Στενά Ναρούτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°14′29″N 134°39′04″E / 34.24139°N 134.65111°E / 34.24139; 134.65111

Τα στενά Ναρούτο και η Γέφυρα Οναρούτο, άποψη από το Αβάτζι με τη ροή από τα δεξιά προς τα αριστερά
Οι δίνες του Ναρούτο φωτογραφημένες από μία από τις τουριστικές βάρκες που λειτουργούν στα στενά.

Τα Στενά Ναρούτο (αγγλικά: Naruto Strait, ιαπωνικά: 鳴門海峡‎‎ Naruto-kaikyō) είναι ένας πορθμός ανάμεσα στο νησί Αβάτζι και στο Σικόκου της Ιαπωνίας. Συνδέει το ανατολικό μέρος (Χαρίμα Νάντα) της Εσωτερικής Θάλασσας της Ιαπωνίας μέσω του πορθμού Κίι με τον Ειρηνικό ωκεανό. Τα Στενά Ναρούτο έχουν πλάτος στο στενότερο σημείο τους 1,3 χιλιόμετρα.

Το γνωστότερο χαρακτηριστικό των Στενών Ναρούτο είναι οι παλιρροιακές δίνες τους (鳴門の渦潮, Naruto no Uzushio): Η παλίρροια κινεί μεγάλους όγκους νερού μέσα και έξω από την Εσωτερική Θάλασσα δύο φορές την ημέρα, με διαφορά της θαλάσσιας στάθμης έως 1,5 μέτρου. Εξαιτίας του μικρού πλάτους των στενών, το νερό κινείται με ταχύτητες 13 ως 15 χιλιόμετρα την ώρα 4 φορές το εικοσιτετράωρο. Κατά την πανσέληνο και τη νέα σελήνη, η ταχύτητα του νερού μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 20 χιλιόμετρα την ώρα, δημιουργώντας δίνες διαμέτρου μέχρι και 20 μέτρων.

Το ρεύμα των Στενών Ναρούτο είναι το ταχύτερο όλων των θαλασσών της Ιαπωνίας και το τέταρτο ταχύτερο παγκοσμίως, μετά το Σάλτστράουμεν και το Μάελστρομ στη Νορβηγία, και τη δίνη Ολντ Σόου στο Νιου Μπράνσγουικ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Naruto Strait της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Naruto whirlpools της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).