Σημαία της Βόρειας Κορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία της Βόρειας Κορέας

Η σημαία της Βόρειας Κορέας καθιερώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1948. Κεντρικό σύμβολο είναι το κόκκινο πεντάκτινο αστέρι του κομμουνισμού, το οποίο βρίσκεται σε άσπρο δίσκο.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Βόρεια Κορέα πριν από το 1948 είχε υιοθετήσει για σημαία το σύμβολο του ταοϊσμού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στη σημαία της Νότιας Κορέας.

Το κόκκινο συμβολίζει τον επαναστατικό πατριωτισμό. Οι μπλε λωρίδες υποδηλώνουν «την προσδοκία του κορεάτικου λαού να ενωθεί με τον επαναστατημένο λαό του υπόλοιπου κόσμου και να πολεμήσει για τη νίκη της ιδεολογίας για ανεξαρτησία, συντροφικότητα και ειρήνη».

Ιστός-γίγας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία σημαία της Βόρειας Κορέας που ζυγίζει 136 κιλά είναι υψωμένη στο μεγαλύτερο ιστό σημαίας στον κόσμο, που βρίσκεται στην πόλη Κιγόνγκ Ντονγκ (Kijong-dong) στη βορειοκορεατική πλευρά της αποστρατικοποιημένης ζώνης της Κορέας.

Συμβολισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία δημιουργήθηκε το 1948 και αποτελείται από τρεις λωρίδες, χρώματος μπλε (συμβολίζει τη θέληση του λαού για ειρήνη), ερυθρού (του επαναστατικού πνεύματος και του αγώνα για σοσιαλισμό) και μπλε, που διαχωρίζονται μεταξύ τους από δύο στενές λευκές γραμμές, με αναλογίες 6 : 2 : 17 : 2 : 6. Το λευκό αστέρι συμβολίζει την αγνότητα και την ευτυχία των κατοίκων για το ισχύον καθεστώς και είναι παραδοσιακό χρώμα της Κορέας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]