Σπορτ Κλαμπ Κορίνθιανς Παουλίστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κορίνθιανς
Πλήρες όνομα Σπορτ Κλουμπ Κορίνθιανς Παουλίστα
Ίδρυση 1910
Γήπεδο Στάδιο Πακαέμπου, Σάο Πάολο,
(χωρητικότητα: 40.199 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Brazil.svg Μάριο Γκόμπι
Προπονητής Flag of Brazil.svg Τίτι
Πρωτάθλημα Σέριε Α΄
2012
Ιστοσελίδα corinthians.com.br
Πρώτη εμφάνιση
Δεύτερη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση

Η Κορίνθιανς Παουλίστα (πορτογαλικά: Sport Club Corinthians Paulista) ή απλά Κορίνθιανς, είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην Σάο Πάολο. Ιδρύθηκε το 1910 από αγρότες που είχαν εθνικότητα Πορτογάλων, Ιταλών και Ισπανών. Το όνομα τους προήλθε από την πρώην αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου αλλά πρόσθεσαν στο τέλος του ονόματος το αγγλικό s ώστε να ξεχωρίζουν οι ομάδες μεταξύ τους.

Οι διακρίσεις της Κορίνθιανς είναι πολλές. Κατέκτησε 4 φορές το πρωτάθλημα της Σέριε Α΄, το Κύπελλο Βραζιλίας 2 φορές ενώ κατέκτησε άλλες 26 φορές το πρωτάθλημα του Σάο Πάολο. Η Κορίνθιανς έχει το ψευδώνυμο Timao (Ομαδάρα).

Η Κορίνθιανς επίσης έχει περίπου 30.000.000 οπαδούς. Το παρατσούκλι τους Bando de Loucos (Ενα μάτσο τρελοί).


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επίσημη ίδρυση της έγινε στις 1 Σεπτεμβρίου 1910 από μια ομάδα αγροτών που κατοικούσαν σε ένα χωριό με το όνομα Μπόμ Μπετίρο. Ο Λόγος που ήθελαν να κάνουν μια ομάδα, ήταν να δείξουν τις ικανότητες τους στο ποδόσφαιρο και να το χρησιμοποιήσουν ως χόμπι. Οι Ιδρυτές ήταν οι Χοακίμ Αμπρόσιο, Αντόνιο Περέιρα, Σίζαρ Νούνεζ, Ραφαέλ Περόν, Ανσέλμο Κορία, Αλεσάντρε Μαγκνάνι, Σαλβαδόρ Λοπόμο, Ζάο ντα Σίλβα, και ο Αντόνιο Νούνεζ.

Τα Πρώτα Χρόνια (1910-1922)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από την ίδρυση της, εννέα μέρες αργότερα έδωσαν τον πρώτο τους αγώνα με μια τοπική ομάδα ονόματι Ουνιάο Ντα Λάπα και έχασαν με 1-0. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1910 έδωσαν τον δεύτερο αγώνα τους όπου στάθηκαν τυχεροί νικώντας την Εστρέλα Πόλαρ με 2-0. Αφού κατάφεραν να δείξουν τις ικανότητες τους και να νικήσουν τους αγώνες που είχαν παίξει, εντάχθηκαν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του Σάο Πάολο. Το 1916 κατέκτησαν τον πρώτο τους τίτλο. Μάλιστα, σε κάθε αγώνα εντός και εκτός χρησιμοποιούσαν ένα πανό όπου έλεγε This One Will Last.

Τα Καλύτερα Χρόνια (1922-1939)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1922 η Κορίνθιανς αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα του Σάο Πάολο και έπαιξε με την πρωταθλήτρια του Ρίο ντε Τζανέιρο, την Αμέρικα και την νίκησε. Ο Δήμαρχος του Σάο Πάολο βράβευσε τους παίκτες της Κορίνθιανς και την χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες ομάδες στην Βραζιλία. Όσο για το πρωτάθλημα πρόσθεσαν και άλλους τίτλους φτάνοντας τους 5.

Τα Πάνω-Κάτω (1940-1954)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κορίνθιανς απο τις αρχές της δεκαετίας του 40 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Έμεινε για 6 χρόνια χωρίς τίτλο και και για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα χρειάστηκαν να φτάσουν στην χρονιά του 1951. Η Δεκαετία του 1950 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές που έκαναν την Κορίνθιανς να γράψει ιστορία. Το 1951, η ομάδα των Καμπρόνε, Κλαούντιο, Λουσίνιο, Μπαλτασάρ και Μάριο σκόραραν συνολικά 103 γκολ. Τις χρονιές του 1954 και 1956 έβαλαν στην τροπαιοθήκη τους άλλους δύο τίτλους.

Το 1953 ταξίδεψε στην Βενεζουέλα για ένα τουρνουά όπου αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα (3-2 & 1-0) την Ρόμα (1-0 & 3-1), και με την ομάδα του Καράνκας(2-1 & 2-0). Το 1977 πήρε για άλλη μια φορά το πρωτάθλημα του Σάο Πάολο σπάζοντας έτσι το αρνητικό σερί των 23 πρωταθλημάτων όπου δεν κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα.

Διεθνείς Επιτυχίες (1990-2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1990 κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Πρώτης Κατηγορίας της Βραζιλίας αφού νίκησε την μεγάλη του αντίπαλο, Σάο Πάολο Φ.Κ, ενώ το 1995 νίκησε το πρώτο της Κύπελλο Βραζιλίας νικώντας την Γκρέμιο στο Ολίμπικο Μονιουμένταλ. Το 2000 νίκησε το κύπελλο FIFA World Cup νικώντας ομάδες όπως η Βάσκο Ντα Γκάμα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Αλ-Νασρ και η Ράτζα Καζαμπλάνκα. Το 2012 κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κόπα Λιμπερταδόρες επικρατώντας στο διπλό τελικό της Μπόκα Τζούνιορς από την Αργεντινή με συνολικό σκορ 3-1.

Τα Στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κορίνθιανς έχει αγωνιστεί σε πολλά στάδια κατά το παρελθόν και αυτά είναι:

  • Campo do Lenheiro: Ήταν το πρώτο γήπεδο που έχει χτιστεί για την ομάδα της Κορίνθιανς. Χτίστηκε το 1910 και μέχρι το 1918 αποτελούσε έδρα της ομάδας.
  • Estadio do Bom Retiro: Ήταν το δεύτερο στάδιο που χρησιμοποίησε η Κορίνθιανς. Χτίστηκε το 1918 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1928.
  • Estadio Parque Sao Jorge: Αυτό ήταν το προτελευταίο στάδιο που χρησιμοποιήθηκε. Χτίστηκε τον Ιούλιο του 1928 και αποτελούσε έδρα της Κορίνθιανς και αποτελεί. Η Μεγαλύτερη θεαματικότητα ήταν το 1962 με αντίπαλο την Σάντος με 27,384 κόσμο ενώ το στάδιο χωρούσε το πολύ 15,000. Σήμερα ανήκει στην Κορίνθιανς και χρησιμοποιείται ως το στάδιο-αντικαταστάτης, δηλαδή άμα χαλάσει η υπάρξει πρόβλημα με το κανονικό τους στάδιο, θα εγκατασταθεί ο αγώνας στο γήπεδο αυτό.
  • Paceambu Stadium: Το σημερινό στάδιο της Κορίνθιανς. Ιδρύθηκε το 1940 και χωράει 39,000 κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη του Σάο Πάολο όπως και τα υπόλοιπα στάδια και ανήκει στην πόλη του Σάο Πάολο.
  • New Corinthians Stadium: Απο το καλοκαίρι του 2010 άρχιζε να κατασκευάζεται το νέο στάδιο της Κορίνθιανς το οποίο θα είναι σαφώς μεγαλύτερο και η χωρητικότητα του μπορεί να αρχίσει από τις 48.000 θέσεις έως και τις 68.000. Το στάδιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 που θα γίνει στην Βραζιλία.

Αντιπαλότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγαλύτερη της αντιπαλότητα είναι με τον αθλητικό σύλλογο, Παλμέιρας που εδρεύει στο Σάο Πάολο ο οποίος ιδρύθηκε το 1914 πιθανώς από Ιταλούς μετανάστες. Υπόλοιπες αντιπαλότητες είναι αυτές με την Σάντος και με την μεγάλη του αντίπαλο την Σάο Πάολο Φ.Κ όπου αυτές δημιουργήθηκαν επειδή η Κορίνθιανς «έκλεψε την παράταση» , η είχαν διάφορους καβγάδες που τους έφερε σε αντιπαλότητα. Για παράδειγμα η Κορίνθιανς έχει αντιπαλότητα με την Σάντος από το 2002 επειδή σχεδόν για όλη την σεζόν η Σάντος ήταν σταθερά πρώτη, όμως την τελευταία στιγμή η Κορίνθιανς της «έκλεψε τον τίτλο».

Χρώματα και έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο έμβλημα της Κορίνθιανς εμφανίστηκε το 1913 όπου και εντάχθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα του Σάν Πάολο. Το πρώτο έμβλημα ήταν τα γράμματα C και P που σημαίνει Corinthians Paulista.

Εμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo 1940 ο καλλιτέχνης Φρανσίσκο Ρεμπόλο Γκονζάλεζ ανέλαβε το νέο έμβλημα της Κορίνθιανς το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Το έμβλημα αποτελείται από δύο κουπιά που είναι σταυρωμένα και μια μεγάλη άγκυρα από την οποία από πάνω υπάρχει η κυανόμαυρη σημαία των φιλάθλων.

Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1910 οι φανέλες τους ήταν ροζ με μαύρα σορτσάκια ενώ από το 1916 χρησιμοποιούν άσπρες φανέλες και μαύρα σορτσάκια. Το 1954 χρησιμοποίησαν φανέλες με άσπρες και μαύρες ρίγες και μαύρα σορτσάκια. Γενικά από το 1916 και μετά χρησιμοποιούν τα βασικά τους χρώματα τα οποία βασίζονται από το έμβλημα της ομάδας είναι το Μαύρο και το Άσπρο.

Αξιοσημείωτοι Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 5 Πρωταθλήματα Βραζιλίας: 1990, 1998, 1999, 2005, 2011
  • 3 Κύπελλο Βραζιλίας: 1995, 2002, 2009
  • 26 Πρωταθλήματα Σάο Πάολο: 1914, 1916, 1922, 1923, 1924, 1928, 1929, 1930, 1937, 1938, 1939, 1941, 1951, 1952, 1954, 1977, 1979, 1982, 1983, 1988, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2009

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]