Σημαία της Βρέμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία του κρατιδίου της Βρέμης, διαστάσεις 2:3

Η Σημαία της Βρέμης (γερμανικά: Bremische Flagge) είναι η επίσημη σημαία και το έμβλημα της πόλης της Βρέμης και της περιοχής της Ελεύθερης Χανσεατικής πόλης της Βρέμης, η οποία είναι ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Η σημαία της Βρέμης καθιερώθηκε το 1952. Η σημαία του κρατιδίου (Staatsflagge, με το ψευδώνυμο Speckflagge, που σημαίνει Σημαία μπέικον) ή αλλιώς αστική σημαία, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι πολίτες, είναι απλούστερη στη μορφή, όμως δημοφιλής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία του κρατιδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία του κρατιδίου (Staatsflagge) ή αλλιώς αστική σημαία, αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ λωρίδες, χρώματος κόκκινου και λευκού και στο προσίστιο βλέπουμε δύο κάθετες λωρίδες με κόκκινα και λευκά τετράγωνα. Τα χρώματα της σημαίας πιθανότατα προέρχονται από τη μεσαιωνική σημαία που τη χρησιμοποιούσαν στις επιθέσεις (Reichssturmfahne), η οποία είχε κόκκινο φόντο με λευκό σταυρό. Το σύμβολο αυτό ήταν κοινός τόπος σε πολλά εμβλήματα και σύμβολα κατά το Μεσαίωνα. Οι κόκκινες-λευκές σημαίες εμφανίζονται πολύ παλιά, το 1227, στη Λίμπεκ, κατά τη διάρκεια της μάχης στο Μπορνχέβεντε.

Υπηρεσιακή σημαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Υπηρεσιακή σημαία (Dienstflagge) έχει τουλάχιστον 8 λωρίδες και περιέχει το εθνόσημο σε ορθογώνιο φόντο χρώματος λευκού στο κέντρο. Αυτού του είδους τη σημαία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και οι πολίτες, με βάση τους κανονισμούς του 1891 και του 1897. Μια σημαία του κρατιδίου που έχει 8 λωρίδες, είναι μεσαία.

Σημαία της Γερουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σημαία της Γερουσίας (Senatsflagge) έχει τουλάχιστον 12 λωρίδες. Περιέχει ένα ορθογώνιο λευκό φόντο με το λεγόμενο έμβλημα-σημαία (Flaggenwappen), το οποίο αποτελεί παραλλαγή του μείζονος εμβλήματος. Και οι δύο εκδόσεις της κρατικής σημαίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κράτος αλλά και από τους πολίτες.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]