Συζήτηση:Ήχος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

χροιά ήχου ή νότας (σημείωση για ξεχωριστό άρθρο ή περισσότερες πληροφορίες)[επεξεργασία κώδικα]


Κύριε Βανακάρη,

το αγγλικό άρθρο κάνει λόγο περί χροιάς 'ήχου, τόνου ή νότας' (και επομένως δεν περιορίζεται στην έννοια 'νότα'). Τώρα, ο ορισμός που δίνει το αγγλικό άρθρο είναι μάλλον δυσνόητος και μπορεί να οδηγήσει τον (όχι και τόσο μουσικά καταρτισμένο) αναγνώστη σε ασάφειες. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τον όρο:

  • η χροιά είναι γνώρισμα του ήχου και αναφέρεται στο αρμονικό περιεχόμενό του. Στην καθομιλουμένη, όταν λέμε 'ο τάδε έχει πολύ τραχειά φωνή', 'αυτά τα ακουστικά βγάζουν πολύ μουντό ήχο', 'έχει πολύ φασαρία εκεί' κ.α., αναφερόμαστε στη χροιά ενός ήχου.
  • η έννοια 'ήχος' περικλείει τις έννοιες 'νότα' και 'τόνος'. Πιο συγκεκριμένα, ένας ήχος μπορεί να θεωρηθεί ως νότα εφόσον πληρεί κάποια μουσικά κριτήρια (= έχει προφανές τονικό ύψος, επαρκή διάρκεια, και επομένως μπορεί να καταγραφεί σε πεντάγραμμο). Από την άλλη, κάθε ήχος δεν μπορεί να θεωρηθεί νότα (π.χ., ο λευκός θόρυβος δεν έχει ξεκάθαρο τονικό ύψος).
  • Η έννοια 'τόνος' δεν πρόκειται για συνώνυμο της έννοιας 'νότα'. Τόνο συνήθως αποκαλούμε τον ήχο που παράγει ένα διαπασών ή ένας ταλαντωτής (δηλαδή ήχους ως επί το πλείστον περιοδικούς αλλά που απαρτίζονται από μεμονωμένες συχνότητες).

Επίσης, οι λέξεις 'χρώμα' και 'απόχρωση' μάλλον δεν χρησιμοποιούνται από μόνες τους - όταν αναφερόμαστε σε έναν ήχο, μιλάμε συνήθως περί χροιάς ή τονικού χρώματος (στην αγγλική λέμε tonal colour).

Με εκτίμηση,

ΣΤ 19:12, 25 Απριλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Σωστά αλλά αν θυμάμαι καλά είχα βάλει τη σημείωση με το σκεπτικό ότι ίσως πρέπει να χωριστεί το άρθρο περί του ήχου (άρθρο φυσικής) από το μπορεί να γίνει και επι πλέον άρθρο περί μουσικών ήχων και να έχουμε ίσως λεπτομέρειες για τη χροιά σε άρθρο περί του τι είναι μουσική νότα ή κάτι τέτοιο, πχ η ίδια νότα σε βιολί και πιάνο διαφέρουν στη χροιά, που είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα. Αλλά δεν είμαι ειδικός σχετικά.--vanakaris 19:29, 25 Απριλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις σας - οι έννοιες 'χροιά', '(μουσική) νότα', 'τόνος' μπορούν να αναπτυχθούν παραπέρα σε ξεχωριστά άρθρα. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, άσχετα με το πόσο καταρτισμένος είστε, θα χαρώ πολύ να συνεργαστούμε (όσο αφήνει ο ελεύθερος χρόνος!).

ΣΤ 16:14, 2 Μαΐου 2010 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 23-6-2020[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

στο κομματι χαρακτηριστικα του ηχου , στην πρωτη παραγραφο η λεξη υψος παραπεμπει τον αναγνωστη στον ορισμο του υψους αντικειμενου ενω θα έπρεπε να τον παραπεμπει στον ορισμο του τονικου υψους Αναφορά: 2A02:587:2D12:1B00:1A6:CA29:FBD6:E889 20:20, 23 Ιουνίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Διορθώθηκε--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 18:31, 24 Ιανουαρίου 2023 (UTC)[απάντηση]

Θεώρημα του ήχου[επεξεργασία κώδικα]

Ο ήχος τετραπλασιάζεται μετά από το πρώτο χτύπημα δηλαδή την ενεργοποίηση του και είναι ίσο με την ατμόσφαιρα Kostas278 (συζήτηση) 02:23, 20 Αυγούστου 2023 (UTC)[απάντηση]