Συζήτηση:Βίλχελμ Λιστ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Αντιγράφω από το άρθρο: Προφανώς ο Λιστ αντιτίθετο στην δολοφονία αμάχων και κατά τις 20 Σεπτεμβρίου έδωσε λευκή επιταγή στα στρατεύματά του να εμποδίζουν τέτοιες πράξεις, αλλά παράλληλα υπενθύμιζε πως οι Πολωνοί ήταν εχθροί του Γερμανικού λαού και ισχυρίστηκε πως οι αναφορές για ακρότητες ήταν υπερβολικές. Προφανώς... Παρατίθεται και παραπομπή... Αλλά πιο κάτω στο άρθρο:

Κρίθηκε όμως ένοχος για «Μαζικούς φόνους εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην Ελλάδα, στην Αλβανία και στη Γιουγκοσλαβία έχοντας διατάξει σύλληψη ομήρων και εκτελέσεις για αντίποινα» (Κατηγορία 1) όπως και για «Φόνο και κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, και αυθαίρετο χαρακτηρισμό εμπολέμων ως "παρτιζάνων", αρνούμενός τους την κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου, όπως και τον φόνο τους

Ενδεχομένως να αγαπούσε τους Πολωνούς αλλά όχι τους Βαλκάνιους....--Harkoz 17:13, 17 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχει όντως αντίφαση εδώ. Πιο πάνω στο άρθρο αναφέρεται (στην ετυμολογία του δικαστηρίου) Συνεπώς καμία εγκληματική ευθύνη δεν βαρύνει τον κατηγορούμενο Λιστ λόγω της εκτέλεσης αιχμάλωτων παρτιζάνων [ανταρτών] στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα κατά την περίοδο που ο Λιστ ήταν Διοικητής Ενόπλων Δυνάμεων Νοτιοανατολής. Ποιους εμπόλεμους χαρακτήριζε "παρτιζάνους" άραγε, αφού μιλάμε για κατακτημένες χώρες; Όσο για την εκτέλεση ομήρων - αλλά και αμάχων - σε αντίποινα, όλα τα Βαλκάνια την έζησαν και με το παραπάνω (βλ. Δίστομο, Καλάβρυτα, Κραγκούγεβατς - κατάλογος μακρύς), αυτό έλειπε να μην καταδικαζόταν κιόλας. --Ttzavarasσυζήτηση 17:43, 17 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)[απάντηση]