Σκοτεινό Αστέρι (ταινία 1974)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκοτεινό Αστέρι
Dark Star
ΣκηνοθεσίαΤζον Κάρπεντερ
ΠαραγωγήJohn Carpenter
ΣενάριοΤζον Κάρπεντερ
Dan O’Bannon
ΠρωταγωνιστέςBrian Narelle ... Lt. Doolittle
Cal Kuniholm ... Boiler
Dre Pahich ... Talby
Dan O'Bannon ... Sgt. Pinback
Adam Beckenbaugh ... Bomb #20 (uncredited)
Nick Castle ... Alien (uncredited)
Cookie Knapp ... Computer / 'Mother' (uncredited)
Joe Saunders ... Commander Powell (uncredited)
Alan Sheretz ... Bomb #19 (uncredited)
Miles Watkins ... Watkins - Mission Control (uncredited)
ΜουσικήJohn Carpenter
ΦωτογραφίαDouglas Knapp
ΜοντάζΝταν Ο' Μπάνον
ΔιανομήBryanston Distributing Company
Πρώτη προβολή1974
Διάρκεια82'
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Σκοτεινό Αστέρι (αγγλ. Dark Star) είναι κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία του Τζων Κάρπεντερ και αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αν και ήταν ταινία με πολύ μικρό προϋπολογισμό, έγινε κλασική λόγω του «φιλοσοφικού» διαλόγου του αστροναύτη Ντούλιτλ με την «Βόμβα Ν° 20».

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαστημόπλοιο Dark Star ταξιδεύει εδώ και 20 χρόνια στο διάστημα. Είναι μέσα του 22ου αιώνα και η αποστολή του είναι η εξερεύνηση του διαστήματος, προκειμένου να επισκεφτεί απομακρυσμένους γαλαξίες και να εντοπίσει πλανήτες που έχουν ξεφύγει από την τροχιά τους, και τέλος να τους εξουδετερώσει προς αποφυγή κινδύνου, σε περίπτωση που άλλα διαστημόπλοια αποφασίσουν να αποικήσουν τον γαλαξία αυτό.

Ο κυβερνήτης του διαστημοπλοίου, Κομμάντερ Πάουελ, είχε τραυματιστεί θανάσιμα σε ένα ατύχημα και από τότε βρίσκεται σε λήθαργο υπό κατάψυξη για να μην πεθάνει. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του πληρώματος υπολειτουργούν, αφού δεν έχουν κανένα να τους δίνει εντολές, και προσπαθούν λίγο πολύ να κάνουν το καθήκον τους.

  • Ο Λιουτέναντ Ντούλιτλ εκτελεί χρέη αναπληρωτή κυβερνήτη, αλλά οι άλλοι τρεις δεν του δίνουν σημασία, ούτε και τον υπακούουν. Ονειρεύεται να ξαναγυρίσει στην γη και να κάνει σέρφινγκ στην παραλία του Μαλιμπού.
  • Ο Τόλμπι έχει κάτσει στο σκοπευτήριο μακρυά από τους άλλους τρεις και έχει αποξενωθεί, αφού δεν θέλει να βλέπει κανέναν.
  • Ο Σάρτζεντ Πίνμπακ που είχε μπει κατά λάθος στο διαστημόπλοιο και από τότε το έχει μετανοιώσει, κάνει αναγκαστικά κουράγιο. Του έχουν αναθέσει να ταΐζει ένα ατίθασο εξωγήινο τερατάκι, που το λένε «Άλιεν».
  • Ο Μπόιλερ, τέλος, ζει στον δικό του κόσμο. Κάνει συνέχεια χοντρές πλάκες που τις καταλαβαίνει μόνον ο ίδιος.

Κάποια μέρα, και μετά από μια επιτυχημένη αποστολή, κατά την οποία εξουδετέρωσαν έναν πλανήτη, ανατινάζοντάς τον, έπεσαν πάνω σε ένα νέφος αστεροειδών και μόλις που κατάφεραν να σωθούν. Το διαστημόπλοιο όμως έπαθε βλάβη, και το σύστημα εκτόξευσης των βομβών διέκοψε την λειτουργία του. Ταυτόχρονα, μια από τις βόμβες, η «Βόμβα Ν° 20» έλαβε λάθος εντολή έκρηξης και άρχισε την αντίστροφη μέτρηση. Αμέσως το πλήρωμα επενέβη και ανέβαλε την αντίστροφη μέτρηση, λέγοντας στην βόμβα ότι το σήμα που έλαβε ήταν αποτέλεσμα της επιρροής του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του νέφους των αστεροειδών που διαπέρασαν.

Αργότερα όμως, η βόμβα επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι δεν δέχεται δικαιολογίες. Είναι λέει υποχρεωμένη να κάνει το καθήκον της, δηλαδή να ανατιναχτεί, αφού γι' αυτό τον σκοπό είχε κατασκευαστεί, και επειδή πήρε σήμα έκρηξης. Για τους αστροναύτες του διαστημοπλοίου η κατάσταση είναι σοβαρή, αφού, λόγω της βλάβης του συστήματος εκτοξεύσεων, η βόμβα δεν μπορεί να εγκαταλείψει το διαστημόπλοιο, και σε περίπτωση έκρηξης θα τους σκότωνε όλους. Επίσης μάταια προσπαθούν να αφοπλίσουν την βόμβα, αφού αυτή έχει κλείσει όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα για να μην δέχεται άλλες εντολές. Συνεχίζει λοιπόν την αντίστροφη μέτρηση, ενώ στο διαστημόπλοιο κυριαρχεί πανικός.

Ο Ντούλιτλ αποφασίζει να αποψύξει τον προκάτοχό του, αφού αυτός είναι ο μόνος που θα μπορούσε να του δώσει έστω και μία συμβουλή. Ο Κομμάντερ Πάουελ ξυπνάει, αλλά μετά από τόσα χρόνια κατάψυξης το μυαλό του λειτουργεί με πολύ αργό ρυθμό. Η πρώτη του ερώτηση είναι για το ποδόσφαιρο. Ο Ντούλιτλ τελικά καταφέρνει να του πει για την βόμβα και τον ρωτά τι να κάνει. Ο Πάουελ χάνει ξανά τις αισθήσεις του, αφού προηγουμένως του απαντάει: «Χρησιμοποίησε την Φαινομενολογία!».

Ο Ντούλιτλ, αρχικά δεν ξέρει τι σημαίνουν τα λόγια του, ξαφνικά όμως καταλαβαίνει, φοράει την διαστημική του στολή και βγαίνει από το διαστημόπλοιο. Στέκεται μέσα στο διάστημα, αυτός, δίπλα του η βόμβα και πάνω από τους δυο το διαστημόπλοιο. Ο Ντούλιτλ αρχίζει να κουβεντιάζει με την βόμβα, ενώ αυτή είναι απασχολημένη με την αντίστροφη μέτρηση, και με διάφορα λογικά επιχειρήματα, κατορθώνει να της εξηγήσει, ότι κάνει λάθος. Η βόμβα δέχεται να το σκεφτεί, διακόπτει την αντίστροφη μέτρηση και ξαναμπαίνει στο καβούκι της. Εκείνη την στιγμή επεμβαίνει ο Πίνμπακ και δίνει την εντολή στην βόμβα να αυτοαφοπλιστεί. Η Βόμβα τότε επανέρχεται και ανακοινώνει ότι έλεγξε αυτά που της είπε ο Ντούλιτλ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ο Θεός. Με τα λόγια αυτά εκρήγνυται. Ο Ντούλιτλ εκτοξεύεται στο διάστημα, ενώ γύρω του στριφογυρίζουν τα συντρίμμια του διαστημοπλοίου. Ο Πάουελ, που εκσφενδονίστηκε και αυτός και ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, ελκύσθηκε από μερικούς αστεροειδείς που τον πήραν μαζί τους και τον πήγαν στον αστερισμό των Πλειάδων. Ο Ντούλιτλ κατορθώνει να αρπάξει μια λαμαρίνα που πέρασε από κοντά του, και ανεβαίνοντας πάνω της συνεχίζει την πορεία του σε στυλ σέρφινγκ με κατεύθυνση έναν κοντινό πλανήτη. Μπαίνοντας μέσα στην ατμόσφαιρα αφήνει πίσω του μια φωτεινή ουρά λαμπερού κομήτη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]