Στόουκ Σίτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στόουκ Σίτι
Επίσημη ονομασίαStoke City Football Club
Ίδρυση1863
ΈδραΣτόουκ ον Τρεντ, Ηνωμένο Βασίλειο
ΣτάδιοΜπριτάνια Στέιντιουμ, City of Stoke-on-Trent
Χρώματακόκκινο και λευκό
Ιδιοκτήτηςbet365
ΠρόεδροςΠίτερ Κόουτς
ΠροπονητήςSteven Schumacher
ΠρωτάθλημαΤσάμπιονσιπ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Στόουκ Σίτι (αγγλικά: Stoke City) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την πόλη Στόουκ ον Τρεντ στην Αγγλία. Έχοντας ιδρυθεί το 1863 αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους συλλόγους που έχουν αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ θεωρείται το δεύτερο παλαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο μετά τη Νοτς Κάουντι. Υπήρξε επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Φούτμπολ Λιγκ.[1]

Έδρα του συλλόγου είναι το Στάδιο Μπριτάνια χωρητικότητας 28.000 ατόμων. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1997. Παλαιότερα η Στόουκ Σίτι αγωνιζόταν στο Βικτώρια Γκράουντ, που αποτέλεσε την έδρα της ομάδας από το 1878 (ένα ρεκόρ 119 χρόνων που μοιράζεται με την Γουλβς). Ψευδώνυμο των αθλητών της ομάδας είναι «οι Αγγειοπλάστες» (The Potters), εξαιτίας μιας μεγάλης σχετικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ. Στα εντός έδρας παιχνίδια η φανέλα των παικτών διαθέτει κόκκινες και λευκές κάθετες ρίγες με λευκό σορτσάκι και κάλτσες.

Πριν την άνοδό της το 2008 η Στόουκ Σίτι δεν είχε συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας από την περίοδο 1984-85, οπότε και υποβιβάστηκε με 17 βαθμούς, ρεκόρ χαμηλής βαθμολογίας για 21 έτη. Πρώτη σημαντική διάκριση του συλλόγου ήταν η συμμετοχή της στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας το 1972, όπου και νίκησε την Τσέλσι με 2-1. Ο σύλλογος κατέκτησε δύο φορές το Φούτμπολ Λιγκ Τρόφι, πρώτα το 1992 και πιο πρόσφατα το 2000.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «150 Celebration Tiles». Stoke City F.C. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2016. This is just one of the ways in which the Club will be marking this landmark in their history as the second oldest Football League club and the oldest in the Premier League. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]