χαραλαμπόπουλος, με τον τίτλον "Γεώργιος Πλήθων καί εθνική αναγέννηση", εκ των εκδόσεών του "Απολλώνειον Φως". Άρα, θα πρέπει να συνυπολογισθεί ως ένα πρόσθετο στοιχείο.

(Β) Απάντηση προς κάποιες ενστάσεις

(1) Περί της συνεχείας

Κάποιοι εκ των καραχριστιανών, δηλώνουν ότι τάχα δεν υπάρχει συνέχεια στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία, τους παρελθόντες αιώνες καί μέχρι σήμερα. Εδώ λοιπόν, πρέπει να κατανοήσουν, ότι πέραν του γεγονότος ότι η θέση τους είναι όλως ατεκμηρίωτος, αυτόχρημα θέτει καί το σύνολον των ποικίλων θρησκειών ασυζητητί στην ιδίαν ακριβώς θέσιν, άρα καί αυτούς, καθώς επί σχεδόν δύο χιλιετίες, η θρησκεία τους διεσπάσθη καί ιδρύθησαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, οι ρωμαιοκαθολικοί, οι διαμαρτυρόμενοι των ποικίλων διομολογήσεων, οι προχαλκηδόνιοι (π.χ. Αρμένιοι Κόπτες, Αιγύπτιοι Κόπτες κ.ά.), οι οποίοι δεν μπορούν να ισχυρισθούν την διαχρονικήν διαδοχήν τους εκ της ενιαίας αρχικής θρησκείας τους, όταν αμφισβητούν ακριβώς το ίδιον καί περί των εθνικών θρησκειών. Άρα, πρέπει να το σκεφθούν οι καραχριστιανοί, κατά πόσον θα επικαλούνται μελλοντικώς την επίμαχον θέσιν τους.

(2) Περί των ιδεών

Όσον καί αν οι διάφοροι συζητητές δυσαρεστούνται, οργίζονται κ.λ.π., υπάρχουν στην διαχρονική πνευματική ιστορία των ιδεολογιών, θρησκειών καί φιλοσοφικών σχολών, ποικίλες καταβολές καί επιρροές. Έτσι, όντως υπάρχουν διαχρονικώς τέτοια φαινόμενα. Λόγου χάριν, όσον αφορά το παρόν θέμα, η επίδραση της Αρχαίας Σπάρτης προς τον Πλήθωνα καί από εκεί προς τον ναζισμό, είναι κάτι δεδομένον, καθώς η Σπάρτη μέσω της νομοθεσίας του Λυκούργου, εξοβέλισε την εγχρήματον οικονομίαν καί επέβαλε αναδασμό της γης, με την αναδιαμόρφωση του κράτους προς ένα στρατοκρατικό κράτος. Αυτό προέτεινε ο Πλήθωνας, παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε καί ταυτοχρόνως το ίδιον ακριβώς επεδίωξεν ο Αδόλφος Χίτλερ ως προς την εσωτερικήν πολιτικήν του στο Τρίτο Ράιχ. Βεβαίως, επιβάλλεται καί ο συνυπολογισμός των σχετικών κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, θρησκευτικών, φιλοσοφικών, ιδεολογικών καί πλείστων άλλων αλλαγών καί παραμέτρων ανά εποχήν.

(Γ) Σύνοψη

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με εξαίρετη τιμή

Αντίοχος Αχαρνεύς

Σχόλιο 20-5-2022[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Έχετε τα άρθρα που ανεβάζεται πολύ απόμακρα από παιδιά καθώς δεν ξέρουν τι σημαίνουν Αναφορά: joannna a a a a a a aa a 79.129.112.104 13:21, 20 Μαΐου 2022 (UTC)[απάντηση]