Σκιτσογράφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σκιτσογράφος είναι το άτομο που σχεδιάζει με το χέρι ή ακόμη και με την βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, σχέδια που αφορούν απεικονίσεις προσώπων ή και πραγμάτων με κωμικό τρόπο, γελοιογραφίες, καρικατούρες προσώπων, κοινωνικά θέματα, και γενικά για θέματα σχετικά με όσα συμβαίνουν γύρω του.

Το βασικό έργο του σκιτσογράφου είναι να σχηματίζει πάνω σε χαρτί ή με τον υπολογιστή, σχέδια, εικόνες προσώπων, αντικειμένων, γελοιογραφίες, καρικατούρες, σε κινούμενα σχέδια, δηλαδή ιστορίες με διαδοχικές εικόνες δράσης ώστε να δημιουργηθεί κίνηση για να μπορούν αυτές να μεταφερθούν είτε σε κάποιο έντυπο ή σε ταινία (προβολή σε τηλεόραση ή κινηματογράφο} ή και ακόμη σε γραφιστικές παραστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Σκιτσογράφος μπορεί να γίνει κάποιος αφού φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ή στις Αρχιτεκτονικές Σχολές των Πολυτεχνείων, αλλά και να πάρει βασικές γνώσεις από τις Σχολές Γραφιστικών Τεχνών των Τ.Ε.Ι. και των Ι.Ε.Κ., και από ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Επίσης, σκιτσογράφος μπορεί να γίνει και κάποιος που είναι αυτοδίδακτος εξαιτίας του ιδιαίτερου ταλέντου του στο σχέδιο ή ακόμη και κάποιος που έχει πάρει μαθήματα από έμπειρους σκιτσογράφους επαγγελματίες.

Ανάμεσα στα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο σκιτσογράφος είναι ο χάρακας, ο μαρκαδόρος, ο ραπιτογράφος, το μολύβι, αλλά και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, λόγω της ανάπτυξης προηγμένων λειτουργικών προγραμμάτων γραφιστικών σχεδιασμών τα τελευταία χρόνια.

Μερικά από τα βασικά προσόντα ενός σκιτσογράφου εκτός του σχεδιαστικού του ταλέντου θα πρέπει είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία, η ευρηματικότητα, η καλή αίσθηση του χιούμορ, η καλή χρήση των οργάνων σχεδίασης ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και η υπομονή και η αφοσίωση στο έργο του.

Γενικά, ο σκιτσογράφος καταγράφει και σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα με το προσωπικό του ύφος και κατατάσσεται το επάγγελμά του στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.