Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεύκα
Lefka
Πληροφορίες
ΠεριοχήΦαλήρου και Πάροδος Φαλήρου, Λεύκα, Καμίνια, Πειραιάς
ΓραμμέςΠειραιάς - Αθήνα
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας4 Ιουνίου 2007
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επίπεδα3
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Προαστιακός   Επόμενος σταθμός
Τερματικός
Π1
Π2
προς Κιάτο
Χάρτης
Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας is located in Αττική
Σιδηροδρομικός σταθμός Λεύκας
Ο Σ. Σ. Λεύκας στην Αττική

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λεύκας είναι σταθμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας ( & Hellenic Train) επί της γραμμής 1 & γραμμής 2 του προαστιακού Αθήνας (οι οποίες λειτουργούν κατά το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Αθήνας). Βρίσκεται στον Πειραιά και έλαβε την ονομασία του από την πειραϊκή συνοικία της Λεύκας, την οποία εξυπηρετεί.

Ο σταθμός Λεύκας εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή από τους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ) σε ημερομηνία, η οποία εικάζεται ότι ήταν η 30ή Ιουνίου 1884, και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της γραμμής. Μετά από ανακατασκευή, επανεγκαινιάστηκε ως σταθμός του προαστιακού Αθήνας, στις 3 Ιουνίου 2007. Διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Στο συγκρότημα του σταθμού Λεύκας λειτουργούσε το κεντρικό μηχανοστάσιο των ΣΠΑΠ, τμήματα του οποίου λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρόλο που είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο δίκτυο μετρικού εύρους.

Λόγω ακριβώς του μηχανοστασίου (παραρτήματος) των ΣΠΑΠ που στεγαζόταν δίπλα στον σταθμό Λεύκας, ο τελευταίος έφερε παλαιότερα την ονομασία Παράρτημα, την οποία έλαβε σε άγνωστη ημερομηνία. Παραμένει επίσης άγνωστο μέχρι πότε την έφερε, αν και καταγράφεται έως και τη δεκαετία του 1990. To μηχανοστάσιο καταργήθηκε το 2005 και πλέον φιλοξενεί το νέο σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ (Υμηττού & Αδριανού, Καμίνια) που μετεγκαταστάθηκε από τα Θυμαράκια.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή γραμμών
προς Αθήνα/Σ.Κ.Α.
προς Πειραιά