Σουλεϊμάν Φιλίποβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σουλεϊμάν Φιλίποβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Φεβρουαρίου 1896
Γκλάμοτς
Θάνατος22  Δεκεμβρίου 1971
Σαράγιεβο
Χώρα πολιτογράφησηςΣοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός κομισάριος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςOrder of Brotherhood and Unity
Τάγμα της Λαϊκής Απελευθέρωσης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σουλεϊμάν Φιλίποβιτς {σερβικά : Сулејман Филиповић) (1896 - 1971), ήταν Βοσνιακής καταγωγής αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού, συμμετείχε στην εθνική απελευθέρωσης και μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Γιουγκοσλαβίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,

Γεννήθηκε 28 Φεβρουάριο του 1896 στο Γκλάμορ της τότε Αυστροουγγαρίας, τελείωσε το γυμνάσιο στο Σεράγεβο. Ανήκε στον κύκλο της εθνικοεπαναστατικής νεολαία, η οποία είναι ο λόγος που οι αυστριακές αρχές τον συνέλαβαν το 1914.

Από το 1920 μέχρι το 1941 ήταν εν ενεργεία αξιωματικός του Βασιλικού Γιουγκοσλαβικού στρατού. Με τον βαθμό του συνταγματάρχη πήρε μέρος στην πρώτη απελευθέρωση της Τούζλα, έπειτα εντάχτηκε στην αντίσταση και στο εθνικό απελευθερωτικό στρατό της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά την απελευθέρωση ήταν υπουργός στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναπληρωτής πρωθυπουργός και στο προεδρείο της εθνικής συνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Πέθανε στις 22 Δεκέμβριο του 1971 στο Σεράγεβο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Енциклопедија Југославије (књига четврта). „Југославенски лексикографски завод Мирослав Крлежа“, Загреб 1986. година.
  • Pavlowitch, Stevan K. (2008). Hitler's new disorder: the Second World War in Yugoslavia. Columbia University Press. ISBN 978-0-231-70050-4.
  • Vojna enciklopedija, 2. izd., 1978, Zvezek 2, str. 765.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Сулејман Филиповић της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).