Σούκουμπους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγαλματίδιο του 16ου αιώνα μιας succubus

Η σούκουμπους (λατ. succubus, πληθυντικός succubi), συνήθως γνωστή μαζί με την αρσενική της έκφανση, ίνκουμπους, είναι θηλυκός δαίμονας που επισκέπτεται τους άντρες ενόσω κοιμούνται και προχωρεί σε σεξουαλική επαφή μαζί τους[1].

Συχνά παρουσιάζεται ως γοητευτική παρουσία, κυρίως σε πιο σύγχρονες απεικονίσεις, ωστόσο παλιότερα, και επειδή υφίσταται σε παραδόσεις διαφορετικών λαών, θεωρούνταν άσχημη και προκαλούσε φόβο με το δαιμονικό παρουσιαστικό της[2], καθώς απεικονιζόταν με ουρά και φτερά, παρόμοια με της νυχτερίδας.

Σύμφωνα με το σύγγραμμα Malleus Maleficarum του 1486, η σούκουμπους απομυζεί το σπέρμα των ανδρών που σαγηνεύει, το οποίο χρησιμοποιεί ο ίνκουμπους για να αφήσει εγκύους τις γυναίκες που γοητεύει αυτός[3]. Έτσι εξηγούνταν η γέννηση παιδιών δαιμόνων, καθώς υπήρχε η αντίληψη ότι οι δαίμονες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν.

Ως μια από τις πιο γνωστές succubus θεωρείται η Λίλιθ[4]. Στην Καμπάλα τέσσερις σούκουμπι ζευγάρωσαν με τον αρχάγγελο Σαμαήλ: η Λίλιθ, η Αγκράτ Μπατ Μαχλάτ, η Νααμάχ και η Εϊσέθ Ζενουνίμ. Σε μεταγενέστερες ιστορίες, η σούκουμπους πήρε τη μορφή σειρήνας.

Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο ίνκουμπους (εφιάλτης στα λατινικά) και η σουκούμπους ήταν έκπτωτοι άγγελοι. Επίσης, υπάρχει και η ιστορία της Μεριντιάνα, μιας σούκουμπους που δεν ήταν μοχθηρή, αντιθέτως βοήθησε τον Πάπα Σιλβέστρο Β' να ανελιχθεί στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Online Etymology Dictionary
  2. Curran, Bob (2006), Encyclopedia of the Undead: A Field Guide to Creatures That Cannot Rest in Peace, p. 21, Career Press, ISBN 1-56414-841-6
  3. Malleus Maleficarum
  4. «The Story Of Lilith». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]