Σουηδικό Death Metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουηδικό Death Metal
Τόπος γέννησηςΣουηδία στις αρχές της δεκαετίας του '90
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηDeath Metal, Thrash Metal, Punk, Black metal

Το Σουηδικό Death Metal (γνωστό και ως Μελωδικό Death Metal) είναι είδος της Death Metal μουσικής, το οποίο προήλθε από την μελωδική προσέγγιση των συγκροτημάτων του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Μουσικό ύφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι At the Gates το 2008

Το σουηδικό Death Metal έχει χαρακτηριστικά του New Wave of British Heavy Metal με γρήγορα ριφ και αρμονικές κιθάρες. Τα στοιχεία του Death Metal που επηρέασαν το είδος έχουν να κάνουν με την παραμόρφωση στις κιθάρες και τα διπλά μπάσα τύμπανα, αλλά μελωδικά στοιχεία αντικατέστησαν βασικά χαρακτηριστικά του Death Metal, όπως τα ενίοτε καθαρά φωνητικά, οι ακουστικές κιθάρες και τα πλήκτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συγκροτήματα του είδους παρουσιάζουν καταβολές στο Hardcore Punk από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και από τους Bathory και το πρώτο κύμα του Black metal. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 διαμορφώθηκε το πρώτο κύμα του σουηδικού death metal με συγκροτήματα όπως οι Entombed, Dismember, Grave, Necrophobic, Utumno και Unleashed. Παράλληλα, η σκηνή του Γκέτεμποργκ χαρακτηρίστηκε από την προσθήκη progressive στοιχείων. Το είδος γνώρισε απότομη άνοδο της δημοτικότητας του με την κυκλοφορία του "Slaughter of the Soul" των At the Gates, του "The Gallery" των Dark Tranquillity και του "The Jester Race" των In Flames.[1]

Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 τα συγκροτήματα του είδους έχουν προσθέσει περισσότερα μελωδικά ρεφραίν και κιθαριστικά ριφ, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η χρήση πλήκτρων.

Σπουδαία ονόματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδαία άλμπουμ του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The obscure origins of melodic death metal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]