Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αθήνα
Athens
Athens central railway station.jpg
Πληροφορίες
Τοποθεσία Λεωφόρος Δομοκού, Κολωνός, Αθήνα
Γραμμές Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα - Καλαμπάκα
Πειραιάς - Χαλκίδα
Αθήνα - Άνω Λιόσια
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1904
Διαχειριστής ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.
Επίπεδα 2
Χάρτης
Αθήνα στον χάρτη: Αττική
Αθήνα
Ο Σ. Σ. Αθήνας στην Αττική

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας είναι ένα συγκρότημα δύο σιδηροδρομικών σταθμών στην Αθήνα. Ο πρώτος σταθμός είναι σταθμός του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πλατέος και ο δεύτερος είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 2. Εγκαινιάστηκε στην αρχική του μορφή (ο σταθμός Πελοποννήσου) στις 30 Ιουνίου 1884 και οφείλει την ονομασία του στην πόλη που εξυπηρετεί. Προσφέρει στους επιβάτες δυνατότητα μετεπιβίβασης μεταξύ του Μετρό της Αθήνας και του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ.

Ιστορικά, ο όρος Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας αναφέρεται σε τρεις γειτονικούς σταθμούς:

  • Τον λεγόμενο σταθμό Πελοποννήσου, που ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου και ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Αθήνας και Πελοποννήσου.
  • Τον λεγόμενο σταθμό Λαρίσης, που ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους και ονομάστηκε έτσι (ανεπίσημα) επειδή αυτός εξυπηρετούσε τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Αθήνας και Λάρισας, που αποτελούσε τη σημαντικότερη πόλη κοντά στο βόρειο άκρο της γραμμής, τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (το βόρειο άκρο της γραμμής ήταν στην πραγματικότητα το Παπαπούλι).
  • Τον Σταθμό Λαρίσης του μετρό της Αθήνας.

Σταθμός Αθήνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός Αθήνας του ΟΣΕ (ο «σταθμός Λαρίσης») βρίσκεται επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πλατέος, στη χιλιομετρική θέση 10,920 από Πειραιά Λιμένα (η νέα χιλιομέτρηση από Πειραιά δεν είναι ακόμα γνωστή). Εγκαινιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1904 και σήμερα βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Διαθέτει μία πλευρική και μία κεντρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών. Τόσο οι γραμμές όσο και οι αποβάθρες θα αυξηθούν σημαντικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανακατασκευής.

Ο σταθμός Αθήνας των πρώην ΣΠΑΠ (ο «σταθμός Πελοποννήσου») βρισκόταν επί της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά - Πάτρας, στη χιλιομετρική θέση 8,550 από Πειραιά. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1884 και έκλεισε στις 7 Αυγούστου 2005, μαζί με το τμήμα Πειραιά - Αγίων Αναργύρων της γραμμής. Οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν από τότε στον παρακείμενο σταθμό Λαρίσης, ο οποίος φέρει πλέον μόνος το όνομα «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθήνας».

Ο σταθμός Πελοποννήσου είναι κτίσμα του Ερνστ Τσίλλερ και αποτελεί διατηρητέο κτίριο ιδιαίτερης αρχιτετονικής αξίας. Αποτελεί μικρογραφία με μικρές διαφοροποιήσεις του Σιδηροδρομικού Σταθμού Σιρκετσί της Κωνσταντινούπολης.

Από τον σταθμό Πελοποννήσου, μία γραμμή οδηγούσε προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αττικής των Σιδηροδρόμων Αττικής, περνώντας ανισόπεδα πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Λάρισας. Η συνδετήρια αυτή γραμμή δε χρησιμοποιούταν από συρμούς που εκτελούσαν δρομολόγια, αλλά μόνο από κενούς ή υπηρεσιακούς και κυρίως για ανταλλαγές τροχαίου υλικού μεταξύ των δύο δικτύων (Σ.Α. και Σ.Π.Α.Π.), τα οποία διέθεταν το ίδιο εύρος γραμμής (1 μέτρο). Η γραμμή αυτή καταργήθηκε το 1931.

Yπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος σταθμός   ΟΣΕ   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Αθήνα - Καλαμπάκα
Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Πειραιάς - Χαλκίδα
Τερματικός Αθήνα - Άνω Λιόσια