Σταρ Τρεκ: Η Πρώτη Επαφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταρ Τρεκ: Η Πρώτη Επαφή
ΣκηνοθεσίαΤζόναθαν Φρεϊκς
ΠαραγωγήParamount Pictures
ΣενάριοΜπράνον Μπράγκα
Ρόναλντ Μούρ
(σενάριο)
Ρικ Μπέρμαν
Μπράνον Μπράγκα
Ρόναλντ Μούρ
(στόρι)
Τζιν Ροντενμπέρι
(Σταρ Τρεκ)
ΠρωταγωνιστέςΠάτρικ Στιούαρτ
Τζόναθαν Φρέικς
Μάικλ Ντορν
Λεβάρ Μπάρτον
Μαρίνα Σίρτις
Γκέιτς ΜακΦάντεν
Μπρεντ Σπάινερ
Άλφρι Γόύνταρντ
Τζείμς Κρόμγουελ
Άλις Κριτζ
ΜουσικήΤζέρυ Γκόλντσμιθ
ΦωτογραφίαΜάθιου Φ. Λεονέτι
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήUIP-Dunafilm, Netflix και Vudu
Πρώτη προβολήCountry flag 22 Νοεμβρίου 1996
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Σταρ Τρεκ: Η Πρώτη Επαφή (αγγλικά: Star Trek: First Contact) είναι μια αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας και δράσης του 1996 σε σκηνοθεσία του Τζόναθαν Φρεϊκς (που είναι το σκηνοθέτικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο) και βασίζεται στην τηλεοπτική σειρά Σταρ Τρεκ: Η Επόμενη Γενιά.Είναι η όγδοη ταινία Σταρ Τρεκ και η δευτέρη με πρωταγωνιστές τους βασικούς χαρακτήρες της Επόμενης Γενεάς.[1] Στην ταινία αυτήν ο κάπταιν Ζαν-Λουκ Πικάρντ και το πλήρωμα του ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, από τον 24ο αιώνα στα μέσα του 21ου αιώνα, για να σταματήσουν τους Μποργκ, μια ρομποτική φυλή που προσπάθει να κατακτήσει την Γη αλλάζοντας το παρελθόν της.

Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική στις 22 Νοεμβρίου 1996 από την Paramount Pictures. Ήταν μια επιτυχία στο box office, κερδίζοντας $ 146 εκατομμύρια παγκοσμίως και κατέληξε να γίνει μια απο τις υψηλότερες εισπρακτικά ταινίες του 1996. Η ταινία έλαβε κυρίως θετικές κριτικές, και θεωρείται από πολλούς ότι είναι μια απο τις καλύτερες ταινίες της σειράς Star Trek. Η ταινία προτάθηκε για ένα βραβείο Όσκαρ, αυτό του Καλύτερου Μακιγιάζ και ακολουθήθηκε απο την ταινία Σταρ Τρεκ: Η Εξέγερση, το 1998.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με την εισαγωγή των Μποργκ (ψευδοφυλή σάϊμποργκ) στο USS Enterprise, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο διάστημα. Ο πλοίαρχος Πικάρντ Πάτρικ Στιούαρτ και η ομάδα του καταφέρνουν να αποτρέψουν την καταστροφή του πλοίου, αλλά οι Μποργκ καταφέρνουν να διαφύγουν.

Κατόπιν, ο Καπετάνιος Πικάρντ και η ομάδα του ανακαλύπτουν ότι οι Μποργκ έχουν ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και προσπαθούν να αλλάξουν την ιστορία, εμποδίζοντας την πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με εξωγήινους. Ο Πικάρντ και η ομάδα του ακολουθούν τους Μποργκ στο χρόνο και φτάνουν στις 4 Απριλίου 2063, όπου οι Μποργκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημιουργία του πρώτου αστρόπλοιου της ανθρωπότητας την επόμενη ημέρα, αμέσως μετά την οποία θα γίνει η πρώτη επαφή με εξωγήινους.

Η ομάδα εδάφους του Enterprise συνεργάζονται με τον Ζέφραμ Κόκρεϊν (Τζέιμς Κρόμγουελ), τον δημιουργό του πρώτου αστρόπλοιου, για να ολοκληρώσουν το αστροπλοίο νικώντας την απογοήτευση, την φοβία και δισταγμό του Κόκρεϊν. Ο Πικάρντ και η ομάδα του στο Enterprise προσπαθούν να αποτρέψουν τους Μποργκ. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Πικάρντ ανακαλύπτει ότι έχει προσωπικό κίνητρο να νικήσει τους Μποργκ, καθώς κάποτε είχε μετατραπεί σε έναν από αυτούς.

Στο τέλος, οι Μποργκ καταφέρνουν να εισέλθουν στο USS Enterprise και να προκαλέσουν καταστροφή, αλλά ο Πικάρντ και η ομάδα του καταφέρνουν να αποτρέψουν την αλλαγή της ιστορίας και να σταματήσουν τους Μποργκ μια για πάντα. Παράλληλα πραγματοποιείται η πρώτη επαφή ανθρώπων με εξωγήινους από τον Βούλκαν που έχουν δείξει ενδιαφέρον παρατηρώντας την πρώτη πτήση αστροπλοίου με ταχύτητα warp. Η ταινία καταλήγει με τον Πικάρντ να αφήνει πίσω του το προσωπικό του παρελθόν ως Μποργκ και να συνεχίζει την αποστολή του με το USS Enterprise.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David Hochman (November 22, 1996). «Holiday Movie Preview». Entertainment Weekly. https://ew.com/article/1996/11/22/preview-star-trek-first-contact/. Ανακτήθηκε στις August 15, 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]