Στάθης Κατσαρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στάθης Κατσαρός
Ο Στάθης Κατσαρός με Bolex
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΠάντειο Πανεπιστήμιο και Μαράσλειο Διδασκαλείο
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου
ΓονείςΜιχάλης Κατσαρός

Ο Στάθης Κατσαρός είναι σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στον δήμο Ζωγράφου, το 1956. Πατέρας του είναι ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός και μητέρα του η ζωγράφος Κούλα Μαραγκοπούλου. Έβγαλε το δημοτικό στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και το εξατάξιο γυμνάσιο του πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το 1974 μπήκε στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε, από όπου πήρε το πτυχίο πολιτικών επιστημών. Το 1978 αποφοίτησε από το τμήμα σκηνοθεσίας του London Film School.

Τα χρόνια 1979-1995 εργάζεται σαν εξωτερικός σκηνοθέτης στην ελληνική τηλεόραση στις εκπομπές Παρασκήνιο, Περισκόπιο, Νέα πρόσωπα, Τέταρτη εποχή κ.ά. και παράλληλα σκηνοθετεί δικές του ανεξάρτητες παραγωγές. Το 1988-89 σαν συμπαραγωγός της εταιρείας Orama Media Group κάνει την παραγωγή και σκηνοθετεί 78 ωριαίες εκπομπές του πολιτιστικού μαγκαζίνου της ΕΤ1 Χρώματα.

Ακόμα, εργάζεται σαν ραδιοσκηνοθέτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στις παιδικές εκπομπές του Πρώτου Προγράμματος (Τούρτα στον ουρανό του Τζιάνι Ροντάρι κ.ά.) στο Δεύτερο Πρόγραμμα (Ραδιοστούντιο Μπολέρο, με τη Μαριανίνα Κριεζή) καθώς και σαν ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών μουσικής και λόγου στο Τρίτο Πρόγραμμα (Ένα πέρασμα στην Ασία) κ.ά.

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής κινουμένων σχεδίων Big Bang Toons Animation (1996).[1]

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο Έρευνας και σεναρίου, Ευρωπαϊκό έτος Κινηματογράφου-Τηλεόρασης(1988), για το ντοκιμαντέρ Η κοιλάδα του φθορίου (30΄) παραγωγής ΕΡΤ ΑΕ
  • Σενάριό του με τίτλο Στη στεριά δε ζει το ψάρι (FISH OUT OF WATER) επελέγη ανάμεσα σε άλλα 72 από τα Βαλκάνια, για να παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις του Balkan Fund, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006.[3]

Άλλες δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σινεμά και δεινόσαυροι, εκδόσεις Αιγόκερως, 1994. Έχει γράψει άρθρα στο περιοδικό Τραμ, στην Αυγή, τους Δρόμους της Αριστεράς, στο Νέο επίπεδο και σε άλλα έντυπα. Έλαβε ενεργό μέρος στο κίνημα για μια ελεύθερη ΕΡΤ. Έχει γράψει στίχους ("Πάρε με ουρανέ", σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, για το σίριαλ Η ζωή που δεν έζησα) καθώς και στίχους και μουσική για τις ανέκδοτες ενότητες τραγουδιών Καμπαρέ Τουρκομπαρόκ, Χαίρε,Η Λίμνη.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ιδιότητα
1981 Πετροχημικά, οι καθεδρικές της ερήμου σκηνοθέτης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]