Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σιωνιστική Κατοχική Κυβέρνηση (αγγλικά: Zionist Occupation Government, ή με την συντομογραφία Z.O.G) είναι μια θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι ελέγχουν κρυφά μια χώρα, ενώ η επίσημη κυβέρνηση είναι ένα καθεστώς μαριονέτα. Η έκφραση χρησιμοποιείται από ομάδες λευκών εθνικιστών και μη εθνικιστών και εθνικοσοσιαλιστών ανά τον κόσμο.

Ο όρος «κυβέρνηση σιωνιστικής κατοχής» χρησιμοποιείται από Αμερικανούς ακροδεξιούς για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.[1] Μια πρώιμη εμφάνιση του όρου ήταν το 1976 σε ένα άρθρο, με ονομασία Welcome to ZOG-World (καλώς ήλθατε στον κόσμο της Σ.Κ.Κ.), που αποδόθηκε στον Αμερικανό εθνικοσοσιαλιστή Eric Thomson. Αν και ο όρος μαρτυρείται από τη δεκαετία του 1980, γνώρισε διάδοση στις την επόμενη δεκαετία, όταν η οργάνωση «Άρια Έθνη» ανήρτησε στο διαδίκτυο μία «Άρια Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» στην οποία τον χρησιμοποιούσε και απ’ όπου τον υιοθέτησαν άλλες αντισημιτικές αμερικανικές οργανώσεις. Πρόκειται για ένα μοτίβο σκέψης που απαντάται ήδη σε Γάλλους εθνικιστές του ύστερου 19ου αιώνα, στους Ναζί και σε Βρετανούς φασίστες, που χαρακτήριζαν την κυβέρνηση «εβραϊκή» ή υπό εβραϊκό έλεγχο.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Cyprian Blamires. «Zionist Occupation Government». Στο: Cyprian Blamires and Paul Jackson. World Fascism: A Historical Encyclopedia. 2. σελ. 749.