Σλομποζία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σλομπόζια)

Συντεταγμένες: 44°33′54″N 27°22′33″E / 44.5650°N 27.3758°E / 44.5650; 27.3758

Σλομποζία
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
χάρτης
ΧώραΡουμανία
ΠεριφέρειαΝότια
ΕπαρχίαΙαλόμιτσα
ΔήμαρχοςDragoș Soare
Πληθυσμός43.061
Έκταση ( km²)132,87
Τηλεφωνικός κωδικός0243
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Η Σλομποζία (ρουμανικά: Slobozia, προφορά ΔΦΑ: [sloboˈzi.a]) είναι πόλη της νοτιοανατολικής Ρουμανίας , 128 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουκουρεστίου , πρωτεύουσα της επαρχίας Ιαλόμιτσα.

Ο πληθυσμός της Σλομποζία ανέρχεται στους 43.061 κατ.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε στη θέση ενός χωριού με το όνομα "φτωχό". Κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τατάρων δέχθηκε επίθεση και καταλήφθηκε. Προκειμένου να κρατήσουν τους χωρικούς στον οικισμό, οι ηγεμόνες της Βλαχίας απέσυραν κάποιους φόρους. Αυτό εξηγεί το όνομα της πόλης, που προέρχεται από τη ρουμανική λέξη παλαιοβουλγαρικής προέλευσης "ѕlobozie", που σημαίνει "χωριό ελεύθερο από φόρους."

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σλομποζία βρίσκεται στη μέση περίπου της επαρχίας, στις όχθες του ποταμού Iαλόμιτα, 128 χιλιόμετρα ανατολικά του Βουκουρεστίου και 150 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνστάντζας, σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον Αυτοκινητόδρομο Α2 Βουκουρέστι-Κωνστάντζα (Autostrada Soarelui).

Η συνολική έκταση του δήμου είναι 126,72 τ.χλμ.. Στην παρούσα διοικητική μορφή η Σλομποζία αποτελείται από την κυρίως Σλομποζία και τις συνοικίες Μπόρα και Σλομποζία Νόυα.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια δραστηριότητα στην περιοχή είναι η γεωργία, η επεξεργασία των γεωργικών προϊόντων και η ελαφρά βιομηχανία.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής της Σλομποζία.

Το 1990 εγκαινιάσθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο, που φέρει το όνομα του συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Ιονέλ Περλέα, γεννημένου στην πόλη. Το κτίριο στεγάζει εκθέσεις και παραστάσεις δωματίου, βιβλιοπωλεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Το 1999 το Πολιτιστικό Κέντρο Ionel Περλέα εισήλθε το κύκλωμα της UNESCO.

Η πόλη είναι η έδρα της Ρουμανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Σλομποζία και Καλαράσι, που ιδρύθηκε το 1993.

Κατά την απογραφή του 2002, το 97,6% των κατοίκων ήταν Ρουμάνοι και 2,2% Ρομά. 98,6% ήταν Ορθόδοξοι, 0,4% Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας και 0,2% Ρωμαιοκαθολικοί.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο τουριστικό αξιοθέατο αποτελεί η γειτονική Λίμνη Aμάρα - 5 χιλιόμετρα μακριά - που επίσης διαθέτει ένα λουτροθεραπευτκό θέρετρο. Η πρόσβαση στην Αμάρα γίνεται με μικρά λεωφορεία που αναχωρούν κάθε 15 λεπτά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Σλομποζία. Μέσα σε ένα ιδιωτικό τουριστικό συγκρότημα υπάρχει ένα μικρό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ, ύψους 54 m.

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]