Σπύρος Μπλαζάκης-Γιώργος Τσομπανάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπύρος Μπλαζάκης-Γιώργος Τσομπανάκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1916
Θάνατος4  Δεκεμβρίου 1996
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός

Οι Σπύρος Μπλαζάκης (1916-4 Δεκεμβρίου 1996[1]) και Γιώργος (Γιώργης) Τζομπανάκης (1919, Επαρχία Αποκορώνου-1 Νοεμβρίου 1996[2]) ήταν Έλληνες Κρητικοί αντάρτες, στελέχη του ΕΑΜ αρχικά και του ΔΣΕ αργότερα, οι οποίοι έδρασαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και του Εμφυλίου στην περιοχή των Λευκών Ορέων και παρέμειναν στην παρανομία για περίπου 30 χρόνια, από το 1947 που το ΚΚΕ κηρύχθηκε εκτός νόμου, έως τον Φεβρουάριο του 1975, οπότε και εμφανίστηκαν ξανά στη δημόσια ζωή του τόπου τους.

Και οι δυο τους πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, ενώ ήταν ενεργά μέλη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των δυνάμεων Κατοχής. Αργότερα, συμμετείχαν στον Εμφύλιο ως αντάρτες του ΔΣΕ Κρήτης, ενώ το 1948 η ομάδα τους, δύναμης 100 ατόμων, εγκλωβίστηκε στα βουνά και σταδιακά αποδεκατίστηκε, με αποτέλεσμα ο τελευταίος τους σύντροφος να αποβιώσει το 1964. Τρέφονταν με ρίζες και θεραπεύονταν με βότανα, ενώ τρεις φορές αρνήθηκαν την αμνηστία που τους προσφέρθηκε (από τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και επί χούντας, το 1972), για λόγους πολιτικών αρχών.

Με την πτώση της δικτατορίας, η νέα δημοκρατική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή επανέφερε στη νομιμότητα το ΚΚΕ και στις 12 Φεβρουαρίου 1975 χορήγησε αμνηστία, την οποία αποδέχτηκαν οι δυο διωκόμενοι πρώην αντάρτες. Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1975, κατόπιν προσυνεννόησης με τοπικά στελέχη του ΚΚΕ, οι δυο φυγάδες εμφανίστηκαν στη θέση «Μεγάλη Τρούμπα», πλησίον του φαραγγιού του Θερίσου, όπου τους υποδέχτηκαν μέλη του ΚΚΕ και πολλοί δημοσιογράφοι. Στη σύντομη συνέντευξη που έδωσαν, δήλωσαν ότι κρύβονταν σε κρησφύγετο της κορυφής «Όρνιο» των Λευκών Ορέων. Σε προηγούμενη συνέντευξή τους σε ξένο δημοσιογράφο, τρία χρόνια νωρίτερα ισχυρίστηκαν ότι τους είχαν προσάψει ανύπαρκτο κατηγορητήριο. Οι κατηγορίες που τους βάρυναν ήταν φόνος και αντικυβερνητικές ενέργειες.

Απεβίωσαν με διαφορά μόλις ενός μήνα μεταξύ τους, στα τέλη του 1996.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φύλλο εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 1975, σελ. 4, "ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΟΙ ΔΥΟ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", 5 Δεκεμβρίου 1996: "Εφυγε" και ο Γ. Μπλαζάκης
  2. "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", 2 Νοεμβρίου 1996: "Πέθανε ο Γιώργης Τσομπανάκης"