Σκανδιναβική σάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σκανδιναβική Σάγκα)

Οι σκανδιναβικές σάγκα ή σάγκα των Βίκινγκ (ισλανδικά: sögur, προφέρεται: /ˈsœːɣʏr/) είναι οι επικές αφηγήσεις της αρχαίας σκανδιναβικής και γερμανικής ιστορίας, για τα πρώτα ταξίδια των Βίκινγκ, για τη μετανάστευση στην Ισλανδία, και για διαμάχες μεταξύ Ισλανδικών οικογενειών. Μία από αυτές, η Γκουτασάγκα, γράφηκε στην Γκότλαντ και ασχολείται με την πρώιμη ιστορία των κατοίκων της. Ήταν γραμμένες στην Αρχαία σκανδιναβική γλώσσα.

Τα κείμενα είναι επικές ιστορίες σε πεζό λόγο, συχνά εμπεριέχωντας εντός του κειμένου ποιητικές στροφές ή ολόκληρα ποιήματα σε παρηχητικό στίχο, για τα ηρωικά κατορθώμα περασμένων εποχών, ιστορίες αξιέπαινων ανθρώπων, που συχνά ήταν Βίκινγκ, μερικές φορές Παγανιστές, μερικές φορές Χριστιανοί. Οι ιστορίες είναι συνήθως ρεαλιστικές, μερικές φορές ρομαντικοποιημένες και φανταστικές, αλλά πάντα ασχολούνται με ανθρώπινα όντα που μπορούμε να καταλάβουμε.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος Σάγκα κατάγεται από το Ισλανδικό saga (προφέρεται: σάγα, πληθ. sögur) και αναφέρεται (1) "ό,τι λέγεται, δήλωση" ή (2) "θρύλος, διήγηση, ιστορία". Οι Ισλανδικές σάγκα βασίζονται σε προφορικές παραδόσεις και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στο τί είναι πραγματικό και τι μυθοπλασία εντός τους. Η ακρίβεια των σάγκα έχει συχνά ενθέρμως αμφισβητηθεί, ούσα πολλές φορές υπερεκτιμημένη ή υποτιμημένη από διάφορους μελετητές. Πολλά από τα χειρόγραφα στα οποία είχαν αρχικά διατηρηθεί οι σάγκα μεταφέρθηκαν στη Δανία και τη Σουηδία τον 17ο αιώνα, αλλά αργότερα επέστρεψαν στην Ισλανδία.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες βασιλιάδων, καθημερινών ανθρώπων και υπερηρώων. Οι σάγκα περιγράφουν ένα μέρος της ιστορίας μερικών από τις Βόρειες χώρες. Επίσης αναφέρονται η Αγγλία και η Αμερική. Μόλις πρόσφατα (αρχές του 20ου αιώνα) πιστοποιήθηκε η αυθεντικότητα των ιστοριών για τα ταξίδια στην Αμερική.

Οι περισσότερες σάγκα των Ισλανδών λαμβάνουν χώρα στην περίοδο 930-1030, η οποία στην Ισλανδική ιστορία αποκαλείται söguöld (Εποχή των Σάγκα). Φυσικά άλλες σάγκα έχουν το δικό τους χρονολογικό πλαίσιο, όπως οι σάγκα βασιλιάδων, επισκόπων και άλλες, γραμμένες κυρίως μεταξύ 1190 και 1320, ενώ άλλες είναι καθαρά μυθοπλασία. Η Μυθολογική θεωρία της καταγωγής των σάγκα ισχυρίζεται πως οι πλοκές και οι χαρακτήρες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από μυθολογικό υλικό που συνδέεται με την τοπική γεωγραφία.

Ταξινόμηση των Σάγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Σκανδιναβικές Σάγκα κατηγοριοποιούνται γενικά ως:

  • Σάγκα Βασιλιάδων

Αυτές διηγούνται τις ζωές Σκανδιναβών βασιλιάδων. Συνετέθησαν από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα.

  • Ισλανδικές Σάγκα (Íslendingasögur)

Αυτές είναι ηρωικές διηγήσεις σε πεζό λόγο γραμμένες από τον 12ο ως τον 14ο αιώνα για τις μεγάλες οικογένειες της Ισλανδίας από το 930 μέχρι το 1030. Αυτές είναι η υψηλότερη μορφή της κλασικής συγγραφής της Ισλανδικής σάγκα.

  • Σύντομες ιστορίες με την τεχνική της Σκανδιναβικής Σάγκα (Íslendinga þættir)

Το υλικό αυτών των σάγκα είναι παρόμοια με αυτο των Íslendinga sögur, αλλά συντομότερο.

  • Θρυλικές Σάγκα

Αυτές αναμειγνύουν τη μακρινή ιστορία με μύθο ή θρύλο. Ο σκοπός είναι ζωντανή διήγηση και διασκέδαση. Το παγανιστικό παρελθόν της Σκανδιναβίας ήταν μια περήφανη και ηρωική ιστορία για τους Ισλανδούς.

Άλλες Σκανδιναβικές Σάγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]