Σορωνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σορωνή Ρόδου)

Συντεταγμένες: 36°21′45.81″N 28°0′5.80″E / 36.3627250°N 28.0016111°E / 36.3627250; 28.0016111

Σορωνή Ρόδου
Σορωνή is located in Greece
Σορωνή
Σορωνή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΡόδου, Δημοτική Κοινότητα Σορωνής
Πληθυσμός
Μόνιμος1.265
Έτος απογραφής2021

Η Σορωνή αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου (πρώην Δήμος Καμείρου) του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Πήρε το όνομά της από το δάσος των «Δρυών» που υπήρχε στη περιοχή. Σόρων (ή σάρων) σημαίνει δάσος δρυών και χώρος με βελανιδιές, σαρώνις ή σορώνις σημαίνει παλαιά ή μικρή βαλανιδιά.

Το χωριό είναι χτισμένο πολύ κοντά στη παραλία αλλά και στο βουνό. Έχει έκταση 13.675 στρεμμάτων. Διαθέτει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος, το οποίο καλλιεργείται από τους κατοίκους με ελαιόδεντρα, αμπέλια και άλλα γεωργικά προϊόντα.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων αξιόλογη τοποθεσία είναι ο Άγιος Σουλάς (Σίλας), όπου υπάρχει αισθητικό δάσος με πηγή, της οποίας το νερό θεωρείται θεραπευτικό και εγκαταστάσεις αθλητικές (γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις), πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ένα υποτυπώδεις ιπποδρόμιο, όπου οργανώνονται ιπποδρομίες κατά το πανηγύρι του ομώνυμου Αγίου (20-30 Ιουλίου) ενός από τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα πανηγύρια του νησιού, το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής στεγάζεται μέσα σε μια παλιά κατοικία και σε αυτό μπορεί να δει κανείς διάφορα αρχαία αντικείμενα, υφαντά, κεντήματα, σκεύη αλλά και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές. Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς και διοργανώνονται επισκέψεις Σχολείων και άλλων συλλόγων και φορέων.

Στη Σορωνή υπάρχουν οι εξής σύλλογοι:

– Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» (www.ampernalli.gr, www.facebook.com/ampernalli).

– ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής (www.efklis-1926.webs.com, www.facebook.com/efklissoronis).

– Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής (sypeso@otenet.gr).

– AΓΕΣ Κάμειρος 2009 (www.kameiros-2009.webs.com).

– Σύλλογος Γυναικών Σορωνής (sillogosginaikonsoronis@gmail.com - www.facebook.com/sillogosginaikwnsorwnis)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]