Στοίβα (δομή δεδομένων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η λειτουργία LIFO (Last In, First Out) "Τελευταίοι μέσα, πρώτο έξω". Η πράξη push ή "ώθηση" προσθέτει ένα στοιχείο, ενώ η πράξη pop ή "απώθηση" αφαιρεί το τελευταίο στοιχείο που μπήκε.

H στοίβα αποτελεί συγκεκριμένο τύπο από τις δομές δεδομένων (για την επιστήμη των υπολογιστών), όπου τα στοιχεία της επεξεργάζονται ως εξής: Αυτό που εισήχθηκε τελευταίο στη στοίβα αυτό και είναι το πρώτο που εξάγεται προς επεξεργασία από τη στοίβα. Αυτός ο τρόπος επεξεργασίας ονομάζεται LIFO, από την αγγλική ορολογία Last In First Out δηλ. Τελευταίο μέσα Πρώτο έξω. Τα στοιχεία αφαιρούνται από τη στοίβα με την αντίθετη σειρά από αυτή που προσθέτονται. Επομένως, τα χαμηλότερα (αυτά που προστέθηκαν πρώτα) στοιχεία είναι τα στοιχεία που μένουν στη στοίβα περισσότερο χρόνο.

Πράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριες πράξεις είναι η ώθηση (push) στοιχείου στην κορυφή της στοίβας, και η απώθηση (pop) όπου αφαιρούμε το πρώτο στοιχείο από τη δομή, έτσι πετυχαίνουμε τη LIFO δομή.

Παραδείγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια στοίβα δεδομένων μοιάζει με μια στοίβα πιάτα που πλένονται και κατόπιν σκουπίζονται, όπου για το σκούπισμα λαμβάνεται το τελευταίο πιάτο που εισήλθε στη λίστα. Επίσης με στοίβα δεδομένων υλοποιείται και η στοίβα κλήσεων στον υπολογιστή.

Αναφορές/Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον", βιβλίο για τον μαθητή Γ' Γενικού Λυκείου.
  • "Δομές Δεδομένων" ΤΟΜΟΣ Β' Γ. Κόλλιας, Γ. Μανωλόπουλος


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα stack (data structure) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).