Στέλα Ενάκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στέλα Ενάτσε)
Στέλα Ενάκε
Προφορά
Γέννηση24  Ιανουαρίου 1950
Ρέσιτσα
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
ΣπουδέςGheorghe Dima Music Academy (1967, 1972)
Ιδιότητατραγουδιστής
ΣύζυγοςFlorin Bogardo (1971–2009)
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςeasy listening
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Στέλα Ενάκε (Stela Enache, πραγματικό ονοματεπώνυμο Steriana Aurelia Bogardo) είναι Ρουμάνα τραγουδίστρια, γεννημένη στις 24 Ιανουαρίου 1950 στην πόλη Ρεσίτσα της Ρουμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1964-1967 σπούδασε στη Σχολή Λαϊκής Τέχνης της Ρεσίτσα και αργότερα, την περίοδο 1967-1972, στο Ωδείο της Κλουζ. Το 1971 πήρε μέρος στο Εθνικό φεστιβάλ Mamaia, όπου κέρδισε μία θέση στην κατηγορία της ερμηνείας για το τραγούδι με τίτλο "Să facem florile să cânte" σε μουσική του Γκεόργκι Γκριγκόριου και για το τραγούδι "Ţin minte" σε μουσική του Ράντου Σέρμπαν.

Το 1972 συμμετείχε και πάλι στην ίδια κατηγορία του Φεστιβάλ Mamaia και έλαβε το ίδιο βραβείο. Υπήρξε σολίστ της ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Alexander Imre Electrecord με την οποία έκανε πολλές περιοδείες στη Γερμανία, τη Ρωσία, την Αυστρία, τις σκανδιναβικές χώρες και αλλού.

Το 1973 πήγε στη Γερμανία και στη συνέχεια περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Το 1986 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για εμφανίσεις σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Από τότε έχει κάνει εμφανίσεις σε πολλά κρουαζιερόπλοια.

Εμφανίστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως ο Ζιλμπέρ Μπεκό, η Μίλβα, η Γκλόρια Γκέινορ, η Τζένιφερ Ρας, ο Τόνι Κρίστι, οι Platters, ο Λάιονελ Χάμπτον, η Βίκυ Λέανδρος, ο Αλ Μπάνο κλπ. Στο ρεπερτόριο της έχει πάνω από 500 τραγούδια.