Σταθμός Άγιος Αντώνιος (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′55″N 23°43′22″E / 37.99850°N 23.72272°E / 37.99850; 23.72272

Άγιος Αντώνιος
Aghios Antonios
Ο σταθμός Άγιος Αντώνιος σε φωτογραφία στις 21 Μαρτίου 2023.
Πληροφορίες
ΠεριοχήΕθνάρχου Μακαρίου & Βασ. Αλεξάνδρου & Λεωφόρος Παναγή Τσαλδάρη, Περιστέρι, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας9 Αυγούστου 2004
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταθμός Άγιος Αντώνιος είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της Γραμμής 2. Βρίσκεται στο Περιστέρι και το όνομά του προέρχεται από τον γειτονικό Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου. Εγκαινιάστηκε στις 9 Αυγούστου 2004. Είναι υπόγειος και διαθέτει δυο πλευρικές αποβάθρες. Ήταν ο βορειότερος τερματικός σταθμός της γραμμής μέχρι τις 6 Απριλίου 2013, όταν ξεκίνησε η λειτουργία των σταθμών Περιστέρι και Ανθούπολη.

Μία από τις εισόδους του σταθμού Άγιος Αντώνιος, σε φωτογραφία του 2014, όπου φαίνεται και ένα μέρος από τη φύτευση των πλευρικών του χώρων.

Ο σταθμός Άγιος Αντώνιος είναι κατασκευασμένος βάσει των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και το ηλιακό φως μπορεί να φτάσει μέχρι το επίπεδο των αποβάθρων του, ενώ χαρακτηρίζεται και από τη φύτευση των πλευρικών του χώρων, πάλι στο πλαίσιο της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Πάνω από τις αποβάθρες, υπάρχουν μερικά εμπορικά καταστήματα και εκδοτήρια εισιτηρίων, τα οποία έχουν θέα τις αποβάθρες από ψηλά.

Ήταν ο πρώτος σταθμός στην περιοχή, και μείωσε σημαντικά τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο Περιστέρι. Μπροστά από το σταθμό βρίσκεται η οδός Παναγή Τσαλδάρη, μια από τις πιο σημαντικές λεωφόρους του Περιστερίου, η οποία συνδέει τα δυτικά προάστια με τη Λεωφόρο Κηφισού (προς το λιμάνι του Πειραιά νότια, και τα βόρεια προάστια της πόλης, και την Εθνική Οδό 1 προς Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, και γενικά τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια) και με το κέντρο της πόλης. Κάθε λεπτό περνούν από το σταθμό λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας, τους Αγίους Αναργύρους, το Ίλιον, τη Πετρούπολη, το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και άλλες περιοχές. Ο σταθμός Αγίου Αντωνίου έχει δύο εισόδους, μια στη δεξιά πλευρά της Παναγή Τσαλδάρη, και η άλλη στην αριστερή.

Είσοδοι - Έξοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλατεία Αγίου Αντωνίου
  • Οδός Εθνάρχου Μακαρίου

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Ανθούπολη (Περιστέρι)
Αποβάθρα 2 προς Ελληνικό (Σεπόλια)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά