Σταθμός Ηρακλείου (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ηράκλειο
Irakleio
Irakleio-station.jpg
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 4 Μαρτίου 1957
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1

Ο Σταθμός Ηρακλείου είναι σταθμός της γραμμής 1 του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου των Αθηνών, στη χιλιομετρική θέση 19,246 από Πειραιά. Πήρε το όνομά του από το Δήμο Ηρακλείου, τον οποίο εξυπηρετεί. Εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου 1957 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Ο σταθμός Ηρακλείου υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς την Κηφισιά, στις 10 Αυγούστου 1957, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής.

Ο σταθμός Ηρακλείου αντικατέστησε τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ηρακλείου των Σιδηροδρόμων Αττικής. Κατασκευάστηκε σε χώρο του παλαιού σταθμού και για μικρή χρονική περίοδο το 1957 προσέφερε στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ της γραμμής των Ε.Η.Σ. και της σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων, μέχρι το κλείσιμο της τελευταίας αργότερα το ίδιο έτος. Βρίσκεται στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Ηρακλείου

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ηρακλείου, ο οποίος βρίσκεται προς βορράν του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς Πλατεία 28ης Οκτωβρίου
Α
Αποβάθρες
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποθάθρα 1 ← προς Πειραιά
Αποβάθρα 2 → προς Κηφισιά
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Ε
Έδαφος
- Έξοδος προς οδό Μαρίνου Αντύπα

Πίνακας δρομολογίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προορισμός Πρώτος
συρμός
Τελευταίος
συρμός
Γραμμή 1
Πειραιάς 05:12 00:27
Κηφισιά 05:09 00:54

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ηρακλείου (παλαιός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ηρακλείου ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί των εξής σιδηροδρομικών γραμμών:

Ο σταθμός Ηρακλείου πήρε το όνομά του από την κοινότητα Ηρακλείου Αττικής, την οποία εξυπηρετούσε και η οποία αργότερα προήχθη σε δήμο. Εγκαινιάστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1885 και έκλεισε το 1957. Η θέση του καταλαμβάνεται εν μέρει από τον ομώνυμο σταθμό του μετρό της Αθήνας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1957. Οι δύο σταθμοί λειτούργησαν παράλληλα για μικρή χρονική περίοδο το 1957, μέχρι το κλείσιμο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Ηρακλείου και για εκείνη την περίοδο προσέφερε στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων και του μετρό της Αθήνας. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Ηρακλείου, επί της γραμμής Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών - Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος βρίσκεται βορειότερα από τον παλαιό και εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2004.

Από το 1885 ο σταθμός Ηρακλείου αποτελούσε την αφετηρία διακλάδωσης προς Λαύριο από τη γραμμή Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου. Η διακλάδωση αυτή επεκτάθηκε το 1931 από τον σταθμό Ηρακλείου μέχρι τον σταθμό Κάτω Λιοσίων των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε σταθμό Αγίων Αναργύρων. Έτσι, ο σταθμός Ηρακλείου μετατράπηκε σε ενδιάμεσο σταθμό.

Μετά το 1944, μία διακλάδωση της γραμμής Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων μεταξύ Ηρακλείου και Φιλοθέης, με αιχμές στραμμένες προς Ηράκλειο, ένωσε τη γραμμή αυτή με τα λιγνιτωρυχεία Καλογρέζας, όπου και κατασκευάστηκε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλογρέζας. Η ημερομηνία κατάργησης αυτής της γραμμής παραμένει άγνωστη, αν και εικάζεται ότι ήταν το 1957.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Νέα Ιωνία   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Μαρούσι
Φιλοθέη   Λαύριο - Άγιοι Ανάργυροι

(κατηργημένη)

  Νέα Ιωνία
Τερματικός   Ηράκλειο - Καλογρέζα

(κατηργημένη)

  Καλογρέζα