Σταθμός Νεραντζιώτισσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°02′41″N 23°47′35″E / 38.04472°N 23.79306°E / 38.04472; 23.79306

Νεραντζιώτισσα
Nerantziotissa
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 6 Αυγούστου 2004
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Στο έδαφος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
προς Κιάτο
Κιάτο - Αεροδρόμιο
Χάρτης
Σ. Σ. Νεραντζιώτισσας στον χάρτη: Αττική
Σ. Σ. Νεραντζιώτισσας
Ο Σ. Σ. Νεραντζιώτισσας στην Αττική

Ο Σταθμός Νεραντζιώτισσας είναι ένα συγκρότημα δύο σιδηροδρομικών σταθμών που βρίσκεται στο Μαρούσι. Ο πρώτος σταθμός είναι σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, επί της γραμμής Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών - Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ο δεύτερος είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 των Η.Σ.Α.Π.. Οφείλει την ονομασία του στον γειτονικό Ιερό Ναό της Παναγίας Νεραντζιώτισσας. Προσφέρει στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του μετρό της Αθήνας και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Στα αρχικά σχέδια κατασκευής του σταθμού προβλεπόταν η κάλυψή του από μεγάλο χωροδικτύωμα που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα. Το χωροδικτύωμα αυτό θα είχε την ίδια τεχνοτροπία με το στέγαστρο του παρακείμενου Ολυμπιακού Σταδίου και τις άλλες παρεμβάσεις που ολοκλήρωσε ο ίδιος αρχιτέκτονας στον χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας το 2004. Τελικά επιλέχθηκε μία συμβατικότερη κατασκευή, λόγω προβλημάτων στατικότητας που βρέθηκε ότι εμφάνιζε το αρχικώς προτεινόμενο χωροδικτύωμα.

Οδός Νερατζιωτίσης

Ο σταθμός Νεραντζιώτισσας εμφάνιζε μάλλον χαμηλή επιβατική κίνηση την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του, λόγω της χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού στην περιοχή του. Η κίνησή του όμως αυξήθηκε σημαντικά από τα τέλη του 2005, όταν δίπλα στον σταθμό άνοιξε το εμπορικό κέντρο The Mall.

Σταθμός Νεραντζιώτισσας (προαστιακού σιδηροδρόμου)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός Νεραντζιώτισσας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου βρίσκεται επί της γραμμής Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών- Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου 2004. Βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, στη νησίδα της Αττικής Οδού. Διαθέτει κεντρική αποβάθρα και γραμμή εναπόθεσης αμαξοστοιχιών.


Προηγούμενος σταθμός Γραμμές προαστιακού Επόμενος σταθμός
Ηράκλειο   Προαστιακός   Κηφισίας

Σταθμός Νεραντζιώτισσας (Μετρό Αθήνας)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός Νεραντζιώτισσας του μετρό της Αθήνας βρίσκεται επί της γραμμής 1 των Η.Σ.Α.Π., στη χιλιομετρική θέση 21,900 από Πειραιά. Εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου 2004. Είναι υπέργειος, στο σημείο όπου η γραμμή 1 του μετρό γεφυρώνει την Αττική Οδό. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Ο ομώνυμός του σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, ακριβώς κάτω από τον σταθμό του μετρό και κάθετα σ' αυτόν. Ο σταθμός πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας της Νερατζιώτισσας, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό. Ο σταθμός συνδέεται μέσω πεζογέφυρας, με το εμπορικό κέντρο "The Mall".


Προηγούμενος σταθμός Γραμμές μετρό Επόμενος σταθμός
Ειρήνη   Γραμμή 1   Μαρούσι

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A -2
Αποβάθρες προαστιακού
Αποβάθρα 2 ← προς Κιάτο/Άνω Λιόσια
Κεντρική αποβάθρα, έξοδος στα αριστερά
Αποβάθρα 1 → προς Αεροδρόμιο
Ε -1
Επίπεδο διακίνησης επιβατών
Διακίνηση επιβατών
Α 0
Αποβάθρες μετρό
Πλευρικές αποβάθρες, έξοδος στα δεξιά
Αποθάθρα 1 ← προς Πειραιά
Αποβάθρα 2 → προς Κηφισιά
Πλευρικές αποβάθρες, έξοδος στα δεξιά